BBQ

Årets BBQ-saus 2014

bbq_spareribs

For 5 året på rad kommer jeg nå med årets BBQ-saus. Den er som alltid basert på nye erfaringer og eksperimenter fra året som gikk og årets saus inneholder bl. a. Coca Cola, dehydret løk og sopp og røykt paprikapulver. Noen klassiske ingredienser som worchestershiresaus, løk, hvitløk og laurbærblad er selvsagt også med. Jeg bruker en del merkevarenavn i dette innlegget og det er ikke fordi dette er et sponset innlegg på noen måte. Hvis noe ønsker å gjenskape denne oppskriften nøyaktig slik jeg har utviklet den, så er det viktig å skrive nøyaktig hvilke ingredienser jeg har brukt. Bruk gjerne en annen ketchup eller cola-drikk hvis du heller vil det.

Årets saus ser altså slik ut:

465 g (4 dl) Heinz Ketcup
400 g (4 dl) Coca Cola
300 g ( 2 stk mellomstore) løk, skrelt og finhakket
20 g (1 hel kinesisk) hvitløk
3 g (1 ts) røykt aprika
60 g (4 ss) Worcestershiresauce
2 g (1/2 ts) tørket chili
5 stk laurbærblad
5 g (1 ss) tørket sopp
100 g (1 dl) eplecidereddik

Funksjon
Det er viktig at alle ingrediensene har en funksjon og du vet hvorfor du har den i sausen. Hvis du ikke kan komme med en forholdsvis gjennomtenkt begrunnelse for hvorfor du har med en ingrediens, så er som regel det beste å utelate den.

Coca Cola
Jeg har med Cola fordi den gir en sødme som jeg setter pris på, samtidig som det er en drikk med mange forskjellige smaker og som passer veldig bra til svinekjøtt.

Ketchup
Jeg har valgt ketchup fordi det har en bra konsistens for BBQ-saus, har mye syre og visse elementer av umami. Det finnes mange ketchuper som jeg liker bedre en Heinz, men de er ikke så lette å få tak i så derfor har jeg valgt den som jeg synes er best av dem som er lett tilgjengelige.

Løk og hvitløk
Løk og hvitløk har en meget karakteristisk smak som jeg liker godt og som er en veldig naturlig ingrediens i de fleste BBQ-sauser. Både løk og hvitløk har veldig godt av varmebehandling og tåler mye «juling» i form av varmebehandling. Nesten uansett hva slags andre ingredienser du setter dem sammen med, så er dette smaker som stort sett alltid kommer frem og ikke lar seg viske ut av andre sterke ingredienser.

Røykt paprika
Røykt paparika har blitt en fast følgesvenn de siste årene og ingen BBQ-saus uten den. Det er ikke det at selve paprikaen smaker så mye, men røykmaken er med på å sette et diskret røykpreg på sausen.

Worchestershiresaus
Worchestershiresaus er forholdsvis salt og er fullpakket med umami, som som gir en fin dybde til sausen.

Laurbærblad
Aromas fra laurbærblad gir en deilig fylde til de fleste kjøttretter og er derfor et naturlig valg her.

Tørket chili
Chili gir en fin varme i sausen, så om det beskjedne mengden ikke gir de voldsomt sterke opplevelsene.

Dehydrert) sopp
Dehydrert sopp bruker jeg mye for tiden til sauser og supper og det er med på å gi en kjempefin umamismak uten kunstige tilsetninger.

Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp. La småkoke i ca. 30 minutter. Pureér med en stavmikser og sikt evt. gjennom en finmasket sil.

 

Server

10 Comments

Legg inn en kommentar