Drikke

#538: Plommelikør

plommelikør
Foto: Magnus Wintersborg

Sorgen over å ikke kunne spise deilige norske jordbær mer i år har begynt å legge seg. Etter å ha spist dem naturell og i alle tenkelige varianter i form av iskrem, sorbet, terter, kaker og syltetøy i sommer, så får det være nok nå.

Inn fra venstre billedkant kommer høstens deilige plommer til redningen og like sikkert som at mange av dem kommer til å bli brukt til syltetøy, så kommer flere av dem til å bli til deilig plommelikør om kun kort tid.

Det er unektelig litt rart at en som ikke drikker alkohol har et så lidenskaplig forhold til å lage likør, men det å kunne gi denne deilige likøren i gave til familie og venner holder i massevis for meg.

Til å lage plommelikør trenger du i utgangspunktet bare tre ingredienser: plommer, sukker og sprit. Når det gjelder selve oppskriften, så finnes det ingen nøyaktige mål, men denne fremgangsmåten:

Fyll opp et stort og rent syltetøyglass med plommer. Deretter fyller du helt opp med sukker. Du avslutter med å helle oppi sprit, jeg pleier å bruke hvit Bacardi rom 40%. Mye av sukkeret løser seg opp med en gang når du gjør dette, men du ender i hvertfall opp med et meget godt blandingsforhold mellom plommer, sukker og alkohol.

Det vil ligge et sukkerlag på bunnen den første tiden, men dette løser seg opp etterhvert.

Alle beste resultat får du når lager et lite snitt i plommene før du legger dem i glasset, slik at det lettere skilles ut plommesaft. Hvis du har lyst til å variere litt på smak kan du tilsette vaniljestang eller f. eks. stjerneanis.

Denne likøren kan i utgangspunktet lages med det meste av bær på samme måte, så her ligger veien åpen for likør av både jordbær, blåbær, bringebær og stikkelsbær.

Håper det smaker og lykke til!

16 Comments

Legg inn en kommentar