Sauser

#518: Pizzasaus IV

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Er det en ting nesten 30 år med matlaging som hobby har lært meg, så er det at at ikke finnes noen fasit på hva som er best hverken når det gjelder smak eller konsistens. Reisen blir dermed, nesten som alltid, gøyere enn målet.

Når det gjelder pizzasaus prøver jeg stadig ny varianter , men de siste årene har jeg virkelig skjønt at det enkleste som regel er det beste. Jeg har prøvd å koke pizzasaus med 30+ ingredienser både i tre, fire og fem timer og jeg har til og med prøvd helt ukokte sauser også. Det er umulig å konkludere med hva som er best på et generelt grunnlag, men jeg har vel etterhvert funnet ut at jeg selv foretrekker sauser som har småkokt en times tid. Da er det ikke så veldig syrefriske og det er en fin fylde både i smak og konsistens.

Her legger jeg ved to pizzasauser som jeg ofte bruker, en veldig enkel og en med litt flere ingredienser. Begge to smaker veldig godt, men jeg ser allikevel fremt il å fortsette jakten på å finne noe enda bedre.

Pizzasaus #1
3 ss olivenolje
5 fedd hvitløk, finhakket
1 boks (400 g) tomater, grovhakkede
1/2 ts salt

Fremgangsmåte:

 • Varm opp olivenolje på middels sterk varme og stek hvitkløk til de er blanke, ca. 5 minutter.
 • Tilsett tomater kok opp. La småkoke i ca. 15 minutter, rør i gryta med en sleiv eller slikkepott med jevne mellomrom så det ikke brenner seg fast i bunnen. Smak til med salt.

Pizzasaus #2
30 g olivenolje
30 g smør
100 g løk
100 g stangselleri
1 stk hvitløksfedd, finhakket
400 g tomater på boks, grovhakkede
1 dl rødvin
4 g (1/2 ts)  salt
10 g (1 ss) sukker
3 g (1/2 ts) pepper
1 laurbærblad
50 g tomatpuré
1/2 potte basilikum
5 g (1 ss) oregano, tørket

Fremgangsmåte:

 • Smelt smør i en gryte på middels sterk varme sammen med olivenoljen.
 • Tilsett løk, hvitløk og stangselleri og stek til det er gjennomsiktig, ca. 5-7 minutter.
 • Tilsett de øvrige ingrediensene og kok opp. La det hele småkoke i ca. 1 time og rør i gryta med en sleiv eller slikkepott med jevne mellomrom så det ikke brenner seg fast i bunnen.

Lykke til!

3 Comments

 • Bjarne

  Jeg pleier å ha i tomatpuréen etter at løken er blank, og la den få frese godt en stund. Da får du noen gode runde maillard-reaksjonssmaker, og redusert bitterhet.

  Men den første der ser helt konge ut. Den skal testes ut!

 • Henrik

  Hei. Nr 2 her må være den beste pizzasausen jeg vet om. Men jeg blir altid itt usikker når jeg skal ha i basilikummen, Det står i oppskriften at alle ingrediensene skal i, så skal det småkoke 1 time. Er ikke det for lenge å koke med basilikum? Jeg har pleid å ta det oppi de siste 5 min, vil det bli bedre smak hvis det er med hele koketiden? Blir ikke helt klok på urter(ferske og tørkede) når det gjelder koketid. Uansett takk for en fantastik oppskrift.

Legg inn en kommentar