Brus,  Diverse

#535: Sitronbrus med spuma-flaske

hjemmelaget sitronbrus
Foto: Magnus Wintersborg

En av mine favorittsysler på kjøkkenet er å prøve å finne ut om jeg kan lage det som vi kjenner fra industrien like bra eller bedre selv og ikke minst om det i det hele tatt er verdt det. Svaret blir som regel ja på begge punktene, selv om det ikke alltid er slik at at det gode man lager er verdt alt arbeidet i hverdagen.

Denne gangen har turen kommet til sitronbrus og det må jeg virkelig si var verdt det lille ekstraarbeidet det var å lage det selv. For å lage sitronbrus på denne måten trenger du følgende ingredienser:

 • Sitron
 • Lime
 • evt. sitronsyre
 • Sukker
 • Vann

Og du trenger følgende utstyr:

 • Gryte
 • Sil
 • Spuma-flaske
 • CO2-patroner (2 stk for en 0,5 liters flaske)

Jeg kommer ikke til å komme med en egen oppskrift denne gangen, for hele poenget med denne øvelsen er jo at du selv skal finne ut av hva som er din favoritt. Du må derfor smake deg frem, men her kommer fremgangsmåten:

 • Kok opp saften av 1 sitron og evt. 1 lime sammen med revet sitrusskall. La det det koke i 1-2 minutter, ta det vekk fra varmen og la det trekke til ca. 10 minutter. Hvis du vil ha en helt klar sitronbrus kan du bruke sitronsyre istedenfor sitronsaft.
 • Kok opp 500 g sukker og 5 dl vann (tant pour tant på fagspråket/fransk) til sukkeret er oppløst, ca. 4-5 minutter.
 • Bland sitrussaften sammen med noen dl av sukkerlake og smak til med vann til du får en smak du ønsker. Du kan evt. justere med litt sitron senere.
 • Sil blandingen og mål opp 5 dl.
 • Hell blandingen oppi en spuma-flaske, skru igjen flasken og fyll på med to CO2-patroner. Vend flasken noen gangen og sett den i kjøleskapet over natten.

 

 

3 Comments

Legg inn en kommentar