Drikke

#538: Plommelikør

16. august 2014
plommelikør

Foto: Magnus Wintersborg

Sorgen over å ikke kunne spise deilige norske jordbær mer i år har begynt å legge seg. Etter å ha spist dem naturell og i alle tenkelige varianter i form av iskrem, sorbet, terter, kaker og syltetøy i sommer, så får det være nok nå.

Inn fra venstre billedkant kommer høstens deilige plommer til redningen og like sikkert som at mange av dem kommer til å bli brukt til syltetøy, så kommer flere av dem til å bli til deilig plommelikør om kun kort tid.

Det er unektelig litt rart at en som ikke drikker alkohol har et så lidenskaplig forhold til å lage likør, men det å kunne gi denne deilige likøren i gave til familie og venner holder i massevis for meg.

Til å lage plommelikør trenger du i utgangspunktet bare tre ingredienser: plommer, sukker og sprit. Når det gjelder selve oppskriften, så finnes det ingen nøyaktige mål, men denne fremgangsmåten:

Fyll opp et stort og rent syltetøyglass med plommer. Deretter fyller du helt opp med sukker. Du avslutter med å helle oppi sprit, jeg pleier å bruke hvit Bacardi rom 40%. Mye av sukkeret løser seg opp med en gang når du gjør dette, men du ender i hvertfall opp med et meget godt blandingsforhold mellom plommer, sukker og alkohol.

Alle beste resultat får du når lager et lite snitt i plommene før du legger dem i glasset, slik at det lettere skilles ut plommesaft. Hvis du har lyst til å variere litt på smak kan du tilsette vaniljestang eller f. eks. stjerneanis.

Denne likøren kan i utgangspunktet lages med det meste av bær på samme måte, så her ligger veien åpen for likør av både jordbær, blåbær, bringebær og stikkelsbær.

Håper det smaker og lykke til!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Ann-Kristin
  27. august 2014 at 22:24

  Måtte prøve denne oppskrifta, men hvor lenge skal plommene ligge i spriten? Når er den «drikkende»?

  • Reply
   Astrid Sollie
   2. september 2014 at 18:23

   Det er enda bedre med sterkere sprit. Likører blir mindre grumsete dersom lommene er hele og de kan godt stå i spriten i flere år. Dersom glasset er tett blir den bare bedre og bedre. Jeg synes likøren er litt lite ferdig til jul, så jeg ville nok ha venta til neste jul med å gi den bort. osbosen går fortere dersomdet er sterkere sprit

   • Reply
    Astrid Sollie
    2. september 2014 at 18:25

    Ops her ble det litt skrivefeil. Plommene er hele skulle det stå og Osmosen ikke osbosen

 • Reply
  Wenche Hild
  29. august 2014 at 07:34

  2-3 måneder har jeg lest et sted…

 • Reply
  Jo Hurum
  5. september 2014 at 12:32

  Husk nå og snu blandinga de neste 10 dagene så sukkeret får blandet seg med sprit og plommer og en gang i mellom de neste mnd

 • Reply
  Magnus
  17. september 2014 at 19:27

  Har frysern full av plommer fra i sommer. Mitt spørsmål er; må plommene være tint eller kan jeg sette i gang med frosne plommer?

 • Reply
  Ida
  14. oktober 2015 at 12:22

  Hei! Jeg har satt plommelikør for ca en måned siden, men plommene flyter opp til toppen, og det begynner å skumme. Er likøren ødelagt??

 • Reply
  Jan-Erik
  17. desember 2015 at 18:04

  Hvor lenge holder plommene seg, etter at du har silt av alt annet?

 • Reply
  Ole Martin Bismo
  6. september 2016 at 21:43

  Jeg har satt årets plommelikør i dag. 1 flaske 60%, plommer og 700 gram sukker. Passet akkurat opp i et 2.0L norgesglass. Nu er jeg spent på resultatet. Men jeg gleder meg mye til å smake den, kanskje litt ut på nyåret.

 • Reply
  Beate Eriksen
  6. september 2018 at 14:51

  Skal man vende på glasset sånn i ny og ne? Skal det lagres opp-ned? første gang jeg lager dette, så nå er jeg sykt spent…

  • Reply
   Hobbykokken
   6. september 2018 at 20:52

   Nei, det er ikke nødvendig – men du kan selvfølgelig gjøre det hvis du har lyst..

  Legg inn en kommentar