Brus/ Diverse

#535: Sitronbrus med spuma-flaske

8. august 2014
hjemmelaget sitronbrus

Foto: Magnus Wintersborg

En av mine favorittsysler på kjøkkenet er å prøve å finne ut om jeg kan lage det som vi kjenner fra industrien like bra eller bedre selv og ikke minst om det i det hele tatt er verdt det. Svaret blir som regel ja på begge punktene, selv om det ikke alltid er slik at at det gode man lager er verdt alt arbeidet i hverdagen.

Denne gangen har turen kommet til sitronbrus og det må jeg virkelig si var verdt det lille ekstraarbeidet det var å lage det selv. For å lage sitronbrus på denne måten trenger du følgende ingredienser:

 • Sitron
 • Lime
 • evt. sitronsyre
 • Sukker
 • Vann

Og du trenger følgende utstyr:

 • Gryte
 • Sil
 • Spuma-flaske
 • CO2-patroner (2 stk for en 0,5 liters flaske)

Jeg kommer ikke til å komme med en egen oppskrift denne gangen, for hele poenget med denne øvelsen er jo at du selv skal finne ut av hva som er din favoritt. Du må derfor smake deg frem, men her kommer fremgangsmåten:

 • Kok opp saften av 1 sitron og evt. 1 lime sammen med revet sitrusskall. La det det koke i 1-2 minutter, ta det vekk fra varmen og la det trekke til ca. 10 minutter. Hvis du vil ha en helt klar sitronbrus kan du bruke sitronsyre istedenfor sitronsaft.
 • Kok opp 500 g sukker og 5 dl vann (tant pour tant på fagspråket/fransk) til sukkeret er oppløst, ca. 4-5 minutter.
 • Bland sitrussaften sammen med noen dl av sukkerlake og smak til med vann til du får en smak du ønsker. Du kan evt. justere med litt sitron senere.
 • Sil blandingen og mål opp 5 dl.
 • Hell blandingen oppi en spuma-flaske, skru igjen flasken og fyll på med to CO2-patroner. Vend flasken noen gangen og sett den i kjøleskapet over natten.

 

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  urbanix
  11. august 2014 at 11:23

  Hvordan er kullsyrenivået sammenlignet med kjøpebrus? Når jeg har prøvd slikt i spuma-flaska, har jeg stort sett bare fått skum, og når det legger seg er det lite CO2 igjen i væsken. Jeg har tenkt at man måtte gjøre en bedre jobb med å fjerne urenheter (f.eks.: http://www.cookingissues.com/2009/07/14/agar-clarification-made-stupid-simple-best-technique-yet/) for å få gode resultater.

  Jeg har også sett flere som anbefaler å bruke en patron, slippe ut trykket og så kjøre på med en eller to nye. Teorien er at gassdelen over væsken nesten bare vil være CO2, siden luften fortrenges, og at mer CO2 da vil løses i væsken. Et det et bevisst valg at du dropper fortrengningssteget? (Dette egner seg godt for side by side-test om noen har flere, like flasker?)

 • Reply
  Torger
  13. august 2014 at 18:09

  Spennende. Får lyst til å skaffe spuma-flaske og teste med ingefærøl.

 • Reply
  Thor Arne Nørve
  24. januar 2015 at 15:46

  Dette kan gjøres enklere med en brusmaskin :)

 • Leave a Reply