Grilling

#511: Sous vide kyllingbryst på grillen

kylling_sous_vide

Jeg har svidd og forkullet nok mat på til å vite at grilling ikke alltid er så lett. Det finnes mange forskjellige typer griller og det er ikke alltid like å kontrollere varmen på dem. Det er også veldig forskjellig hvordan varmen sirkulerer inne i dem når du tar på lokket, så selv om du alltid få varme nedenfra er det høyst variabelt hva slags varme du får ovenfra.

De som forteller deg at det aldri har bommet på grilling lyver helt sikkert om andre ting også, for det er ikke til å stikke under en stol at det ikke alltid er like lett. Likevel finnes det noen tips som om ikke annet kan hjelpe med å gjøre grillingen mer forutsigbar:

  • Jo høyere temperatur du har jo mer må du følge med og jo lettere kan de gå galt. Reduser varmen og bruk litt lenger tid så er sjansen for å lykkes mye høyere med en gang.
  • Bruk digitalt termometer. Menneskekroppen er i stand til mange fantastiske ting – å måle temperaturer inne i kjøtt med høy grad av nøyaktighet bare ved å se på det eller trykket på det er ikke en av dem.
  • Sukkerholdige marinader brenner seg fort. Pensle på mer mot slutten av steking, så unngår du at dette.

Selv om menigheten fremdeles er forholdsvis liten, så blir sous vide-utstyr stadig mer populært i Norge. Prisene synker stadig og selv om utalget av forskjellige maskiner ikke er så stort i Norge enda, så kommer det til å skje veldig mye på den fronten de neste par årene. Blant annet vet jeg at pioneren Sous Vide Supreme har en meget spennende ny modell rett rundt hjørnet.

For dem som har sous vide og grill er det lett og kombinere de to metodene og man får virkelig det beste av to verdener:  Full kontroll og samme varme gjennom hele brystet med sous vide og deilig grillsmak ved å avslutte stekingen på en glovarm grill.

Jeg vakumerer kyllingbrystene med litt BBQ-saus dagen før og lar dem ligge i kjøleskapet natten over. En times tid før servering har jeg kyllingbrystene oppi vannbadet på 59 grader i en times tid. Jeg har kullgrill, så jeg begynner å gjøre den klar ca. 20 minutter før jeg skal bruke den.

Etter en time på 59 grader har kyllingbrystene helt perfekt temperatur tvers gjennom og jeg avslutter dem på ca. 300 grader et par minutter på hver side. Serveres gjerne med søtpotet og salat.

Oppskrift på BBQ-saus finner du her, her og her.

Lykke til!

Legg inn en kommentar