Sauser

#509: Kjapp majones med stavmikser

19. april 2014

majones_stavmikser

Da jeg startet denne bloggen i 2006 var det uten store visjoner og tanker og fremtiden. Etterhvert har jeg imidlertid sett behovet for å formidle hvordan man lager hverdagslige ting fra bunnen av som mange i dag kjøper enten i poser, tuber eller plastbokser. Majones er et eksempel på noe som man kan lage selv uten problemer og som smaker utrolig mye bedre enn den kjønnsløse varianten man finner på tube. Det smaker rett og slett m-m-m-mye bedre.

Majones er en såkalt emulsjonssaus, som vil si at prøver å samle to ingredienser som i utgangspunktet ikke vil ha noe med hverandre å gjøre. Til å samle olje og vann trenger man en såkalt emulgator og i tilfellet majones er det et stoff som heter lecithin. Lecithin finnes naturlig i eggeplommer, men også i sennep som er med på å stabilisere blandingen ytterligere.

Tradisjonelt lages majones ved å piske inn små mengder med olje i de øvrige ingrediensene litt etter litt for så å øke mengden etterhvert. Ved å bruke en stavmikser kan du ha alle ingrediensene oppi et beger samtidig og la det stå til. For å lykkes med majones hver gang er det viktig at alle ingrediensene har ca. samme temperatur, så sett alt sammen på kjøkkenbenken en times tid før bruk. Her er en av mine favorittoppskrifter.

1 egg
2 ss hvitvinseddik
1 ts sitronsaft
1 ss sennep
1/2 ts salt
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje

Bland alle ingrediensene i et beger og ha oppi stavmikseren. Bland sammen med å la hodet på stavmikseren i bunnen de første sekundene for så å trekke den sakte oppover – hele prosessen tar ca. 10 sekunder.

Ved å tilsette litt hvitløk (smak til) får man er nydelig aïoli og hvis jeg skal bruke den til f. eks. skalldyr pleier jeg også å tilsette en del skalldyr. Hvis du skal brukes majones til sandwich kan du f. eks. tilsette honning og sennep, chilisaus, basilkum og til slutt karri.

Lykke til!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Greger Jønsson
  19. april 2014 at 08:32

  Men, i og med at dette mer eller mindre er en tro kopi av Gordon Ramseys fremgangsmåte og oppskrift fra videoene om Bamix, skal du ikke nevne navnet hans, altså?
  Eller er det slik at det fungerer også med et vanlig stavmikserblad ment for kutting?

  • Reply
   Hobbykokken
   19. april 2014 at 08:49

   Hei!

   Jeg har skrevet om dette tidligere, da har jeg nevnt Gordon Ramsay i bøtter og spann:

   http://hobbykokken.no/2011/07/10/majones-pa-10-sekunder/

   Som du ser har jeg endret litt på oppskriften siden den gang, selv om både min og Gordon Ramsay sin oppskrift er veldig standard oppskrifter på majones.

   Jeg la ut dette på nytt fordi vi tok noen bilder til avisene jeg skriver for som jeg ble veldig fornøyd med. I kjølvannet av artikkelen jeg skrev for 3 år siden fikk jeg mange tilbakemeldinger i sosiale medier og fant fort ut at dette kan gjøres med stort sett hvilken som helst stavmikser – jeg har siden prøvd med både Electrolux, Braun og Philips og det går aldeles strålende med alle sammen.

   Videre kom det frem at Gordon Ramsay slett ikke er opphavsmannen til majones med stavmikser (noe har heller ikke hevder å være) – det er beskrevet i flere kokebøker allerede for 15 år siden. Av den grunn ser jeg ikke noen grunn til å nevne han hver gang jeg skriver om majones med stavmikser, på samme måte som jeg ikke nevner Georges Pralus hver gang jeg skriver om sous vide..

   • Reply
    ASTRID
    19. april 2014 at 19:15

    Hei, da jeg var Au Pair i Paris i en Fransk Norsk familie, lagde Grete Degrés allerede mayonaise med stavmikser. Det var i 1975 ! 39 aar siden ! husker jeg ble forbauset for det ble saa mye av bare et egg. Etter det har jeg lagd det samme… det er viktig for meg aa ikke bruke söt sennep men en sterk fra Dijon. Takk for fin blogg. Jeg er söstra til Bjorn Mösth og jeg bruker naa oppskriften til Ann Kristin fra boka «Rundt bordet». Skal pröve din neste gang.

 • Reply
  Cecilie
  19. april 2014 at 09:21

  Blir det ikke veldig surt med all den syren, uten noe søtt, eller bruker du en søt sennep?

  • Reply
   Olav
   28. april 2014 at 18:19

   ja det ble min i allefall… Neste gang skal jeg nok smake meg forsiktig frem.

   • Reply
    Cecilie
    28. april 2014 at 19:32

    Jeg pleier å smake meg frem med litt sukker. Det er overraskende hvor mye bedre majonesen blir om man klarer å finne den perfekte ballansegangen mellom surt og søtt (og salt). :)

 • Reply
  Sarah
  19. april 2014 at 21:06

  Hei,
  hvor lenge er denne majonesen holdbar? :-)

  • Reply
   Hobbykokken
   20. juli 2014 at 08:13

   3-4 dager vil jeg tro. Jeg pleier å lage den akkurat til det jeg skal bruke den til den dagen…

 • Reply
  Kristian
  4. mai 2014 at 14:33

  Eplecider-eddik er det jeg bruker. Smaker mye bedre enn hvitvin :-)

 • Reply
  Emilie
  12. mai 2015 at 17:43

  Min ble veldig tynn.. Tips?

 • Reply
  Kristine Flatø
  8. september 2016 at 15:06

  Min ble også veldig tynn (skilte seg). Tror det var fordi alt kom rett frakjøleskapet… Men kan den reddes da?

  • Reply
   Mikkel
   9. august 2017 at 16:57

   husk at oljen må ligge på toppen om du skal få en fin konsistens.

 • Reply
  Gunn Henden
  16. mai 2018 at 17:03

  Du skriver 1 egg – meiner du da både plommen og hvite? Brukte heile egget og la til hakka ramsløk, den blei veldig god, med fantastisk konsistens !

 • Legg inn en kommentar