Bakst

#489: Sjokoladeganache kake

 

Sjokolade_ganache_kake

Ganache er det franske faguttrykket for en blanding av sjokolade og fløte. Både blandingsforhold og temperatur varierer etter hva den skal brukes til, men felles for alle variantene av ganache er at det inneholder kun sjokolade og fløte.

Den vanligste måten å lage ganache på er å helle kokende fløte over finhakket sjokolade og røre rundt med en slikkepott til du har en jevn og glatt masse. Man bruker slikkepott for å ikke få så mye luft inn i blandingen.

Hvis man bruker forholdet 2:1 med henholdsvis sjokolade og fløte har man en veldig god base for sjokoladetrøfler. Hvis man tilsetter litt fløte og f. eks. appelsinskall, cognac eller ruller blandingen i nøtter, så er man veldig godt i gang.

Hvis man blander 1:1 har man en veldig god sjokoladeglasur og hvis man kjøler den ned til ca. 8 grader kan man piske den opp til å bli mer luftig. En varm ganache med forholdet 1:1 blir også en veldig god sjokoladesaus til f. eks. is.

Den måten jeg har lagd denne sjokoladekaken på er nok den minst brukte varianten av ganache, men det gjør det ikke noe mindre god av den grunn. Her blander man like deler smeltet sjokolade med stivpisket kremfløte og heller den oppi en kakeform på en sukkerbrød- eller mandelbunn.

Denne oppskriften er til en 4 cm høy kakering som er 16 cm i diameter. Det er er mektig kake, så den holder i massevis til 8 personer.

Ingredienser:
300 g sjokolade, smeltet
300 g kremfløte, stivpisket
1 stk sukkerbrød, skåret ca. 1 cm tykt

Fremgangmåte:

 • Finn frem en kakering, skjær en 1 cm tykk skive av sukkerbrødet og stikk ut en runding med formen. Sukkerbrødet skal bli bunnen av kaka og legges inne i ringen.
 • Smelt sjokoladen over vannbad (se egen sak under om smelting av sjokolade).
 • Stivpisk 300 g (3 dl) kremfløte. Husk at det må være minst 30% fett i kremen for at den skal bli stiv, så her nytter det ikke å bruke kaffefløte. Videre må du huske å gi deg nå du har fått litt stive topper på fløten, med mindre du vil lage ditt eget smør, da.
 • Vend inn kremen i sjokoladen til du har en helt glatt masse. Massen kommer til å tykne fort, så da må du også jobbe ganske fort. Hell sjokolade/krem-blandingen oppi kakeringen og stryk over med en palett-kniv eller en slikkepott for å få det helt rett. For å dekke over eventuelle ujevnheter kan du strø over litt kakao-pulver rett før servering.
 • La kaken stå i kjøleskapet i ca. 20-30 minutt før servering for at den skal sette seg. Du kan lage denne kaken dagen før også, men da må du huske å ta ut kaken av kjøleksapet ca. 30 minutt før servering for å temperere kaken litt. Sjokolade og sjokoladekake smaker best når den er romtemperert. Bruk et varm håndkle eller en skibrenner for å løsne kakeringen.

Lykke til!

 

One Comment

 • jeanette

  Hei.

  Denne oppskriften må jeg prøve meg på! Du dynker ikke bunnen med noe? Synes ofte at sukkerbrød blir litt tørre hvis man ikke dynker de… Men siden man bare bruker litt av sukkerbrødet, gjør det kanskje ikke noe? Har du prøvd å tilsette andre smaker i ganasjen til denne kaka?

  Hilsen Jeanette

Legg inn en kommentar