Bokanmeldelse

#514: Bokanmeldelse: elBulli 2005-2011

elbulli

Jeg har skrevet bokanmeldelser her tidligere, men aldri før har jeg anmeldt en bok som jeg har lest så lite av. elBulli 2005-2011 er en skremmende stor bautastein av et bokverk som jeg trenger minst to år på å sette meg inn i. Til sammenlikning brukte jeg utallige timer på å lese gjennom alle fem bindene av Modernist Cuisine i 2012.

Jeg drister meg allikevel på en anmeldelse fordi jeg etter en måneds bruk mener jeg har klart å danne meg et godt inntrykk av hvordan bøkene er bygd opp, hva de handler om og ikke minst hvordan den formidler maten og hva som skjedde på verdens beste restaurant i perioden 2005-2011.

Restaurant NOMA i København ble kåret til verdens beste restaurant for fjerde gang tidligere i denne uka og har med det bare el Bulli foran seg med sine fem ganger. Når man ser på NOMA og el Cellar con Roca, som er de som har klart å ha førsteplassen på worlds50best-kåringen etter elBulli, så er det likevel tydelig hvilket preg elBulli har satt på restaurantverdenen og vil fortsette å gjøre det i mange, mange år fremover.

Innhold
elBulli 2005-2011 består av 7 bøker til sammen, hvor de seks første tar for seg de komplette menyene med oppskrifter over hva som ble servert på elBulli i perioden 2005-2011. Det syvende og siste bindet heter «elBulli Evolutionary Analysis 2005-2011» og beskriver filosofien og den praktiske gjennomføringen av menyene. De syv bindene er på til sammen 2720 sider, inneholder 1400 bilder og veier til sammen 18 kilo. Bøkene er skrevet av Ferran Adria, Albert Adria og Juli Soler. Bøkene koster i skrivende øyeblikk 3790,- kroner i Norge, noe som vil si at den koster 1,39 pr side. Fjorårets mestselgende norske kokebok kostet til sammenlikning 1,40 øre pr side, så prisen er egentlig grei i forhold til det enorme omfanget.

Oppbygging
Man har altså en bok pr år i perioden 2005-2011, men unntak ev det sjette bindet, hvor man har lagt sammen årene 2010 og 2011. Bøkene er lagd med like stor presisjon som restauranten åpenbart ble drevet med og måten oppskriftene er skrevet på setter etter min mening en ny standard for hvordan man skriver oppskrifter og fremgangsmåter på. Hver oppskrift innholder følgende informasjon:

  • Nummer på oppskriften (veldig smart og oversiktlig i et så stort verk)
  • Årstall for når den var på menyen
  • Hva slags type mate det er (snacks, drink osv.)
  • Serveringstemperatur (kald, varm, romtemperatur)
  • Sesong
  • Antall porsjoner
  • Nøyaktig beskrivelse av ingredienser og fremgangsmåte for alle elementer
  • Avslutning og presentasjon
  • Hva slags type bestikk brukes
  • Hvordan spiser man det (i to munnfuller, med fingrene osv.)

Vanskelighetsgrad og utstyrsnivå
For dem som har lest og prøvd oppskrifter fra Modernist Cuisine så blir man ikke mer skremt av elBulli enn det man gjorde av Modernist Cuisine. Jeg innser imidlertid at det ikke sier så mye, for MC var jo helt vill og inneholdt utstyr som selv de færreste topprestauranter har tilgang på. Mange av oppskrifter forutstetter sous vide utstyr, men jeg legger merke til at dehydrator er veldig mye brukt også. Mange av oppskriftene bruker flytende nitrogen og mange av ingrediensene er vanskelige, men ikke umulige, å få tak i.

elBulli 2005-2011 er skrevet uten tilpasninger til hobbykokker eller profesjonelle kokker som ikke er vant til dette nivået på noe vis. Dette er oppskriftene slik de var på verdens beste restaurant i sin storhetstid og vanskelighetsnivået er tilsvarende. Flere av oppskriftene kan lages av nær sagt hvem som helst, men det er overhodet ikke tilfellet for de fleste av dem.

Dette er uansett ikke en bok man bruker for å finne inspirasjon til hva man skal lage til middag når man kommer hjem fra en travel dag på jobben. Det er en bok som man bruker til prosjekter og som man bruker god tid på å planlegge. Sånn sett har ivrige hobbykokker mange spennende timer foran seg med mange artige eksperimenter og opplevelser.

Hvem er boka for?
Det er i utgangspunktet profesjonelle kokker som vil få mest glede av å lese disse bøkene, selv om alle som er interesserte i fine dining og fenomenet elBulli også vil få mye glede av bøkene. Hobbykokker som har prøvd seg på oppskrifter Modernist Cuisine, Heston Blumenthal o. l. tidligere, vil også få mye ut av disse bøkene.

Konklusjon
Dette er en helt utrolig bra og omfattende verk fra nåtidens beste og mest innflytelsesrike kokk. Om 100 år vil man uten tvil huske Adria på samme måte som vi husker Brillat-Savarin, Careme og Escoffier i dag. Disse bøkene dokumenterer de viktigste årene til elBulli og bøkene gjøre at denne måten å tenke og å lage mat på vil kunne utvikle seg ytterligere over hele verden i årene fremover. Bøkene kommer garantert til å gi mye frustrasjon og glede til ivrige hobbykokker og profesjonelle kokker langt inn i fremtiden og jeg gleder meg til å gi meg i kast med dem.

Legg inn en kommentar