Dessert

#495: Sjokoladefondant

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Sjokoladefondant er en porsjonsstekt sjokoladekake med flytende kjerne som også er kjent som flytende sjokoladekake, moelleux au chocolat i Frankrike og molten chocolate cake eller lava cake i USA. Det er en av mine desiderte favoritter og få ting kan slå denne deilige sjokoladekaken.

Men sjokoladefondant er også kjent for å være mange hobbykokkers skrekk og noe man som regel spiser på restaurant og ikke er dum nok til å prøve seg på hjemme. Det er det å få midten av kaken flytende som er den store store utfordringen og for min egen del gikk det mange år før jeg følte at jeg hadde kontroll på denne litt ustabile desserten.

Jeg prøvde ut mange forskjellige oppskrifter for å komme i mål og ikke minst mange forskjellige metoder. Jeg prøvde å stivpiske eggehvitene og å lage italiensk marengs i håp om at dette ville bli bra. Jeg fikk det også for meg at det var en fordel å blandingen så kald som mulig først for å få det til, så flere ganger fikk blandingen en tur både i kjøleskapet og fryseren før den gikk i ovnen.

Jeg tenkte egentlig aldri over om det hadde noe å si for resultatet hva man stekte disse porsjonskakene i og jeg hadde vel aldri trodd at det skulle være det, og ikke selve oppskriften, som er utslagsgivende.

Mange kjøkkenbutikker og porselensprodusenter reklamerer for at såkalte ramikin-former i porselen er det beste å steke sjokoladefondant i og det tenkte heller ikke jeg noe særlig over. I ettertid viser det seg imidlertid at det er nettopp disse porselensformene som er minst egnet. Man bruker nemlig så lang tid på å varme opp selve porselenen for å få stekt kakene utenpå at når de endelig ble stekt nok, så var også resten av kaken nærmest gjennomstekt og det var lite eller ingenting som fløt ut av midten.

For noen år siden fant jeg endelig svaret på hvordan få det til hver gang og svaret var utrolig enkelt. Ved å bruke former av aluminiumsfolie blir ytterisden av fondanten stekt så fort at midten holder seg flytende og man er garantert suksess gang etter gang. Siden stekeovner varierer en del i faktisk temperatur er det allikevel viktig å alltid steke en eller to flere enn du trenger, slik at du kan teste når de er klare. Aluminiumsformer kan man kjøpe i butikker som NorEngros eller Staples, men også i denne nettbutikken.

Her er en av mange oppskrifter som fungerer kjempebra når du bruker aluminiumsformer:

250 g smør
275 g mørk sjokolade, finhakket
5 eggeplommer
5 egg
200 g sukker
110 g hvetemel

Det første du gjør er å smelte smøret over middels varme i en gryte og tilsetter finhakket sjokolade.

Så lager du eggedosis av eggene, eggeplommene og sukkeret. Bland alle ingrediensene og hell det over i ferdig smurte aluminiumsformer. Stek på 180 grader i 8-11 minutt.  De skal være litt stekt på topp, men kjennes mykenå du tar dem ut. La dem hvile på kjøkkenbenken et par minutter før du snur dem over på tallerkenen. Serveres med jordbær, appelsinfileter eller annen frukt eller bær som gir en fin kontrast til det mektige sjokoladen.

12 Comments

 • Frode Lundgren

  Dette ser ut som noe som må prøves. Selv har jeg lenge ment å teste ut Heston Blumentahls metode med en kjerne av frossen sjokoladeganache som utgangspunkt. Høres ut som en metode som vil gi enda tydeligere overgang mellom stekt «røre» og flytende kjerne. Har du testet dette?

 • Morten

  Jeg har egentlig aldri tenkt over valget av form når jeg har laget sjokoladefondant (som jeg, bank i bordet, aldri har klart å mslykkes med), jeg har bare alltid brukt et helt vanlig muffinsbrett, med løse former satt inn i en ramme.

  Da fortsetter jeg med det :)

 • Bård Stillerud

  Det er helt klart at det er tid og former som er viktig å ha kontroll på, med sjokoladefondant. En gang fikk jeg tipset om å fryse fondantene før steking, men har ikke testet dette ut. Har du erfaring med dette?

 • Kristian Svartveit

  Jeg har hatt stort hell med min silikon muffinsform. Jeg tar den somregel fra kjøleskapet rett i varm ovn, og tar den ut når kjernetemperaturen bikker 50 grader.

 • Bente Nymoen

  Ser helt nydelig ut,tross at jeg egentlig er lei alt som heter søtt og fett attpå jula;) men om en liten stund kandet nok smake med en slik dessert igjen ja :)

 • Nanna

  Hei,

  Først og fremst, jeg elsker å følge deg på instagram! Bruker du varmluft når du steker fondant’ene? Bruker du noen gang noen annen innstilling på ovnen med unntak av grill?

  God søndag!

  • Hobbykokken

   Hei!

   Takk for det – Instagram er veldig gøy ;-) Jeg bruker ikke varmluft, nei. Jeg bruker svært sjeldent noe annet en vanlig ovnsvarme. Unntaket er når jeg lager pizza – det er det full guffe med både grillelement og varmluft ;-)

 • Rune

  Jeg laget Blumenthals fondant for en tid tilbake. Den fungerte fint i den forstand at ganachen inni var flytende, resten fast. Ulempen, iallfall slik jeg lagde den, er at den flytende ganachen var i direkte kontakt med bunnen i ramekinen. Dermed var den vanskelig/umulig å velve ut av formen. Serverer man i form er det ikke noe problem, men ellers må man nesten lage et tett lag i bånn eller finne på et annet triks.

 • Grasnaut

  Eg tek kanskje feil no, men denne oppskrifta verkar ganske stor. Kor mange aluminiumsformer går oppskrifta til?

 • Thor

  Hei!
  Vil først takke for et flott nettsted med mange fine oppskrifter som gir god inspirasjon.
  Lurer på om man kan lage røren i forkant av et middagsselskap og la den stå i 1 – 2 timer før man setter den i ovnen?

Legg inn en kommentar