Snacks

#531: Popcorn

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Jeg har løst et problem som jeg har hatt i mange år,  men å kalle det er problem er vel egentlig en stor overdrivelse. Klassisk i-lands problem, i så fall.

Det dreier seg om smak på popcorn og hvordan få det til på en best mulig måte på hjemmekjøkkenet, uten å ty til strøboksene man kan kjøpe på kinoen. Man har i utgangspunktet to muligheter til å smakssette popcorn, enten mens de popper eller etterpå. Hvis man gjør det sammen med popcornene i gryta er problemet at det meste krydderet brenner seg ved den høy temperaturen, og hvis man tilsetter noe i ettertid pleier det som regel bare å falle av. Smørsmak på popcorn er heller ikke gjort i en håndvending, selv om det egentlig er ganske lett å få til.

Løsningen er å la det man steker popcornet i ta seg av smaken, slik at man får en fin konsistens på popcornet med masse god smak som er jevnt fordelt over det hele. Ved å lage krydderolje, hvor man siler vekk krydderet etterhvert, eller å bruke klaret smør eller baconfett, så får man når fantastisk fine smaker på popcornet. I forhold til mengde olje når man lager popcorn pleier jeg bare å dekke bunnen med et tynd lag olje og sørge for at alle popcornene har fått litt olje i seg.  Her er noen av smaksvariantene du kan lage på denne måten:

Hvitløkspopcorn
Ha 2 dl olje i et lite glass sammen med 3-4 grovhakkede hvitløksfedd og sil fra etter du har hatt hvitløken på glasset i 3-4 dager.

Chorizo-popcorn
Ha 50 g chorizo-pølse i grove biter sammen med 2 dl olje i en stekepanne. Stek på lav varme i ca. 30 minutter og sil fra chorizo-pølsen. Du sitter igjen med en sterk og smaksrik olje som er rød som bare rakkeren og gir både fin smak og farge på popcornene.

Bacon-popcorn
Ta vare på bacon-fettet neste gang du steke bacon og bruk det til å steke popcorn med – fantastisk godt. Alt blir jo som kjent bedre med bacon.

Popcorn med smørsmak
Ha 200 g med smør i en liten gryte og smelt smøret. Her er vi ute etter et klarnet smør, slik at melkesukkeret ikke brenner seg ved den høye temperaturen.

Dette var bare noen få varianter av denne måten å lage popcorn på. Jeg ser frem til å lese i kommentarfeltet hvilke varianter du finner på..

4 Comments

 • Camilla

  Popkorn er så godt! Vi popper også gjerne i kokosolje (med eller uten kokossmak) da den tåler varmen godt. Min favorittsmak er revet parmesan og litt kvernede chiliflak, men du har rett: det drysser gjerne av…
  Jeg gleder meg til å prøve ut disse forslagene!

 • Thomas

  Jeg synes at smelte smør, ha i krydder og så dryppe/spraye smør/krydderblandingen på og så riste – etter at man har poppet popcornet fungerer veldig bra.

  Min dille er for tiden: Smør, Szhecuan-pepper, cayennepepper og litt spisskummen – samt maldonsalt.

  Får man virkelig mye smak av oljen? Når et popcorn ligger i oljen, er det jo lukket – og når det popper, så hopper det jo opp og legger seg høyt oppe. Får den da noe særlig kontakt med oljen?

 • Lise

  Har aldri opplevd at krydderet drysser av. Jeg popper popcornet i en kjele med litt smør tilsetter popcornet, og drysser på hvitløkssalt

Legg inn en kommentar