Bagels er en av de tingene som alle vet hva er, men som nesten ingen lager selv. Hovedgrunnen til det er vel at bagels skal varmebehandles to ganger i form av at deigen både skal kokes i vann og stekes i ovn. Det er litt ekstra jobb, men resultatet blir deilig mykt og deigete inne i og ofte et litt sprøtt ytre. Bagels er helt fantastiske til en lang søndagsbrunsj.
Kremost og røykelaks er kanskje den mest klassike kombinasjonen til bagels, men i utgangspunktet er det bare fantasien som setter grenser.
Her er en oppskrift på bagels:
15 g fersk gjær
1 1/2 ss sukker
3 dl vann, romtemperert
500 g hvetemel + ekstra mel når du knar
1 1/2 ts salt
- Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elte på medium hastighet i ca. 10 minutter.
- Deigen er ferdig eltet når den slipper bollen og er glatt og elastisk.
- Forvarm ovnen til 220 grader.
- Ha deigen i en bakebolle dekket med plast og la heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Slå deigen sammen, og la den deretter hvile i 10 minutter.
- Del deigen i 8 like store emner. Lag en bolle av hvert emne. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.
- Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av brødets diameter.
- Sett brødene på en stekeplate på bakepapir, dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 10 minutter.
- Kok opp vann i en gryte eller sauté-panne. La vannet trekke mens du forsiktig legger nedi 2-3 bagel av gangen med en hullsleiv og la dem trekke til de flyter opp, ca. 1 minutt. Snu dem en gang i løpet av koketiden. Ta bagelene opp av kjelen med hullsleiven, og sett dem til avrenning.
- Legg brødene på en et bakebrett når de har rent av seg. Pensle dem med egg og stek dem i en forvarmet ovn (220 grader) til de er gyldne, ca. 20 minutter. Sett dem til avkjøling på bakeristen. Kan gjerne pyntes med valmuefrø eller sesamfrø.
Lykke til!
8 Comments
Ole
2. oktober 2013 at 00:05Hvor mye tørrgjær i stedetfor fersk?
Hobbykokken
2. oktober 2013 at 08:08Jeg pleier ikke å bruke tørrgjær, men jeg vil tro det blir litt under en halv pakke…
Christoph Schmitz
2. oktober 2013 at 21:42Det der så ut som en søndag formiddag med en finfin kvelds!
Eivind Arntsen
3. oktober 2013 at 00:18Takk for oppskrift og inspirasjon!
Dette skal prøves til helgen…
Hobbykokken
3. oktober 2013 at 07:11Bare hyggelig – lykke til!
Fru Timian
3. oktober 2013 at 19:233,6 gram tørrgjær eller et sted mellom 1/3 og 1/4 pakke med tørrgjær tilsvarer 15 gram fersk gjær :)
Hobbykokken
3. oktober 2013 at 19:25Flott – tusen takk ,-)
Victoria
21. oktober 2013 at 10:41Ble inspirert av denne gode og fine oppskriften. Bagelsen ble utrolig vellykket :) http://foodbyvictoria.com/2013/10/21/homemade-bagels/
Vennlifg hilsen foodbyvictoria