Dessert

#533: Kjapp pavlova med italiensk marengs

Kjapp pavlova
Foto: Magnus Wintersborg

Pavlova har øyensynlig blitt den nye favorittdesserten om sommeren over hele landet, så da er det på tide å komme med min egen variant. Pavlova er en marengsdessert med marengsbunn som base, vaniljekrem i midten og deilige, friske bær på toppen.

Det vi kjenner som marengs i Norge er det en konditor ville ha kalt fransk marengs, for det er bare én av tre forskjellige typer marengs som kan brukes i desserter. Den tradisjonelle franske marengsen tørkes/stekes i ovnen på lav temperatur i et par timer, mens italiensk og sveitsisk marengs varmebehandles i forkant uten å være i ovnen.

På grunn av den lange steketiden i ovenen er ikke pavlova en dessert for de spontane eller dem som ofte glemmer at svigermor kommer på besøk. Ved å brukes italiensk margengs istedenfor fransk, så kan man imidlertid lage den ferdig på ca. 15 minutter uten bruk av stekeovn. Man må riktignok ofre sprøheten til fransk marengs, men det smaker like godt og konsistens til italiensk marengs er helt fantastisk.

Italiensk marengs lages altså ved å helle kokende sukkerlake over eggehvitene mens du pisker dem. Det er altså ikke en aktivitet for barn eller for voksne med et skjødesløst forhold til sikkerhet på kjøkkenet. Man kan i utgangspunktet bruke noen man kaller «kuleprøven» for å teste om sukkerlaken er varm nok (120 grader), som går ut på å koke sukkerlaken i noen minutter før man dypper er kule av den i kaldt vann. Hvis den former seg en kule mellom fingrene dine, så er sukkerlaken i utgangspunktet klar.

Jeg synes dette er en unøyaktig og potensielt farlig metode og anbefaler heller å bruke digitalt termometer for å se når temperaturen har nådd 120 grader. Slik lager du italiensk marengs:

240 g eggehvite (6 stk)
300 g sukker +60 g sukker
150 ml vann

Fremgangsmåte:
Bland 300 g sukker og 150 ml vann i en liten gryte og kok opp. Kokepunktet til vann er som kjent 100 grader, men når man har sukker i vannet kan man komme opp i enda høyere temperaturer. Ha et digitalt termometer oppi gryta og begynn å følge med når temperaturen når 100 grader. Sukkerlaken skal opp til 120 grader, så du har enda tid til å gjøre noe annet i mellomtiden.

For i mellomtiden skal du nemlig piske sammen eggehvitene med 60 g sukker til du får en halvstiv masse. Når sukkerlaken har nådd 120 grader tar du gryta av platen og heller sukkerlaken oppi marengsen i en tynn stråle over marengsen. Det er viktig at du ikke heller alt oppi på en gang og at du heller sukkerlaken så langt du kan ut mot kanten av bollen slik at den ikke henger seg for mye fast i vispen.

Når alt sukkerlaken er helt over i bollen med marengs er blandingen (selvsagt) veldig varm. Fortsett å piske sammen blandingen på lav hastighet i ca. 10-15 minutter til den blir ca. 40 grader. Hell marengsen over i en sprøytepose.

  • For å lage pavlova trenger du også en vaniljekrem, og den lager du slik:

6 eggeplommer
125 g sukker
40 g maizenna
5 dl H-melk
1 stk vaniljestang

Fremgangsmåte:
– Pisk eggplommene og 1/3 av sukkeret til lett eggedosis i en bolle. Tilsett maizenna når eggeplommene og sukkeret er rørt ferdig.

– Varm opp melk, resten av sukkeret og vaniljestangen til de når kokepunktet.

– Hell den varme melken over eggedosisen mens du pisker.

– Ha egg/melk-blandingen over i gryta igjen og varm forsiktig opp til det koker. La blandingen småkoke i ca. 1 minutt under kraftig omrøring. Sil blandingen og la den avkjøles i kjøleskap.

Montering av pavlova:

  • Sprøyt ut små reder av marengs på tallerkenen og ha oppi noen spiseskjeer med vaniljekrem i midten.
  • Fyll på med sesongens bær, som på bildet.
  • Avslutt gjerne med skibrenner på utsiden av marengsen for lit farge og ekstra smak, men det er ikke nødvendig.

Lykke til!

2 Comments

Legg inn en kommentar