Bokanmeldelse

#493: Pappamat

pappamat

Journalist og fortatter Per A. Risnes har nylig gitt ut sin tiende bok, «Pappamat». Når Risnes ikke skriver bøker, skriver han for Dagens Næringsliv og Matmagasinet NORD og det gjør han så bra at han bare må godta at jeg har høye forventninger når han nå gir ut bok.

Allerede på forsiden av boka blir vi lovd bl. a. hjemelagd pizza, pølse, burger, chips, taco og mye mer – alt fra bunnen. For en som lager alt maten fra bunnen selv (og i tillegg elsker den typen mat), er det litt «You had me at Hello», for de av dere som har sett filmen Jerry Maguire med Tom Cruise fra 1996.

Fotograf Marte Garmann sine bilder gjør boka til en fryd bare å sitte å bla i og Risnes sin tekst gjør dette til en lettlest og engasjerende bok, noe som dessverre ikke er tilfellet med alle kokebøkene som har havnet på kjøkkenbenken min de siste årene.

Problemet med kokebøker
Det kanskje største problemet med kokebøker i vår tid er at det finnes altfor mange av dem og at de blir likere og likere. Det andre store problemet er at de ofte er skrevet av to kategorier med mennesker: Enten folk som er flinke til å skrive, men som ikke er særlig flinke til å lage mat og selvsagt kokker som er flinke å lage mat, men som ikke er særlig flinke til å skrive.

Per A. Risnes befinner seg i den litt mer sjeldne tredje katogorien med kokebokforfattere, nemlig dem som kan skrive godt og som i tillegg er flinke til å lage mat. Den kombinasjonen behersker han minst like godt som f. eks. Sverre Sætre, Trond Moi og Bent Stiansen.

Risnes skriver engasjerende og underholdende og samtidig som man ikke har lyst til å legge fra seg boken, har man hele tiden lyst til å gå bort til kjøkkenet for å prøve oppskriftene. Risnes har åpenbart mange timer ved kjøkkenbenken og det reflekteres i oppskriftene. Alt er godt forklart og oppskriftene bærer tydelig preg av å være gjennomprøvde og brukervennlige.

Pappamat har oppskrifter som passer godt både i hverdagen, barnebursdager eller hvis man rett og slett bare vil ta en liten pause fra tidsklemma og hverdagens kjas og mas. Boka anbefales på det sterkeste og burde ligge under alle juletre i år til dem som enten er pappa, skal bli pappa eller ha lyst til at pappaen i huset skal begynne å lage mat. Boka kan kjøpes her.

Legg inn en kommentar