Dessert

#490: Slikkepinner med isomalt

slikkepinne
Foto: Magnus Wintersborg

Det finnes mange måter å lage sine egne slikkepinner på, men å lage dem med isomalt må være en av de enkleste. Isomalt er et relativ nytt søtningsstoff som har vært på markedet i ca. 20 år. Isomalt fremstilles ved å kjemisk endre på sukrose, så det er sånn sett ikke et naturlig søtstoff.

Isomalt er strengt tatt ikke en sukkerart, men et såkalt polyol, eller sukkeralkohol om man vil. Andre, og kanskje mer kjente polyoler, er xylitol og sorbitol som du finner på innholdsfortegnelsen på det fleste sukkerfrie tyggegummier.

I likhet med sukker skal det ganske høye temperaturer til før isomalt smelter og går over i flytende form. Dette gjør at man må utvise varsomhet når man jobber med det siden det er fort gjort å glemme at noe som ikke koker og damper faktisk kan være veldig varmt allikevel. Isomalt har noen veldig praktiske fordeler når man jobber med det og det er at det ikke blir fort brunt, tar til seg lite fuktighet og det skal veldig mye til for at det krystalliserer seg.

For å lage ca. 8 slikkepinner brukte jeg 60 g isomalt og 20 g ublandet bringebærsaft, men du kan selvsagt tilsette hva som helst av smaker du selv foretrekker. Smelt sukkeret på ganske høy varme og skru ned når du ser at det begynner smelte. Rør inn bringebærsaft med en slikkepott til du har en jevn masse. Den bobler litt når du tilsett saften, men det er ikke noe problem i forhold til sluttresultatet. Hell små sirkler med smeltet sukker på et bakepapir og legg en pinne oppå og la stivne til de blir harde, ca. 1 time.

Isomalt smaker ca. halvparten så søtt som vanlig sukrose, så bruk gjerne sterke smaker når du skal lage dem.

Selve pinnene på bildet kan kjøpes hos Jernia eller Cacas.no og isomalt kan kjøpes hos helsekostbutikker eller sousvidenorge.no. Man kan kjøpe egne former til å lage slikkepinner i, men jeg synes det blir gøy med det litt mer hjemmelagde preget man får med å helle blandingen rett på bakepapir.

One Comment

  • Martin Isak Jansen

    Dette gikk ikke så bra! Lagde to runder i går kveld. Begge med 60/20 forhold. En med eplejuice og en med mørkt øl. Men ingen av de er særlig stivnet nå dagen etter. Får ikke løftet de av bakepappiret en gang. Noen gode forslag til redningsaksjon eller hva som har gått gale?

Legg inn en kommentar