Bakst

#485: Bagels

1. oktober 2013

bagels

Bagels er en av de tingene som alle vet hva er, men som nesten ingen lager selv. Hovedgrunnen til det er vel at bagels skal varmebehandles to ganger i form av at deigen både skal kokes i vann og stekes i ovn. Det er litt ekstra jobb, men resultatet blir deilig mykt og deigete inne i og ofte et litt sprøtt ytre. Bagels er helt fantastiske til en lang søndagsbrunsj.

Kremost og røykelaks er kanskje den mest klassike kombinasjonen til bagels, men i utgangspunktet er det bare fantasien som setter grenser.

Her er en oppskrift på bagels:

15 g fersk gjær
1 1/2 ss sukker
3 dl vann, romtemperert
500 g hvetemel + ekstra mel når du knar
1 1/2 ts salt

  • Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elte på medium hastighet i ca. 10 minutter.
  • Deigen er ferdig eltet når den slipper bollen og er glatt og elastisk.
  • Forvarm ovnen til 220 grader.
  • Ha deigen i en bakebolle dekket med plast og la heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Slå deigen sammen, og la den deretter hvile i 10 minutter.
  • Del deigen i 8 like store emner. Lag en bolle av hvert emne. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.
  • Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av brødets diameter.
  • Sett brødene på en stekeplate på bakepapir, dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 10 minutter.
  • Kok opp vann i en gryte eller sauté-panne. La vannet trekke mens du forsiktig legger nedi 2-3 bagel av gangen med en hullsleiv  og la dem trekke til de flyter opp, ca. 1 minutt. Snu dem en gang i løpet av koketiden. Ta bagelene opp av kjelen med hullsleiven, og sett dem til avrenning.
  • Legg brødene på en et bakebrett når de har rent av seg. Pensle dem med egg og stek dem i en forvarmet ovn (220 grader) til de er gyldne, ca. 20  minutter. Sett dem til avkjøling på bakeristen. Kan gjerne pyntes med valmuefrø eller sesamfrø.

Lykke til!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Ole
    2. oktober 2013 at 00:05

    Hvor mye tørrgjær i stedetfor fersk?

    • Reply
      Hobbykokken
      2. oktober 2013 at 08:08

      Jeg pleier ikke å bruke tørrgjær, men jeg vil tro det blir litt under en halv pakke…

  • Reply
    Christoph Schmitz
    2. oktober 2013 at 21:42

    Det der så ut som en søndag formiddag med en finfin kvelds!

  • Reply
    Eivind Arntsen
    3. oktober 2013 at 00:18

    Takk for oppskrift og inspirasjon!

    Dette skal prøves til helgen…

  • Reply
    Fru Timian
    3. oktober 2013 at 19:23

    3,6 gram tørrgjær eller et sted mellom 1/3 og 1/4 pakke med tørrgjær tilsvarer 15 gram fersk gjær :)

  • Reply
    Victoria
    21. oktober 2013 at 10:41

    Ble inspirert av denne gode og fine oppskriften. Bagelsen ble utrolig vellykket :) http://foodbyvictoria.com/2013/10/21/homemade-bagels/
    Vennlifg hilsen foodbyvictoria

  • Legg igjen en kommentar til Hobbykokken Cancel Reply