Grilling

#488: Brent purre

brent purre

En av rettene vi fikk servert for ganske nøyaktig et år siden på Restaurant Maaemo i Oslo i fjor, var brent vårløk med varm eggekrem. For meg var det et av kveldens mange høydepunkt, men det var også et av de mest frustrerende.

For er det én ting som er utfordrende for en ambisiøs hobbykokk, så er det å ikke gå amok og å prøve for hardt for å imponere seg selv og andre. Derfor er det ekstra stilig gjort av kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og rett og slett ta seg en tur utenfor ved grillen, slenge noen vårløk oppå og så servere den med en veldig enkel, men akk så god, varm eggekrem. Det er mange måter å imponere på og denne gangen skjedde det virkelig i all sin enkelhet.

Det er første det siste året jeg har begynt å virkelig gå inn for å forstå grilling og selv om jeg har grillet grønsaker før, så har det som regel alltid vært i form av å svi av noen stakkars paprika, som fortjente en mye bedre skjebne, på altfor høy varme.

Hvis man bare skal ha dette som en liten forrett, så anbefaler jeg vårløk, men som en tradisjonell hovedrett er det bare å kjøre på med purre. Det virker kanskje litt rart å spise svitt løk, men jeg kan forsikre om at alt på bildet kan spises.

Slik gjør du:

  • Varm opp grillen til ca. 150 grader.
  • Beregn 1 purre pr person.
  • Legg purrene direkte på grillristen (uten å olje dem eller annen form for behandling) og stek dem til utsiden har blitt kullsvart, ca. 10-15 minutter.

Dette smaker veldig godt sammen med det meste av grillmat, men kan også serveres for seg selv, da gjerne med litt salt og en god olivenolje.

Lykke til!

2 Comments

  • Bjarne

    Interessant og veldig inspirerende! Jeg har grillet mye grønnsaker, men alltid penslet med olivenolje, og snudd hyppig over relativt brutal varme så jeg får god bruning, men beholder konsistensen al dente. Paprika, squash og aubergine er veldig godt egnet. Purre og vårløk er jo helt fenomenalt godt, så dette skal jeg prøve, men har ett spørsmål i forhold til temperaturen. Du sier at grillen skal varmes opp til 150 grader, er det under lokket, eller legger du termometer på risten? Griller du da grønnsakene under lokk, og passer på å regulere trekken så temperaturen holder seg? Kanskje du kan si litt mer om selve grillteknikken, rett og slett?

Legg inn en kommentar