Bakst

#528: Glutenfri sitronkake med potet

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Dette er først og fremst en kjempegod kake med deilig smak av sitron og mandler. At den i tillegg er glutenfri er jo en befrielse for alle dem som lurer på hva de skal servere når det kommer noen som ikke tåler gluten i hus.

I mangel av gluten bruker man som regel stivelse for å kompensere for glutens fantastiske evne til å binde noe sammen. I denne oppskriften bruker jeg potet som bidrar med stivelse, og selv om man ikke kan smake potet i denne kaken, så bidrar den i alle høyeste grad med fin konsistens.

Når man lager glutenfri mat er det viktig å jobbe med rene redskaper og overflater og sørge for at alt som er glutenholdig ligger langt unna mens du holder på. Her er det du trenger til:

200 g smør, romtemperert
200 g sukker
4 egg
175 g mandler, finmalt i blender
250 g moste poteter
Skallet av tre sitroner
1 ss bakepulver

Forvarm ovne til 180 grader. Smør en form som er 20 cm. Pisk smør og sukker sammen og rør gradvis inn egg, ett av gangen. Vend så inn mandler, poteter, sitronskall og bakepulver.

Ha røren i formen og stek i midten av ovnen i 40-45 minutter til den er gyldenbrun. Bruk gjerne en strikkepinne eller tilsvarende til å stikke kaken med for å sjekke om den er ferdig. Når det ikke fester seg deig til pinnen er kaken ferdig.

Avkjøl på kjøkkenbenken og dryss over melis og sitronskall før servering.

One Comment

  • Kristin

    Hei,
    Jeg er stor fan av saftige sitronkaker. Og denne ser veldig veldig god ut. Men jeg kan ikke bruke nøtter. Har du forslag til et alternativ?

Legg inn en kommentar