Dessert

#504: Churros

15. februar 2014

Min interesse for mat er rimelig altomfattende og har de siste 15-16 årene hatt et visst prosjektpreg over seg på den måten at jeg finner meg et emne som jeg fordyper meg i og så går jeg videre når jeg føler jeg behersker det sånn rimelig bra.

Det mest ekstreme utslaget av dette var da jeg for en del år siden ble nærmest besatt av å lage perfekte tertebunner. Etter å ha smakt en nydelig terte på Restaurant Bagatelle i 1997, bestemte jeg meg for å få det til like bra hjemme. Etter å ha lagd terter i forskjellige varianter 30 (!) lørdager på rad fikk jeg det endelig til på en måte jeg var fornøyd med og jeg har aldri sett meg tilbake.

Vannbakkels var et av prosjektene mine for en stund siden og det gikk heldigvis fortere å mestre enn de sagnomsuste tertebunnene. Når jeg tenker på vannbakkels går tankene fort til Frankrike og deilige exclairs, profiteroles og ikke minst den deilige kaken St. Honoré.

På den andre siden av verden, nærmere bestemt Latin-Amerika, så har de også et lidenskapelig forhold til vannbakkels, men da i form av den friterte varianten churros. Churros er fritert vannbakels som rulles i en blanding av kanel og sukker og som så serveres med en deilig sjokoladesaus. De er lett å lage smaker fantastisk og oppskriften får du her:

1,25 dl vann
1,25 dl melk
½ ts salt
1 ts sukker
100 g smør
2,5 dl (150 g) hvetemel
4 stk egg

2 liter solsikkeolje til fritering, varmes til 180 grader.

Sukker/kanelblanding
100 g sukker
2 ts kanel

Ha vann, melk, salt, sukker og smør i en kjele og kok opp på middels sterk varme til smøret har smeltet.

Tilsett hvetemel og rør rundt til alt er jevnt blandet.

Hvis du har kjøkkenmaskin kan du ta blandingen i en bolle og røre inn ett og ett egg av gangen, hvis ikke gjør du det for hånd med en visp.

Bruk en sprøytepose med stjernetipp til å lage vannbakkels som er ca. 5-7 cm lange. Sprøyt dem direkte ned i frityroljen og bruk en kniv til å kutte i røren med ca. 5-7 cm intervaller. Snu dem med jevne mellomrom til de har blitt gyldenbrune, ca. 3-5 minutter.

Lag sukker/kanelblandingen, ved churrosen i sukkeret og server med sjokoladesaus.

Enkel sjokoladesaus
200 g mørk sjokolade
3 dl kremfløte

Ha sjokoladen i en bolle. Kok opp fløten og hell over sjokoladen. La blandingen så i 3-4 minutter uten å røre og så røren du i den med en liten slikkepott til du har en jevn masse.

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Vannbakkels | Lav FODMAP
  15. februar 2014 at 20:01

  […] dag ble jeg inspirert av Hobbykokken som laget churros. Det første jeg tenkte på da jeg så innlegget om churros var en episode av […]

 • Reply
  Signe Mauritzen
  13. juli 2014 at 13:04

  Hei. Hvor lenge kan churros oppbevares? Kan de fryses? Kan de spises kalde

  • Reply
   Hobbykokken
   15. juli 2014 at 21:08

   Hei!

   Jeg har ærlig talt ikke anelse. Det mest av mat som friteres har veldig kort holdbarhet ift. til å beholde konsistensen. Du kan fint lage deigen/røren dagen før, så kan du jo friteres dem rett før servering ;-)

 • Reply
  Robban
  19. august 2014 at 17:12

  Ærlig talt, er det ikke feil i denne oppskriften ? Røra ble dritrennende….

 • Reply
  ingvild
  18. februar 2016 at 00:36

  Hei! Oljen på 180 grader, vil det si høy varme? Har ikke noe å måle temp med..hva skjer hvis de stekes på for lav/for høy varme? Så kan jeg jo prøve å regulere.

 • Reply
  Helle
  19. november 2016 at 16:39

  Det må vel være noe feil i denne oppskriften? Resultatet ble veldig rennende som vil si at var umulig å få form på dem, og vi stoppet før alle egga var tilsatt.

  • Reply
   Hobbykokken
   21. november 2016 at 14:57

   Nei, resultatet på bildene har jeg fått ved å følge denne oppskriften nøyaktig. Du skulle ha fortsatt å tilsette eggene, for det er det som gjør at massen tykner ;-)

 • Reply
  Thao Vy
  7. september 2019 at 18:55

  Hei!
  Jeg har tenkt å bake til noen venner på skolen min som en overraskelse, men jeg har ikke mye tid om morgenen. Så er det mulig å kunne lage churrosene dagen før? Tror ikke jeg har tid til å feitere dem sov på morgenen.
  Fint om jeg får svar fort som mulig.

  • Reply
   Hobbykokken
   8. september 2019 at 11:04

   Hei! Nei, da blir de veldig slappe

  Legg inn en kommentar