Brød

#508: Eltefritt grytebrød med ost

eltefritt_ostebrød

Selv om jeg enda har langt igjen før jeg klarer å innhente grytebrød-dronningen matpaabordet.com, så får jeg allikevel bakt en del grytebrød jeg også. Siste skudd på stammen er dette kjempegode grytebrødet med ost, som passer kjempegodt til gryteretter og supper.

Når det gjelder ost i brød så er hovedregel at du osten du liker fra før kommer du til å like i brød også. Jeg har ost både i deigen og oppå brødet og det gir en fantastisk god og smaksrik skorpe. I akkurat denne oppskriften har jeg brukt Jarlsberg-ost, men hadde jeg hatt gruyere i kjøleskapet da jeg lagde akkurat dette brødet hadde den fått ben å gå på.

Jeg får ofte spørsmål om man er nødt til å ha en støpejernsgryte for å lage eltefrie grytebrød og til det er svaret tja. Det viktigste er å ha et lokk på det du bruker, men på grunn av varmekapasiteten til støpejern synes jeg man får et bedre resultatet med et grytebrød enn med f. eks. en porselensgryte.

Oppskriften er som følger:

600 g (1 liter) hvetemel
5 dl vann (kaldt fra springen)
2% (12 g) salt (% regnes fra mengden hvetemel)
5 g tørrgjær
100 g Jarlsberg, revet (til deigen)
50 g Jarlsberg, revet (til toppen)

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv til du får en jevn masse – det tar ca. 1 minutt.
  • La blandingen stå å heve over natten, men minst 12 timer, med plastfilm over.
  • Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen.
  • Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover.Ha på osten og brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det samme en gang til.
  • Ha deigen over på et melstrødd bakeark med brettekantene ned  og sett en stor bakebolle over deigen. La heve ytterligere i 90 minutt.
  • Når de 90 minuttene har gått setter du en støpejerngryte med lokk inn i ovnen og skrur på temperaturen til 250 grader.
  • La gryta stå inne i ovnen i en halvtime. Ta ut gryta og ta av lokket. Ta godt tak i deigen og ha den oppi gryta – pass på at du ikke brenner deg. Ha på 50 g ost, ta på lokket og stek på 250 grader i 30 minutt.
  • Ta deretter av lokket og stek videre i 15 minutter, men på 200 grader.
  • Ta ut brødet etter tilsammen 45 minutter. Vend det ganske umiddelbart ut av gryta og over på en rist. La det kjøle seg nest til romtermperatur.

Fortsatt god påske!

Legg inn en kommentar