Bakst

#485: Bagels

bagels

Bagels er en av de tingene som alle vet hva er, men som nesten ingen lager selv. Hovedgrunnen til det er vel at bagels skal varmebehandles to ganger i form av at deigen både skal kokes i vann og stekes i ovn. Det er litt ekstra jobb, men resultatet blir deilig mykt og deigete inne i og ofte et litt sprøtt ytre. Bagels er helt fantastiske til en lang søndagsbrunsj.

Kremost og røykelaks er kanskje den mest klassike kombinasjonen til bagels, men i utgangspunktet er det bare fantasien som setter grenser.

Her er en oppskrift på bagels:

15 g fersk gjær
1 1/2 ss sukker
3 dl vann, romtemperert
500 g hvetemel + ekstra mel når du knar
1 1/2 ts salt

  • Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elte på medium hastighet i ca. 10 minutter.
  • Deigen er ferdig eltet når den slipper bollen og er glatt og elastisk.
  • Forvarm ovnen til 220 grader.
  • Ha deigen i en bakebolle dekket med plast og la heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Slå deigen sammen, og la den deretter hvile i 10 minutter.
  • Del deigen i 8 like store emner. Lag en bolle av hvert emne. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.
  • Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av brødets diameter.
  • Sett brødene på en stekeplate på bakepapir, dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 10 minutter.
  • Kok opp vann i en gryte eller sauté-panne. La vannet trekke mens du forsiktig legger nedi 2-3 bagel av gangen med en hullsleiv  og la dem trekke til de flyter opp, ca. 1 minutt. Snu dem en gang i løpet av koketiden. Ta bagelene opp av kjelen med hullsleiven, og sett dem til avrenning.
  • Legg brødene på en et bakebrett når de har rent av seg. Pensle dem med egg og stek dem i en forvarmet ovn (220 grader) til de er gyldne, ca. 20  minutter. Sett dem til avkjøling på bakeristen. Kan gjerne pyntes med valmuefrø eller sesamfrø.

Lykke til!

8 Comments

Legg inn en kommentar