Snacks

#521: Hjemmelagde chips

chips_homemade
Foto: Magnus Wintersborg

Jeg har skrevet om chips tidligere, men min jakt på chips-perfeksjon fortsetter med uforminsket styrke. Det sprøeste chipsene jeg noengang har smakt lagde jeg for noen måneder siden med ultralydbad, men det var med lånt utstyr og ikke noe jeg kan basere meg på til vanlig. Jeg har tre favorittchips og det er Sørlandschips, Kettle Chips og Lay´s

Sørlandschips har en fantastisk konsistens, men har hatt et litt konservativt og begrenset utvalg av smaker inntil den helt siste tiden. Kettle chips er like bra på konsistensen som Sørlandschips, men tør å strekke strikken lenger når det gjelder smak. Lay´s har også gode smaker, men utmerkerer seg først og fremst ved å ha markedets tynneste chips og det er gir en kjempefin sprøhet.

Sprøhet er den viktigste fysiske egenskapen til chips er at den skal være sprø. Den skal selvsagt smake godt også, men en chips som ikke er sprø er det ingen som kjøper to ganger. Sprøhet oppnår man ved å få ut mest mulig væske av chips, og det gjør man ved å fritere den. Når man friterer pommes frites er man vant til å fritere på 180-200 grader, men med pommes frites gjør det ingenting at yttersiden er litt brun. Når det gjelder chips kan det ta bare noen sekunder fra perfekt fritering til mørkbrent og kjip chips, så da er det naturlig å skru ned temperatueren. Jeg har kommet til å det er ideelt å fritere chips på ca. 140-150 grader.

Slik går du frem:

  • Bruk 500 g poteter av valgfri type. Vask og skrell potetene. Sett en mandolin over en bolle med kaldt vann og skjær 1-2 mm tykke potetskiver. Tykkere skiver tar selvsagt lenger tid å fritere. Vi kuttet potetene rett oppi vannet for å hindre oksidasjon og misfarging og for å fjerne stivelse fra potetene. Stivelse på potetenes overflate gjør at de fortere blir slappe etter å ha kommet opp fra frityrgryten.
  • Varm opp valgfri nøytral olje til ca. 140 grader og friter chipsen i passende porsjoner, ca. en neve av gangen. Hvis du har mye oppi samtidig er det lett at de klistrer sammen og man kan få et temperaturfall i oljen som gjør at det tar enda lengre tid å å bli ferdig.
  • Jeg pleier å tar potetskivene over på en rent kjøkkenhåndkle før de går i gryta, dette for å ta vekk det meste av vannet slik at det ikke bobler så fælt når man friterer.
  • Friterer chipsen til den er lys gyldenbrun, det tar 5-8 minutter. Fjern potetene med en hullsleiv som tåler varmen og har chipsen over på en rist slik at oljen rennet godt av.
  • Smak til med valgfri krydder. Salt kommer man jeg som regel ikke utenom, men min favoritt for tiden er å blande sammen karrikrydder med litt salt og drysse over. Prøv med ditt favorittkrydder og smak deg frem til din personlig favoritt.

Lykke til!

4 Comments

Legg inn en kommentar