Bakst

#499: Rimelig god gulrotkake

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

I stille protest mot dem som alltid hevder å ha verdens oppskrift på både det ene og det andre har jeg valgt å kalle dette for rimelig god gulrotkake, men det er selvsagt bare tull – den er utrolig god!

Gulrotkake er en av mine favoritter og akkurat denne versjonen er den beste jeg har kommet frem til så langt. Vel så viktig som selve kaken er glasuren på toppen som er laget av kremost, melis, vanilje og sitron. En god glasur til gulrotkake skal etter min mening gi en fin kontrast til den søte og krydrete kaken  og det er derfor viktig å ikke har for mye melis og  at man har litt sitron i.

Ikke la deg skremme av bildet over, som er dessertvarianten av min store kakefavoritt. Oppe til venstre på bildet ser du selve kaken, mens det andre på bildet er en kanelis, dehydret gulrotkake (under isen), gulrot fluid gel og dehyrdret gulrot som jeg har knust til pulver.

Jeg forklarer først hvordan man lager gulrotkaken med glasuren, og så kan du lese om resten av det fancy-schmancy tilbehøret under oppskriften på gulrotkaken.

Ingredienser, gulrotkaken
3 dl (180g) hvetemel
1 ts kanel, malt
1 ts natron
3 dl (210 g) sukker
150 g solsikkerolje
2 stk egg, lettpisket
½ ts salt
250 g gulrot, skrelt og revet

Fremgangsmåte:

 • Forvarm ovnen til 180 grader uten varmluft. Ta frem en firkantet kakeform på 20*20 cm for å få en kake som er ca. 5 cm høy.
 • Bland sammen revet gulrot og 1 dl hvetemelet. Dette er for at gulroten ikke skal klistre seg sammen og legge seg i bunnen av kaken, men det er også for å forhindre et problem som kan oppstå når du baker gulrotkake. Problemet er nemlig at gulroten av og til blir grønn og det er fordi den av og til kommer i kontakt med natronet og det basiske miljøet gjør at fargestoffet karoten skifter farge til grønt. Ved å vende gulrøttene i litt av melet forhindrer man dette på en lett måte og garanterer samtidig at gulroten blander seg godt i røren.
 • Pisk sammen sukker og egg til eggedosis.
 • Bland sammen de øvrige ingrediensene og vend det inn i eggedosisen.
 • Ha kakerøren i en godt smurt kakeform og stek på midterste rille i ovnen på 180 grader uten varmluft til den er gjennomstekt, ca. 30-35 minutter.
 • Avkjøl kaken på rist.

Glasur
120 g usaltet smør, romtemperert
225 g melis
1 ss sitronsaft
1 vaniljestang, skrap ut frøene
200 g Philidelphia kremost, kald

 • Bland sammen smør og melis i kjøkkenmaskin til du har en jevn og glatt røre, ca. 2 min.
 • Tilsett vaniljefrø, sitronsaft og kremost og pisk du du har en jevn og lufttig krem, ca. 2-3 min.

Fancy-schmancy tilbehør

Dehydret gulrot
Du trenger 1 kg gulrot, skrelt og kuttet i 1 cm tykke biter. Kok gulrøttene i 2 minutter og ha dem i en dehydrator i 14 timer på 52 grader til de er helt tørre. Pulveriser gulrøttene i en blender og sikt blandingen med en finmasket sil. Oppbevares på glass.

Dehydrert gulrotkake
Bruk evt avskjær fra gulrotkaken du har lagd. Du kan eventuelt lage dobbel porsjon og dehydrere den ene. En dehydrert kake holder seg i flere måneder i en lufttett boks. Kutt gulrotkaken i tynne skiver og ha den i dehydratoren på 60 grader i 9 timer.

Kanelis
3 dl fløte
5 dl H-melk
150 g sukker (det blir litt over 2 dl sukker – 1 dl sukker er 70 g)
1 ts kanel
120 g eggeplommer (ca. 6 stk)

Fremgangsmåte:

 • Bland sammen melk og fløte og tilsett kanel. Kok opp på middels sterk varme. Ta vekk gryta fra platen og la vaniljestengene trekke i ca. 30 minutter.
 • Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst, ca. 3 minutter.
 • Sil vekk vaniljestangen og hell melken over eggedosisen. Her kan det fort slå seg, så da er det viktig å gjøre det gradvis. Jeg pleier å røre inn et par spiseskjeer først og så gradvis mer etterhvert.
 • Når all melken er helt over eggedosisen ha du blandingen over i en gryte og varmer den opp til 81 grader på middels sterk varme. Bruk en slikkepott for å røre i blandingen med jevne mellomrom.
 • Ha iskremrøren over i en egnet beholder med lokk og oppbevar i kjøleskapet over natten.
 • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

Gulrot fluid gel
500 g gulrotjuice
150 g sukker
4 g agar agar

Kok opp gulrotjuice og sukker i en liten gryte og la det småkoke på middels varme til sukkeret er oppløst. Tilsett agar agar og rør godt rundt – bruk en stavmikser for å blande det godt og la det småkoke i 3-5 minutter. Hell blandingen oppi en beholder og juster eventuelt med litt mer gulrotjuice slik at du har 500 ml med væske. La stå i kjøleskapet til det har satt seg, ca. 2 timer. Bruk en stavmikser for å purere blandingen til den er helt glatt, hvis blandingen har blitt tykkere enn du ønsker så kan du justere gradvis med litt gulrotjuice.

Legg inn en kommentar