No knead,  Pizza

#542: Calzone

calzone
Foto: Magnus Wintersborg

Til neste år er det ganske nøyaktig 30 år siden jeg begynte å ha matlaging som hobby og jeg har faktisk bakt ukentlig siden 1985. Jeg kommer fra en matinteresserte familie, så sånn sett har jeg vært matinteressert hele livet, men det var det å lage pizza på skolekjøkkenet som fikk meg til å få interessen inn i litt mer faste former.

Selv om jeg er veldig glad i pizza, så er jeg også veldig glad i pizzaens elegante og litt mer praktiske lillebror, calzonen. Calzone er rett og slett en pizza som er brett i to som en halvmåne og stekt i ovnen. Calzone er for dem som er ekstra glad i en god pizzadeig og ikke minst som har behov for noe som er litt mer praktisk å spise når man er på farten. Jeg foretrekker å gjøre den enda mer praktisk for å ha med på biltur o. l., så jeg bretter den to ganger istedenfor én.

Du kan selvsagt bruke hvilken som helst pizzadeig til å lage calzone, men de siste årene har jeg blitt helt betatt av mulighetene som litt i såkalte eltefrie deiger og det er  det jeg har brukt her. Ved å bruke mindre gjær, mer vann og mye mer tid enn vanlig lar vi glutenet i deigen gjøre jobben selv fremfor å elte det sammen mer voldsomt for hånd eller med maskin.

Gir 6 calzone

600 g (1 liter) hvetemel
5 dl vann
5 g (1 ts) salt
4 g (1 ts) tørrgjær

 • Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv til du får en jevn masse – det tar ca. 1 minutt.
 • La blandingen stå å heve over natten, men minst 10 timer, med plastfilm over. Hvis du har dårlig tid kan du gjøre det på ca. 5 timer også, men da må du doble gjærmengden.
 • Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen.
 • Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover. Brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det samme en gang til.
 • La deigen heve en gang til under en bolle i 90 minutter.
 • Deigen gir 6 ganske store calzone, så del deigen opp i så mange stykker du vil.
 • Forme emnene til boller og la dem etterheve tildekket med plast på kjøkkenbenken i 30 minutter.
 • Kjelve ut deigen eller forme den for hånd og ha på din favorittsaus og det fyllet du liker best.
 • Brett pizzaen i tre, først en gang fra høyre og over midten og så fra venstre og så over midten igjen.
 • Stek calzonen på høyeste temperatur du kan få til i ovnen din hjemme (jeg har 250 grader) og stek til deigen begynner å bli lys gylden brun og skorpen har begynt å få mørke flekker. Det kan ta alt fra 3-7 minutter avhengig av ovnen, så følg godt med.

Pizzasaus

 • 3 ss olivenolje
 • 
1 løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 
2 ss tomatpuré
 • 1 ts sukker
 • 1 ts salt
 • 
1 ts oregano
 • 2 bokser hakkede tomater

Fremgangsmåte:

 • 
Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter.
 • Bland sammen med tomatpuré, sukker, salt og oregano. Bland så inn tomatene.

Nå har du altså to valg: Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus koker du den i ca. 10 minutter. Her hjemme foretrekker vi en litt «tyngre» saus med tykkere konsistens. Derfor koker vi den i ca. 2 timer på middels svak varme  uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom.

Legg inn en kommentar