Utstyr

#484: Thermapen

thermapen_620px

Jeg får alltid gode tilbakemeldinger når jeg skriver om utstyr og det er åpenbart noe som mange ønsker mer innsikt i. Selv har jeg mye forskjellige kjøkkenutstyr som har mange forskjellige bruksområder. Jeg er i utgangspunktet ikke opptatt av merkevarer og at ting skal være best mulig hele tiden – jeg har både kjempedyrt og latterlig billig utstyr på kjøkkenet mitt. Det viktigste er at det utstyret du kjøper oppfyller de ønsker og krav du har til det.

Et termometer er en sånn ting som de fleste av oss bruker minst mulig penger på, uten å egentlig tenkte på hvor viktig det er med riktig temperatur når du lager mat. For det er ikke bare nå du skal steke påskelammet at et termometer er viktig i matlagingen. Her er noe av det jeg bruker et termometer til på kjøkkenet:

  • Temperatur på kjøtt og fisk når jeg lager middag.
  • Temperatur på vaniljekrem og iskremrører, alt som inneholder egg er temperaturfølsomt og forskjellen på suksess og fiasko kan ofte bare være grad eller to.
  • Kalibrering av sous vide utstyr. Ikke alt utstyr som skal holde en viss temeperatur gjør det hele tiden, derfor er det viktig med et nøyaktig termometer for å se at du får den temperaturen du tror du skal ha.
  • Sjekk temperatur på kjøleskap og fryser.
  • Sjekke temperatur på sjokolade og karamell når jeg lager konfekt, godteri og desserter.
  • Sukkerlake til f. eks. italiensk marengs.

Etter å ha kjøpt billige termometere til mellom 100-200 kroner hvert år (de gikk hele tiden i stykker), bestemte jeg meg for å oppgradere til det som blir ansett som markedslederen for 2 år siden. På det tidspunkt var de ikke til salgs i Norge, så jeg kjøpte det på Amazon.

Thermapen blir ofte kalt «verdens raskeste termometer» og er såkalt sprutsikkert, som i praksis vil si at det tåler det mest av påkjenninger det blir utsatt for på kjøkkenet. Det har også gått et par ganger i gulvet uten at det har vært problem.

En ting som gjør de billige termometerne litt dumme å bruke er at proben/nåla som man stikker inn i maten kan være opp mot 5-6 mm tykk, noe som gjør at kjøttsaften ofte renner ut og det blir store og tydelige merker. Den ytterste delen av en thermapen er bare 2 mm tykk og det er sånne små detaljer som faktisk gjør en stor forskjell.

Temperaturomfanget på vanlige termometere er ofte beskjedent og unøyaktig når man beveger seg mot grensene. Her kan Thermapen og likendende high-end produkter skilte med en nøyaktighet på 0,1 grader fra -50 grader til +300.

For meg er imiderltid det aller viktigste hvor raskt termometeret er. Når man holder på med temperaturfølsomme ting kan et raskt og nøyktig termometer være forskjellen på suksess og fiasko. Hvis du f. eks. lager vaniljesaus skal du ikke lenger enn fra 82 til 84 grader før det skiller seg, og med middels sterk varme på platen har du ikke tid til å vente på et tregt termometer.

Jeg avslutter denne lille hyllesten til et av mine favorittredskap med på påpeke dens eneste svakhet, og det er at det er håndholdt. Du kan derfor ikke bruke det til å ha inne i ovnen, men det er jo ingen grunn til å kaste det gamle termometeret bare fordi du har fått et nytt og fancy ett..

For ordens skyld kan jeg nevne at dette innlegget ikke er sponset på noen måte, jeg har kjøpt det selv før man kunne få tak i det i Norge. Det er riktignok to år siden, så nå kan du kjøpe det hos Sousvidenorge.no og Gastronaut.no.

3 Comments

Legg inn en kommentar