Fisk

#513: Røykt laks på grillen

laks_på_grilllen

Jeg har blitt bedt av Norges Sjømatråd om å skrive et innlegg om grilling av fisk, og siden grilling og barbeque  er en av mine store lidenskaper var jeg ikke akkurat vanskelig å be. Siden det er laks vi nordmenn spiser mest av og som er mest tilgjengelig var også det et enkelt valg.

Folk fleste føler seg nok mer komfortable med å grille kjøtt enn fisk, og siden kjøtt og fisk varierer ganske mye i konsistens, så er det ganske lett å forstå. Kjøtt har bindevevet kollagen til å holde det sammen og sørger for at kjøttet tåler mye røffere behandling enn fisk. Fisk flaker seg derimot og har lettere gå i stykker når man snur og vender på den – heldigvis er det en utfordring som er lett å få kontroll på og her hjemme griller vi like gjerne fisk som kjøtt.

I dagens innlegg har jeg valgt å gjøre det veldig enkelt med en rett med røykt laks, grønnsaker og BBQ-saus. Det er en rett hvor alt stekes samtidig på grillen, det går fort å tilberede den og aluminiumsformen gjør at du ikke trenger å tenke på om fisken setter seg fast på grillristen.

For det er middels sterk og indirekte varme, sammen med den nevnte aluminiumsformen, som er din trofaste følgesvenn når du skal grille fisk helt perfekt. Jeg foretrekker generelt å grille på lavere temperaturer enn det kanskje mange er vant med, fordi man får bedre kontroll og fordi man slipper å snu og vende så mye på fisken.

Hvis du skal grille fisk rett på grillristen er det aller beste å gjøre det enten med hele fisken eller i skriver med skinnet på og skinnsiden ned. Et lett strøk med olje gjør også livet mye lettere og en litt stresset grillkokk som nettopp har kommet hjem fra jobb og har en sulten familie å ta seg av. Apropos sulten familie kan du fint kutte grønnsakene til denne laksemiddagen kvelden før og har dem tildekket i kjøleskapet natten over. BBQ-saus har jeg stående i kjøleskapet stort sett hele sommerhalvåret, så det er heller ikke noe du trenger å lage på stedet.

Røyk
Du er kanskje ikke så vant med å bruk røyk når du griller, men når du først har begynt er det vanskelig å la være. Man legger røykspon i en bolle fylt med vann kvelden før og har på grillen rett før du har på maten. Hvis du har glemt å legge røyksponet i vann så er det ingen krise, du kan fint bruke dem allikevel selv om du nok får litt mer røyk ut av dem når de er gode og bløte.

BBQ-saus
Verdensmester i grilling og rådgiver i matprat.no, Bjørn Tore Teigen, ga meg denne fine oppskriften på superenkel BBQ-saus for noen år siden. Den består bare av fire ingredienser og er smaker like godt som den er enkel å lage.

500 g Heinz ketchup
250 g brunt sukker
1,5 dl varm kaffe
Smakes til med tabasco

Bland sammen alle ingrediensene og kok opp på svak varme til sukkeret er oppløst. Oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke.

Dette er en fantastisk saus i hverdagen som går fort å lage, men hvis du vil prøve noen av BBQ-sauser med litt med komplekse smaker kan du prøve noen av de jeg har skrevet om før her, her og her.

Grønnsaker på grill
Du kan velge stort sett hva slags grønnsaker du selv foretrekker, men det er viktig å kutte dem i ca. samme størrelse for at de skal bli ferdig samtidig. Akkurat for denne retten blir fisken ferdig i løpet av 15-20 minutter, så da kutter jeg grønnsakene i ganske små biter for at de skal bli ferdig samtidig med fisken.

Røykt laks med grønnsaker

Slik går de frem for å lage denne enkle, men smaksfulle hverdagretten på grillen:
Beregn 150 g laks pr person

Grønnsaker til 4 personer:
1 paprika, kuttet i jevnstore biter
1 rødløk, skrelt og kuttet i små og jevnstore biter
1 brokkoli, vasket og kuttet i små biter
2 gulrøtter, skrelt og kuttet i jevnstore biter
1 purre, vasket og kuttet i jevnstore biter
2 ss nøytral olje
1/2 ts salt
1/4 ts pepepr

Fremgangsmåte:

  • Varm opp grillen til ca. 150 grader på indirekte varme. Husk å bruk lokk når du griller og ha oppi en neve med røykespon.
  • Skjær opp laksen i passende store biter og smør på BBQ-saus. Ha fisken i en aluminiumsform.
  • Kuttet grønnsakene og vend dem i olje og krydre med salt og pepper. Ha grønnsakene i formen sammen med fisken og ha formen med fisk og grønnsaker i grillen.
  • Ha fisken på grillen i ca. 15 minutter til fisken har fått en kjernetemperatur til ca. 50 grader. Hvis grønnsakene ikke har blitt ferdig kan du ettersteke dem litt på direkte varme mens du setter frem tallerkner og bestikk.

Lykke til!

Legg inn en kommentar