Is

#503: Iskrem med tonkabønner

tonka

Det er nok mange flere som har hørt om tonkabønner enn antallet som har smakt dem, selv om det tallet nok ikke er så veldig høyt det heller.

Kort sagt kan tonkabønner brukes der du ellers ville ha brukt vanilje, selv om smaken er ganske forskjellige fra vanilje. De to har imidlertid det til felles at det har en veldig dyp og kompleks smakt, men der vanilje har et mer floralt preg så er nok tonkabønnene med fruktige og krydrete i smaken. Her er oppskrift på iskrem med tonkabønner:

3 dl fløte
5 dl H-melk
150 g sukker (det blir litt over 2 dl sukker – 1 dl sukker er 70 g)
4 g tonkabønner (1-2 stk), finrevet
120 g eggeplommer (ca. 6 stk)

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen melk og fløte og tilsette finrevet tonkabønne. Kok opp på middels sterk varme. Ta vekk gryta fra platen og la tonkabønnene trekke i ca. 30 minutter.
  • Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst, ca. 3 minutter.
  • Sil vekk tonkabønnene og hell melken over eggedosisen. Her kan det fort slå seg, så da er det viktig å gjøre det gradvis. Jeg pleier å røre inn et par spiseskjeer først og så gradvis mer etterhvert.
  • Når all melken er helt over eggedosisen ha du blandingen over i en gryte og varmer den opp til 81 grader på middels sterk varme. Bruk en slikkepott for å røre i blandingen med jevne mellomrom.
  • Ha iskremrøren over i en egnet beholder med lokk og oppbevar i kjøleskapet over natten.
  • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

Legg inn en kommentar