BBQ

#524: BBQ-saus nummer 6

bbq-saus #6

Det grilles over en lav sko for tiden og for meg er lukten av en kullgrill som fyres opp, uløslige knyttet til behovet for å sjekke om jeg har  BBQ-saus i kjøleskapet – svaret er som regel ja på det spørsmålet.

Det siste året har jeg lest veldig mye om grilling og BBQ og det er veldig gøy å se en helt ny verden åpne seg. Grilling er jo så mye mer enn svidde pølser på en engangsgrill og heldigvis ser det ut vil at vi er vitne til en aldri så liten kollektiv oppvåkning for alle mulighetene det gir her i Norge. Alle de store kjedebutikkene og produsentene satser stort på grilling for tiden, og nylig gikk det til og med en en konkurranse med grilling på TV2.

Selv om de fleste av oss assosierer grilling og BBQ med USA, så er det utbredte kultur for dette stort sett over hele verden. Japan har gitt os de fantastiske hibachi og kamado-grillene og hvis jeg skal tippe så er Latin-Amerika regionen vi kommer til å se til for grilltips de neste årene.

I min reise for å mestre grilling og BBQ har jeg likevel sett til USA for tips, grillvisdom og oppskrifter. Det gikk fort opp for meg at amerikanerne tar dette fryktelig seriøst og at hver region har sin helt særegne stil. Mine BBQ-sauser har tidligere vært gjort helt uten å tenke på noe annet enn hva som smaker godt, hva som er «tillatt» eller ikke har jeg aldri brydd meg om.

Følgende bøker har jeg hatt mye nytte av i mitt dypdykk etter mer kunnskap og større ferdigheter. Samtlig anbefales på det varmeste:

Modernist Cuisine
Modernist Cuisine at Home
Smoke
Pitt Cue Co. – the Cookbook
Hawksmoor at Home
Big Green Egg Cookbook
The Cook´s Illustrated Guide to Grilling and Barbecue

Den alle beste hjemmesiden for grilling og BBQ er uten tvil www.amazingribs.com.

Her er en BBQ-saus som jeg har kommet frem til med å ta utgangspunkt i en av oppskriftene til Modernist Cuisine, Pitt Cue og Amazingribs.com.

4oo ml eplejuice
300 g løk
40 g nøytral olje
6 stk hvitløksfedd
3 g chilipulver
2 g røykt paprika
5 g salt
15 g kakaopulver
5 g ferskkvernet pepper
600 g ketchup
200 g brunt sukker
200 ml eplecidereddik
60 ml worchestershire saus
20 ml sitronsaft

Fremgangsmåte:

  • Varm opp olje på middels sterk varme og stek løk og hvitløk til de blir blanke, men ikke brune. Det tar ca. 5-8 minutter.
  • Tilsett alle de andre ingrediensene og kok og på middels sterk varme. Rør med jevne mellomrom og kok i ca. 1 time.
  • Purér med stavmikser og har over på rene glass. Sausen kan oppbevares i kjøleskapet i 2-3 uker.

Lykke til!

5 Comments

Legg inn en kommentar