Ukategorisert

#517: Iskrem med rosmarin og pistasj

rosmarin_iskrem

Det nærmer seg 17. mai og like sikkert som det kommer til å regne den dagen, så kommer vi til å spise masse iskrem. Å lage iskrem er en av mine største lidenskaper når det gjelder mat og lista over smakskombinasjoner jeg har prøvd begynner å bli lang.

De ligger en forventning hos de fleste at iskrem skal smake søtt og uansett hva fremtiden måtte bringe så føler jeg meg sikker på at det alltid vil ligge en iskrem med vaniljesmak i fryseren på butikken. Jeg er glad i å prøve forskjellige smaker og denne gangen har jeg kommet til en litt uvanlig kombinasjon for de fleste: iskrem med smak av rosmarin.

Rosmarin smaker kjempegodt i seg selv, men man er kanskje mer vant til å bruke den til påskelammet enn til isen. Denne oppskriften inneholder mindre sukker enn jeg vanligvis ville ha brukt og det er fordi jeg fort merket at rosmarinsmaken ble mer fremtredende når det ikke smakte så søtt.

Når alt kommer til alt er iskrem først og fremst en tilstand og det som smaker godt i seg selv kan fint smake god i form av iskrem. Basilukum-sorbet smaker kjempegodt og Heston Blumenthals Egg og Bacon-is viser jo også veldig tydelig at det som ved første øyekast virker unaturlig også kan smake veldig godt.

Ingredienser:
2 dl kremfløte
5 dl H-melk
120 g sukker
6 stk eggeplommer
2 ss rosmarin, tørket

Fremgangsmåte
Når man lager iskrem med fløte og egg foretrekker jeg å lage selve iskremrøren dagen før jeg skal bruke den for at den kan stå å modnes i kjøleskapet. Dette gjør at smaken får utviklet seg mer og konsistensen blir enda bedre. En slik is er i praksis en vaniljesaus uten vanilje som varmes opp til den tykner, for så å kjøle den ned igjen. For å få mest mulig ut av rosmarinen, og krydder generelt, lønner det seg å varmebehandle den på forhånd. Dette gjøres ved å koke opp melk/fløte-blandingen sammen med rosmarinen og så la den trekke i ca. 30 minutter.

  • Bland sammen melk og fløte og tilsett rosmarinen. Kok opp på middels sterk varme. Ta vekk gryta fra platen og la det trekke i ca. 30 minutter.
  • Pisk sammen eggeplommer og sukker til en lett eggedosis til sukkeret er oppløst, ca. 3 minutter.
  • Sil vekk vaniljestangen og hell melken over eggedosisen. Her kan det fort slå seg, så da er det viktig å gjøre det gradvis. Jeg pleier å røre inn et par spiseskjeer først og så gradvis mer etterhvert.
  • Når all melken er helt over eggedosisen ha du blandingen over i en gryte og varmer den opp til 82 grader på middels sterk varme. Bruk en slikkepott for å røre i blandingen med jevne mellomrom.
  • Ha iskremrøren over i en egnet beholder med lokk og oppbevar i kjøleskapet over natten.
  • Kjør blandingen i en ismaskin til den har ønsket konsistens, ca. 30-40 minutter.

Lykke til!

2 Comments

Legg inn en kommentar