Dessert

#526: Sommerdessert

sommerdessert_10
Foto: Magnus Wintersborg

Sommeren er høytid for oss som er glad i frukt og bær og da kanskje spesielt til dessert. Her har jeg lagd en dessert som ikke er spesielt vanskelig å lage, men som består av mange enkeltelementer. Ved å sette dem sammen får man en spennende dessert med mange forskjellige smaker og teksturer som nok blir en slager neste gang du har gjester.

Denne desserten inneholder følgende elementer:

 • Mandel crumble (glutenfri)
 • Jordbær fluid gel
 • Lemon curd
 • Bringebærmousse med frysetørkede bringebær
 • Jordbærsorbet med lime
 • Sesongens friske bær

Du trenger ikke mye spesialutstyr for å lage denne desserten, bortsett fra sprøyteposer/sprøyteflasker til fluid gel og halvkuleformede silikonformer til de tok halvkulene med bringebærmousse. Den runde kulen med jordbærsorbet i midten er lagd med et Zeroll iskremkulejern modell nr. 1020. Zeroll har ingen norsk forhandler så vidt jeg vet, men det er lett å få tak i på nettet.

Mandel crumble kan lages både med vanlig hvetemel og med glutenfritt alternativ uten at det påvirker resultatet i det hele tatt. Jeg har brukt glutenfritt denne gangen, men du kan selvsagt bruke vanlig hvetemel. Oppskriften gir en stor porsjon, så det du får til overs kan fint oppbevares på lufttett boks i 2-3 uker.

Mandel crumble
450 g mandler, uten skall
200 g sukker
100 g glutenfritt mel (man kan selvsagt også bruke vanlig hvetemel hvis det ikke trenger å være glutenfritt)
95 g smør, smeltet

Kjør alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin til de har en forholdsvis jevn konsistens. Stek i ovn på 175 grader i ca. 10-15 minutt, til den begynner å samle seg. Kjøl ned og kjør til grøve smuler i blender eller kjøkkenmaskin.

Hvis du ønsker en glutenfri dessert: Bytt ut hvetemel med med glutenfritt mel, f. eks. Toro finbakstmel.

Jordbær fluid gel
500 g jordbær
5 dl vann
300 g sukker
1 g agar pr 100 g væske

 • Kok opp ingrediensene og la de småkoke i ca. 20 minutter. Sil vekk jordbærene.
 • Vei opp væsken du sitter igjen med og tilsett 1 g agar agar per 100 g væske. Rør godt rundt og kok opp og la det koke i 3-5 minutter.
 • Hell over på en boks eller målbeger og la det avkjøle seg til det stivner, ca. 2 timer i romteemperatur.
 • Ha geleen over i en blender til blandingen er glatt og jevn, ca. 2 minutter.
 • Hell over på flaske og bruk som pynt på kaker og desserter.
 • Holdbarhet er ca. 1-2 uker i kjøleskap.

Lemon curd

 • ca 2,5 dl nypresset sitronsaft (ca 4 sitroner)
 • Skall av 2 sitroner, finrevet
 • 100 gram usaltet smør
 • 300 gram sukker
 • 2 egg + 1 eggeplomme, sammenvispet

Bland sammen sitronsaft, sitronskal og sukker og varm opp over vannbad til sukkeret er løst opp. Tilsett smøret og rør litt i det med en slikkpott til smøret har smeltet i blandingen. Tilsett egg og varm opp over vannbad mens du rører jevnlig med slikkepott til blandingen har tyknet, det tar ca. 20 min. Ta av varmen og har over på egnede glass eller i spruteflaske. Lemon curd holder fint i kjøleskap i 2-3 uker.

Bringebærmousse med frysetørkede bringebær

Ingredienser:
120 g italiensk marengs (se egen oppskrift)
3 gelatinplater
250 g bringebær, gjerne fryste
1 vaniljestang, deles på langs og skrap ut frøene
1,25 dl kremfløte
10 g frysetørkede bringebær

Italiensk marengs:
120 g eggehvite (4 stk)
40 g + 200 g sukker
1 dl vann

Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Har du et sukkertermometer eller elektrisk termometer, skal det vise 120 grader.

Hell den kokende sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer sukkerlaken vispen, kastes sukkerlaken ut i kanten på bollen. Pisk så marengsen på full hastighet til den er romtemperert – det tar ca. 15 minutter.

Fremgangsmåte for bringebærmousse:

 1. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter.
 2. Lag bringebærpuré: Mos bringebær gjennom en finmasket sil. Varm halvparten av bringebærpuréen i en kjele. Ta kjelen av platen.
 3. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme puréen. Bland godt. Tilsett resten av pureen og rør det godt sammen. Ha pureen i en bolle og la den stå i romtemperatur til den blir romtemperert . Det tar ca. 15-20 minutter.
 4. Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en visp.
 5. Ha vaniljefrø og frysetørkede bringebær i kremfløten og pisk kremfløten til krem. Bland kremen inn i bringebær-marengs blandingen i to omganger med en slikkepott.
 6. Hell bringebærmoussen i halvkuleformede silikonformer på 4 cm i diameter og la de stå i fryseren over natten.

Jordbærsorbet med lime
500 g jordbær
3 dl (360 g) sukkerlake, lagd med like deler sukker og vann (etter vekt)
skallet av 1 lime

Kok opp 400 g sukker og 4 dl vann til sukkeret er oppløst. Mål opp 3 dl av dette (360 g) og bland sammen med jordbærene og limeskallet. Kjøl ned i kjøleskapet noen timer og ha i ismaskin til du har passende konsistens, ca. 30-40 minutter. Du kan alternativ har den i fryseren og røre i den hver halvtime til du har en passende konsistens, ca. 3-4 timer.

Anrett gjerne som på bildet med sesongens friske bær.

Lykke til og fortsatt god sommer!

Legg inn en kommentar