Sous vide

#487: Sous vide oppskrifter

6. oktober 2013

sousvide_oppskrifter

Sous vide er en tilberedningsmetode for mat som blir stadig mer kjent og flere tusen husstander har fått seg et temperaturkontrollert vannbad eller sirkulator på kjøkkenet de siste par årene.

Jeg er selv en ivrig sous vide-entusiast og får derfor mange spørsmål om sous vide generelt og oppskrifter spesielt. Når man kjøper sous vide-utstyr finner man fort ut at det ikke finnes så mange kokebøker som beskriver sous vide enda, men det er jo helt åpenbart at slike bøker vil det komme mange av i årene som kommer.

Hva er egentlig sous vide?
Sous vide er et fransk uttrykk som kan oversettes til «under vakuum» og henspeiler på teknikker hvor man legger maten man skal tilberede i vakuum-poser. Men uttrykket er jo egentlig litt misvisende fordi det som egentlig er poenget med sous vide-metoden er temperaturkontroll og ikke nødvendigvis vakuum.

Sous vide tar utgangspunkt i at man varmer det man vil til en gitt temperatur i et temperaturkontrollert vannbad. Vann leder varme 23 ganger fortere enn luft, så varmen trenger forholdsvis fort inn i kjøttet. Man holder da varmen til man oppnår ønsker effekt. Den store fordelen med sous vide er at man kan løse opp bindevevet i musklene i kjøttet slik at selv de seigeste kjøttstykkene blir saftige og myke som smør. En annen stor fordel er at siden vannbadet holder samme temperatur som ønsket kjernetemperatur, så er det ikke noe særlig fare for at kjøttet tørker ut eller blir for varmt. Kjøttet og fisk holder samme temperatur tvers gjennom, så det er ikke så lenger at det bare er midten av maten du spiser som er riktig stekt.

Oppskrifter til sous vide
[quote style=»boxed» float=»right»]Fremfor å se på sous vide som noe fra det ytre verdensrom, må man heller se på det som en ovn.[/quote] Jeg får tilbakemelding fra mange som føler seg handlingslammet fordi de ikke finner nok oppskrifter på nett eller i bøker og det er det egentlig ingen grunn til. Fremfor å se på sous vide som noe fra det ytre verdensrom, må man heller se på det som en ovn.

Alle som har hatt en stek i ovnen og brukt et steketermometer er kjent med begrepet kjernetemperatur og at det meste kjøtt smaker best når det holder rundt 60 grader, +/- 5 grader ettersom hva man foretrekker. Når man da velger å steke kjøttet på både 2 og 3 ganger høyere temperatur enn det man egentlig ønsker å oppnå, så sier det jo seg selv at mye av kjøttet (ytterkanten) blir på en temperatur som du egentlig ikke ønsker.

Med sous vide stiller man bare inn den temperaturen man ønsker digitalt og det er den temperaturen man får gjennom hele kjøttet. Man får riktignok ikke en fin stekeskorpe på maten (Maillard-reaksjon) ved så lave temperaturer, men det ordner man etterpå i stekepanna eller med en skibrenner.

De såkalte Maillard-reaksjonene begynner først på alvor å intreffe ved ca. 140 grader og oppover og da er det viktig å tørke av kjøttet først med litt kjøkkenpapir, slik at man ikke må bruke en masse varme på å fordampe vannet på yttersiden av kjøttet før man begynner å brune kjøttet.

Poenget er altså at du ikke trenger noen egne oppskrifter til sous vide, fordi man kan bruke alle de oppskriftene man har brukt fra før. Når man varmebehandler fisk eller kjøtt det egentlig bare to faktorer man trenger å forholde seg til: temperatur og tid. Dette gjelder når du bruker stekepanne eller stekeovn, når du har fått sous vide-utstyr i hus må du fremdeles forholde deg til dette, du man bare bruke lavere temperatur og lengre tid. Bruk google til å finne forslag til temperatur og tid på det du skal tilberede og så kan du ellers bare lage mat som før. Hvis jeg skal anbefale en bok som tar for seg sous vide på en bra måte så er «Modernist Cuisine at Home» en soleklar favoritt.

Det jeg har skrevet her er selvsagt en forenkling av bruksområdene til sous vide, både når det gjelder råvarer og muligheter. Frukt og grønnsaker blir også veldig bra med sous vide, og jeg har ikke gått inn på bl. a. krydring. Siden jeg har tenkt å holde på med matblogging i mange år til, så må jeg jo ha noe å komme tilbake til..

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Rune
  7. oktober 2013 at 10:18

  Jeg får gode resultater med sous vide, men savner en enkel oppslagstabell på nett. Jeg har lest trådene på egulllet, sett/lest det meste på chefsteps og ellers både lest og lekt en del. Jeg finner en del bra, men jeg har fortsatt ikke funnet en tid-temperaturtabell jeg er helt fornøyd med. http://www.sousvidesupreme.com/en-uk/sousvide_cookingtemperatures.htm? er det nærmeste jeg kommer et standardvalg, men den er ikke helt ideell. Helst vil jeg ha en tabell over alle dyr og alle stykningsdeler og få oppgitt default tid-temperatur-kombinasjoner for alle stykker. En bonus ville være å kunne klikke meg inn på bilder eller videoer som forteller litt nærmere om resultatene ved ulike valg. Tenk å kunne få noe a al dette (http://www.chefsteps.com/courses/accelerated-sous-vide-cooking-course/short-ribs-time-and-temp) for alle stykningsdeler på alle dyr!? Noen som har bedre nettressurser å ty til når man kommer hjem fra butikken med et kjøttstykke man ikke har erfaring med, og ikke har lyst til å gjøre grundig research? Evt en app som er tilgjenglig for Android?

  Ellers har jeg tidvis problemer med at alle tilgjengelige ressurser er på engelsk. Det krever for min del ofte litt googling å få det korrekt oversatt. http://www.matprat.no/matnyttig/oppdeling/stykningsdeler-pa-engelsk/stykningsdeler-pa-engelsk er en fin oversikt, men er ikke komplett. Kjært barn har nemlig mange navn, og det har stykningdeler også. Det varierer mellom personer og land, og det er mange måter å dele opp et dyr på. Det hender dermed at jeg leser om en del på et eller annet forum, men er usikker på hva stykningsdelen heter på norsk. Noen som som har anbefalinger?

 • Reply
  Thor
  19. oktober 2013 at 17:28

  Rune, Polyscience appen for iPad (muligens Android) er veldig fin for temperatur / tidskombinasjoner, type kjøtt/fisk, størrelse på stykket etc. Bruker den til stort sett alt jeg sous vider.

  /Thor

 • Reply
  Lammeskank – sous vide | lars spiser – oppskrifter & matglede
  10. oktober 2014 at 08:55

  […] som de færreste har i heimen – en vakumeringsmaskin og sous vide. Falt du av nå så les hva Hobbykokken (Olav Birkeland, den norske matbloggeren som kan ALT som kan kunnes om teknikk og presisjon på […]

 • Reply
  John Brataas
  11. februar 2015 at 15:27

  Hei, Jeg skal lage wok med biffkjøtt til 20 personer og har lyst å bruke Sous Vide for å få så mørt kjøtt som mulig. Her skal jo kjøttet være i strimler og freses raskt i en panne. Ser for meg å bruke flatbiff eller noe lignende. Hvordan vil du anbefale å ha kjøttet i Sous Viden? Hel eller kuttet opp i strimler, og hva tror du om grader og tid for å få det skikkelig mørt og deilig?

 • Reply
  Per Møgster
  5. oktober 2015 at 09:29

  Hei
  Følgende spørsmål ved tilberedning av oksekjøtt:

  a. Kan man koke kjøttet så lenge man vil for å åf det mørt, eller vil det bli seigere eller endre smak?
  b. har de betudning om kjøttet har vært fryst først ?

  • Reply
   Hobbykokken
   14. oktober 2015 at 18:21

   Hei!

   a) Det kommer an på hva slags stykning det er snakk om. Indrefilet blir best etter rundt en time i vannbadet, men tåler fint en time eller to til. Andre stykninger tåler fint både et og to døgn.
   b) Nei, det har ingen betydning.

 • Reply
  Odd Granamo
  24. oktober 2015 at 11:45

  Når det gjelder vakumeringen, er det viktig at all luft er sugd ut? Eller blir det samme virkning om kjøttet ligger i en Vakumposer som bare er forseglet? Dvs har graden av vakumering noen betydydnig?

  • Reply
   Hobbykokken
   25. oktober 2015 at 19:42

   Hei!

   Her er det et langt og et kort svar. Det korte er at det ikke er viktig. Det litt lenger svaret er at det da lettere flyter opp til toppen og du ikke får alt kjøttet under vann, slik at varmefordelingen i kjøttet eller fisken blir ujevn. En vanlig bordmodell vakumerer ved 96-98 prosent, mens en kammervakuum vakumerer på 99,9.

 • Reply
  Kathrine
  14. september 2017 at 19:18

  Hei, skal lage sous vide indrefilet av okse til helgen. planlegger å kjøpe to indrefileter på ca.1-1.5kg hver. Hva er ditt forslag til temperatur og tid for å få den medium? finner alt fra 54-58 grader, og 1-5 timer… hjelp. Takk for en super blogg!

  • Reply
   Hobbykokken
   14. september 2017 at 19:25

   Hei!

   Da ser det ut som du skal servere 10-15 personer. Med så mange mennesker er det veldig forskjellig hva folk foretrekker, så da ville jeg har kjørt 57 grader. Det er ikke særlig forskjell på 1 og 1,5 time, men begge deler går greit.

   Lykke til! :-)

 • Reply
  Erling Hansen
  18. februar 2018 at 15:38

  hei
  ??Langtidstemperaturen for sous vide er lavere enn de kjernetemperaturene for kjøtt som er oppgitt i kokebøkene ??

  • Reply
   Hobbykokken
   18. februar 2018 at 16:04

   Hei! Du må nok spesifisere hvilke kokebøker du snakker om, for her er det mange forskellige temperaturer alt etter som hvilke kokebøker det er snakk om og ikke minst når de er utgitt.

   En av de mest kjente sous vide-kokebøkene heter Under Pressure av Thomas Keller fra 2008. Det er en veldig bra bok, men temperaturene er altfor høye og kom fra en tid der de kun fulgte rådene som var gitt av FDA i USA. Thomas Keller har selv sagt at han ville ha senket temperaturene hvis han skulle ha gitt ut en revidert utgave av boka.

   Andre kilder du kan bruke, som støtter temperaturene jeg har oppgitt er bl. a. Chefsteps.com. Disse bøkene er også fine referanser og holder seg innenfor de temperaturene jeg har anbefalt:

   Modernist Cuisine
   Modernist Cuisine at Home
   Heston Blumenthal at Home
   elBulli Evolutionary Analysis
   The Fat Duck Cookbook
   Kokkelære
   The Family Meal
   The British Larder
   Noma
   Kok & Stek av Kulinarisk Akademi

  Legg inn en kommentar