Pizza

#519: Pizza på grillen

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Mange begynner å få øynene opp for pizza på grillen og i den forbindelse vil jeg gjerne dele mine erfaringer – jeg har nemlig, i all beskjedenhet, forkullet flere pizzabunner enn de fleste på grillen og vil prøve å lose deg gjennom veien fra kull til gull.

Det står mye om pizza på grillen i mange forskjellige medier for tiden, felles for det meste som står skrevet er at dette blir kjempegodt og at det ikke er vanskelig å få til i det hele tatt. På grunn av de høye temperaturene man kan få til i en grill drar man ofte sammenlikningen med ekte napolitanske pizza som skal blir ferdig på 90 sekunder, men i praksis er dette nesten umulig å få til. Pizza på grillen er ikke lett å få til i det hele tatt, men hvis man tar sine forhåndsregler så er det mulig å få det til på en bra måte allikevel.

Pizza er noe de fleste er vant til å lage i en helt vanlig stekeovn, og man finner fort ut at en grill langt ifra oppfører seg like sivilisert som den gode og trygge stekeovnen. Vi har i utgangspunktet tre typer varmekilder når vi lager mat:

 • Ensidig (stekepanne)
 • Tosidig (vaffeljern)
 • Flersidig (stekeovn og mikrobølgeovn)

Hvor man skal plassere en grill i denne sammenhengen er det ikke lett, siden det finnes så mange forskjellige modeller og varmekilder i jungelen av griller som er tilgjengelig på markedet i dag. Man skulle i utgangspunktet tro at det er en flersidig varmekilde når man har lokket på, men med den sterke undervarmen og høye lokket som er på mange griller så er mange av dem i praksis ensidige varmekilder.

Å reflektere rundt dette vil hjelpe deg til å forstå hvordan du skal gå frem i forhold til temperatur og plassering av pizzaen inne i grillen for å få et best mulig forhold mellom over- og undervarme. Ingen griller har problemer med å produsere undervarme, men å få nok overvarme til å få toppen ferdig samtidig med bunnen kan være så vanskelig på enkelte griller at mange gir opp. Problemet et heldigvis ikke umulig å løse.

Finn frem målebåndet
Du må først finne avstanden fra pizzasteinen/grillristen til toppen av grillen når lokket er igjen. Hvis denne avstanden er fra ca. 20-25 cm og oppover, så vil de fleste få problemer med å få toppen og bunnen stekt samtidig. Spesielt hvis man griller pizzaen på høye temperaturer vil dette blir problematisk. Med høy avstand til toppen av lokket av temperaturen tilsvarende ned og steketiden opp. På en standard Weber kullgrill steker jeg pizza på indirekte varme på 200 grader i 10-12 minutter.

Det finnes noen alternativer du kan prøve for å få jevn over- og undervarme:

 • Du kan minske avstanden til toppen ved å legge på to murstein i hver ende av grillen og så legge en rist til oppå der igjen som du så legger pizzastenen på. Dette løser de fleste problemer, men langt i ifra alle.
 • En annen løsning er å bruke sto pizzasteiner eller pizzastål som du skiller med mursteiner. På denne måten er det varmen fra den øverste steiner som stråler ut varme og varmer opp toppen.

Tykkelse på bunnen
Forholdet mellom tykkelsen på bunnen og mengden saus, ost og øvrig fyll har selvsagt mye å si for at pizzaen skal bli ferdig stekt på over- og undersiden samtidig. Dette må du komme frem til selv, men «less is more» gjelder også her. En tynn bunn med lite fyll er nøkkelen til suksess hvis du ikke klarer å få nok overvarme på grillen.

Tid og temperatur
Bruk pizzasten eller pizzastål når du steker pizza, men passe på å ikke bruke for høye temperaturer og ikke minst må du passe på å bruke indirekte varme. For at en pizzasten ikke skal sprekke er det viktig å legge den på tidlig, før grillen har kommet opp i altfor høye temperaturer. For veldig mange vil 6-8 minutter på rundt 225 grader gi et godt resultat, men her må man bare prøve seg frem.

Overføring av pizzaspade til pizzastein
Her er det mange som sliter og det med god grunn. Hvis du legger pizzaen på en pizzaspade er det fort gjort at den henger seg fast når du skal prøve å gli den av og ned på pizzasteinen i ovenen eller på grillen. Mange løser dette med å bruke bakepapir, men det er ikke alltid en tilfredsstillende løsning, kanskje spesielt ikke på en grill med åpne flamme. Hvis bakepapiret tar fyr er det fort gjort å få brente kant med en ubehagelig bitter kull-smak.

Andre,  som meg selv, løser denne utfordringen med på strø på med mel, men heller ikke dette er en garanti for suksess. Her har nemlig meltypen mye å si og hvis du bruker vanlig hvetemel må du ofte bruke store mengder for å unngå at ting klebrer seg. Løsningen er å bruke durumhvete som har lavere innhold av gluten og større evne til å absorbere fuktighet.

Jeg håper dette var til nytte og vil hjelpe til å få en god pizza på grillen. De første gangene man prøver seg er det best å bare bruke en enkel pizzadeig, litt tomatsaus og ost bare for å ikke kaste penger ut av vinduet det første gangene du prøver og feiler litt.

Lykke til!

8 Comments

 • Lisa-Marie

  Vi har nå grillet ute for første gang i år og da var det shark (hai) steik og biff. Utrolig godt! I dag lagde jeg pizza som jeg stekte i grillen på bakestein. Jeg brukte «corn meal» for å hindre at den bakte seg fast,.
  Alltid en glede å lese dine mat oppskrifter.

 • Bjarne

  Semulegryn er uovertruffent på bakebordet og -spaden når du skal ha pizzaen inn og ut av grillen/pizzaovnen. Det blir som et kulelager.

 • Bjarne

  Semulegryn er uovertruffent på bakebordet og -spaden når du skal ha pizzaen inn og ut av grillen eller pizzaovnen. Det blir som et kulelager.

 • Steinar

  Jeg har bra erfaring med å bruke lavere temperatur og lenger steketid. 150-170 grader i 30-35 minutter. Jeg har 3 brennere og bruker ikke brenneren som er i midten. Pizzabunnen blir crispy og fin. Bruker da en Weber firkantet pizzastein som jeg varmer opp i grillen i forkant. Har ikke laget flatbrødtynne pizzaer, men mer den litt vanlige tykkelsen på bunnene. Slik som disse ferdigbunnene man får i ferskvaredisken. Og masse fyll

 • Camilla

  Hei hei :)
  Supert å lese dette innlegget!
  Vi har tatt den ukentlige pizzkvelden vår ut på grill i år og jeg tenkte jeg kunne dele våre erfaringer. Vi bruker gassgrill og keramisk bakesten. Enten semulegryn for å skli pizzaen over på stenen, eller så napper jeg ut bakepapiret under bunnen etter ca 1 minutt. Jeg har også tenkt at det må gå å klippe av papiret rundt bunnen, for det er bare det som henger utenfor selve stenen som blir brent her.
  Mine pizzaer er tynne tynne og med lite fyll, men vi har stekt barnas egne velfylte pizzaer med godt resultat også. Det tar bare lenger tid. Vi steker vanligvis ca 4-5 minutter på ca 250-275 grader. Det er en utfordring at temperaturen daler så kraftig når lokket åpnes, spesielt i forbindelse med å fjerne bakepapiret, så jeg står med stoppeklokke og motstår fristelsen til å snike en titt underveis. Pizza på grill er veldig gøy!
  Ha en fin dag :)

 • Camilla

  Hei :) Supert å lese dette innlegget! Vi har tatt den ukentlige pizzkvelden vår ut på grill i år og jeg tenkte jeg kunne dele våre erfaringer. Vi bruker gassgrill og keramisk bakesten. Enten semulegryn for å skli pizzaen over på stenen, eller så napper jeg ut bakepapiret under bunnen etter ca 1 minutt. Jeg har også tenkt at det må gå å klippe av papiret rundt bunnen, for det er bare det som henger utenfor selve stenen som blir brent her. Mine pizzaer er tynne tynne og med lite fyll, men vi har stekt barnas egne velfylte pizzaer med godt resultat også. Det tar bare lenger tid. Vi steker vanligvis ca 4-5 minutter på ca 250-275 grader. Det er en utfordring at temperaturen daler så kraftig når lokket åpnes, spesielt i forbindelse med å fjerne bakepapiret, så jeg står med stoppeklokke og motstår fristelsen til å snike en titt underveis. Pizza på grill er veldig gøy! Ha en fin dag :)

Legg inn en kommentar