Bakst

#532: Glutenfrie brownies

glutenfri_brownie

Brownies er en klar favoritt hos de fleste som liker sjokoladekake og her kommer min variant, som atpåtil er glutenfri. Å bake glutenfritt kan gi noen utfordringer ift til å bake med hvetemel, men det kommer veldig an på hva slags type oppskrift det er.

Hvis man ser på egenskapene til gluten, ser man fort hvilke type oppskrifter som blir vanskeligere å få til enn andre når man vil bake glutenfritt. Tradisjonell bakst som boller, rundtstykker og brød er blant dem som nyter veldig godt av glutens egenskaper til å skaper masse deilige luftbobler som holder på luft og fuktighet. I kaker som f. eks. brownies er ikke dette egenskaper som er så viktige, og man legger derfor i praksis ikke merke til om man bytter ut hvetemel med glutenfritt mel.

Som dere kan se av oppskriften under bruker jeg xanthan-gummi som en av ingrediensene. Xanthangummi er et fortykningsmiddel og stabilisator som ofte brukes i oppskrifter hvor det ikke er gluten for å gi mer tekstur til kaken. Du kan lage kaken uten xanthangummi, men den blir best med.

Ingredienser:
200 g mørk sjokolade
200 g smør
2 ts vaniljesukker
3 egg
300 g sukker
115 g glutenfritt mel *
5 g (1 ts) xanthangummi
1 ts bakepulver
40 g kakao
50 g mandelmel (malte mandler)
150 g sjokoladebiter, grovhakket
100 g pekan-nøtter, grovhakket

Når det gjelder glutenfritt mel så finnes det mange forskjellige varianter på markedet. Selv om de oppfører seg forholdsvis likt, så er de forskjellige i sammensetningen. I denne oppskriften har jeg brukt glutenfri lys melblanding fra Toro, fordi det er det som er mest tilgjengelig for folk flest. Den kan helt sikkert byttes ut med noe annet.

  • Forvarm ovnen til 160 grader uten varmluft.
  • Smelte 200 g sjokolade og 200 g smør over et vannbad. Sette på kjøkkenbenken til det holder romteperatur, ca. 30 minutter avhengig av hvor varmt det bli under smeltingen.
  • Pisk 3 egg og 300 g sukker til eggedosis og bland med den romtempererte sjokolade/smør-blandingen.
  • Bland sammen glutenfritt mel, xanthangummi, bakepulver, kakao og mandelmel.
  • Vend inn med øvrige ingredieser og ha over i en ildfast form, ca. 20 X 30 cm.
  • Stek midt i ovnen uten varmluft på 160 grader til den er gjennomstekt, ca. 30-35 minutter.

Lykke til!

Til slutt: Den som uten tvil er best på glutenfrie kaker i Norge heter Anne Spurkland og hun har bloggen friekaker.no. Hun har også skrevet en kjempebra bok med samme navn, som jeg anbefaler alle å kjøpe

Legg inn en kommentar