Brød

#505: Suppebrød med dehydrert sopp

brød_900

Brødbaking er en av mine store lidenskaper og mulighetene til variasjon er uendelige. Etter at det lå en dehydrator under (vel, egentlig ved siden av) juletreet i fjor, så har store deler av varene vi vanligvis oppbevarer i kjøleskapet opplevd litt anderledes behandling enn de pleier å få.

Det er når man dehydrerer at man virkelig forstå hva de innebærer at enkelte grønnsaker og frukt inneholder 80-90 prosent vann. De svulmende og fargerike skive med frukt og grønt man legger i skapet blir over natten forvandlet til knusktørre smaksbomber som er veldig anvendlige til både det salte og søte kjøkken, i tillegg til det meste av baking.

Hvorfor dehydrere?
Jeg skal gå grundig gjennom dehydrering en annen gang, men som navnet siet så dreier dette seg om å fjerne vannet fra forskjellige matvarer. Vann har ikke noen smak i seg selv, så når man fjerner det sitter man igjen med mye smak og lett lar seg oppbevare lenge og brukes når man vil.

Det mest vanlig motivet for dehydrering er konservering, men for min del dreier det som om smak og væskebalanse i maten mat lager. Ved å dehydrere f. eks. sopp, som jeg har gjort her, kan du tilføre smaken av sopp i et brød uten at det påvirker blandingsforholdet mellom vann og mel som du er vant med. Dette har også enorme fordeler i desserter, f. eks. når man lager marengs.

Oppskriften under er i utgangspunktet en av mine favorittoppskrfiter på loff, men med tilsatt dehydrert champignon. Du kan selvsagt droppe soppen, men som et alternativ til dehydrator kan man kjøpe mye tørket sopp i delikatessebutikker som man kan pulverisere i f. eks. en blender.

Sopp er fullpakket med umami, som mange definerer som kjøttsmak, og det gir en ekstra smaksdimensjon som gjør at brødet passer fantastisk godt til supper og gryteretter.

Suppebrød med sopp

Dag 1
750 g hvetemel
5 dl vann, kaldt eller romtemperert

Bland sammen vann og mel, gjerne i en kjøkkenmaskin, til deigen er jevn og smidig. Det tar ca. 5-8 minutter på middels hastighet.

Dag 2
20 g fersk gjær
12 g salt (ca. 2 ts)
10 g dehydrert sopp

Fremgangsmåte:

 • Smuldre gjæren oppi autolyse-deigen fra dagen før og elte i kjøkkenmaskin til gjæren er løst opp, ca 5-8 minutter. Tilsett salt og sopp og elt videre i ca. 5 minutter.
 • La deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 3 timer.
 • Smør to middels store brødformer, del deigen i to ha to like store deiger i brødformene.
 • Dekk formen med plast og la heve i ca. 2 timer. Skru på ovnen en halvtimes tid før detbrødene skal i ovnen på 250 grader – ikke bruk varmluft.
 • Ha brødet midt i ovnen og skru ned varmen til 200 grader. På denne måten kompenserer man for varmetapet ved å åpne ovnsdøren og man får en jevn varme gjennom hele steketiden.
 • Stek til brødet er gjennomstekt og har en gylden skorpe. Dessverre varierer stekeovner veldig mye i temperaturer, så det er vanskelig å angi en nøyaktig steketid. I min ovn tar det ca. 40 minutter.
 • Ta brødene ut av formen og la det avkjøles på rist.

Hvis du har kjøpt deg Baking Steel eller PizzaPro kan du steke brødene i ca. 17 minutter på 250 grader med varmluft og du får et kjempegodt resultat med en fantastisk skorpe.

Lykke til!

2 Comments

 • Camilla

  Spennende og morsomt! Hvordan ble brødet inni? Vi har også dehydrator, så dette må testes. I forhold til din favorittloff – vi fikk bakerovn i fjor sommer, men vi har fortsatt ikke «nailet» den beste loffen/baguettene. Vi vil ha luftige hull ala «danske rundstykker» – men der er vi ikke ennå, gitt. Vi har forsøkt både kaldheving og «vanlig» heving (vi bruker som regel Schakendas oppskrifter med heving i minst 3 timer), det blir et saftig og godt brød, men skorpen holder seg ikke sprø så lenge (må stekes opp igjen) Tar gjerne i mot tips :-)

 • Bjarne

  Kult! Men hvorfor ikke varmluft? Vil det tørke ut skorpen fortere, så det ikke eser ut så bra? Jeg bruker varmluft til alt, og opplever ikke noen negative konsekvenser av det. Tvert imot, så blir alt mye jevnere stekt med varmluftsviften på.

Legg inn en kommentar