Ukategorisert

#541: Donuts

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Som jeg har skrevet om tidligere så har jeg de siste året skrevet bok sammen med Jørgen O. Grann, mannen bak klassikeren DIGG – feit i en fei! Boka har fått tittelen «Den velutstyrte mannen» og jeg gleder med veldig til den kommer i oktober. Jeg skal gi en bred presentasjon av den om noen uker, men i mellomtiden kommer jeg her med en av oppskriftene fra boka.

Den velutstyrte mannen er en allsidig kokebok som forteller hvordan man skal bruke kjøkkenutstyr, hva man skal se etter når man kjøper nytt og ikke minst masse gode oppskrifter. De som har lest bøkene til Jørgen før vet at noe selvsagt må friteres når han står bak, så da har jeg valgt ut oppskriften vår på donuts.

Donut eller smultring?
Hver gang jeg skriver om donuts er det alltid noen som sier at jeg heller burde bruke det norske ordet smulting. Til det er det bare å si at en donut er en donut og en smultring er en smultring. Selv om de har formen til felles, så har det ganske forskjellig ingredienser og mengdeforhold, i tillegg til en helt annen historie.

Husk å alltid ha lokk i nærheten når du friterer, aldri gå fra frityrgryta og følge med på temperaturen. De små barna lar du gjør noe annet enn å være på kjøkkenet når du holder på. Her er oppskriften:

Ingredienser:
100 g smør
2 dl melk
50 g gjær
4 stk egg
4 ss sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
600 g hvetemel
ekstra mel til utbaking
olje til fritering

Melisglasur
250 g melis
1-2 eggehviter
noen dråper sitronsaft

 • Smelt smøret, tilsett melken og varm væsken til 35-37 grader. Løs opp gjæren i den lunkne væsken og visp inn eggene.
 • Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett væsken. Arbeid deigen godt sammen i en kjøkkenmaskin. Dryss litt mel over deigen og dekk til bollen med plastfolie. La deigen hele til dobbelt størrelse.
 • Kjevl ut deigen til ca. 1 ½ cm tykkelse på et godt melet bakebord. Trykk ut passene sirkler.
 • Varm oljen til 165 grader. Løft donutsene forsiktig opp og stek dem gyldne i den varme oljen.Når undersiden har blitt fin og gylden vender du dem over på den andre siden. La donutene få renne av seg på litt kjøkkenpapir. Det tar 3-5 minutter på hver side. Ikke ta på glasur før donutsene er romtempererte.
 • Visp eggehvitene til melisglasuren til den begynner å skumme. Visp inn melis og sitronsaft. Melisglasuren skal bli tykk og bland. Tilsett mer melis om nødvendig.

3 Comments

 • Bake glad

  Flinke deg:) Lurer bare på hva man skal fritere smultringene i? Hva slags olje? hvor mange smultringer får du av denne oppskriften?

 • Maria

  Du kan bruke smult til å frittere donutsene. I tillegg er smaksnøytral planteolje (IKKE oliven) som solsikke- eller rapsolje fint til frittering. På enkelte amerikanske sider har jeg også lest at de tilsetter peanøttolje.

Legg inn en kommentar