Plommelikør

plommelikør
Foto: Magnus Wintersborg

Sorgen over å ikke kunne spise deilige norske jordbær mer i år har begynt å legge seg. Etter å ha spist dem naturell og i alle tenkelige varianter i form av iskrem, sorbet, terter, kaker og syltetøy i sommer, så får det være nok nå.

Inn fra venstre billedkant kommer høstens deilige plommer til redningen og like sikkert som at mange av dem kommer til å bli brukt til syltetøy, så kommer flere av dem til å bli til deilig plommelikør om kun kort tid.

Det er unektelig litt rart at en som ikke drikker alkohol har et så lidenskaplig forhold til å lage likør, men det å kunne gi denne deilige likøren i gave til familie og venner holder i massevis for meg.

Til å lage plommelikør trenger du i utgangspunktet bare tre ingredienser: plommer, sukker og sprit. Når det gjelder selve oppskriften, så finnes det ingen nøyaktige mål, men denne fremgangsmåten:

Fyll opp et stort og rent syltetøyglass med plommer. Deretter fyller du helt opp med sukker. Du avslutter med å helle oppi sprit, jeg pleier å bruke hvit Bacardi rom 40%. Mye av sukkeret løser seg opp med en gang når du gjør dette, men du ender i hvertfall opp med et meget godt blandingsforhold mellom plommer, sukker og alkohol.

Alle beste resultat får du når lager et lite snitt i plommene før du legger dem i glasset, slik at det lettere skilles ut plommesaft. Hvis du har lyst til å variere litt på smak kan du tilsette vaniljestang eller f. eks. stjerneanis.

Denne likøren kan i utgangspunktet lages med det meste av bær på samme måte, så her ligger veien åpen for likør av både jordbær, blåbær, bringebær og stikkelsbær.

Håper det smaker og lykke til!

Jeg anbefaler dette også:

12 comments

    1. Det er enda bedre med sterkere sprit. Likører blir mindre grumsete dersom lommene er hele og de kan godt stå i spriten i flere år. Dersom glasset er tett blir den bare bedre og bedre. Jeg synes likøren er litt lite ferdig til jul, så jeg ville nok ha venta til neste jul med å gi den bort. osbosen går fortere dersomdet er sterkere sprit

  1. Husk nå og snu blandinga de neste 10 dagene så sukkeret får blandet seg med sprit og plommer og en gang i mellom de neste mnd

  2. Har frysern full av plommer fra i sommer. Mitt spørsmål er; må plommene være tint eller kan jeg sette i gang med frosne plommer?

  3. Hei! Jeg har satt plommelikør for ca en måned siden, men plommene flyter opp til toppen, og det begynner å skumme. Er likøren ødelagt??

  4. Jeg har satt årets plommelikør i dag. 1 flaske 60%, plommer og 700 gram sukker. Passet akkurat opp i et 2.0L norgesglass. Nu er jeg spent på resultatet. Men jeg gleder meg mye til å smake den, kanskje litt ut på nyåret.

Legg inn en kommentar