Frokost

#551: Moderne søndagsfrokost

19. september 2014
Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Nå er det snart helg og det er tid for noen gode og lange frokoster, som fort kan bli til både brunsj og lunsj. De fleste forbinder sous vide med langtids varmebehandling av kjøtt, men det er en mye mer anvendelig metode enn som så. Sous vide er helt perfekt til å lage eggerøre med også, og med litt forberedelser dagen før, så er det ikke mye som skal til å lage en helt perfekt frokost.

Å få flytende væske i en vakuumpakker (bordmodell, ikke kammervakuum) er ikke alltid noen enkel sak, men allikevel fullt mulig. Utfordringen er jo selvsagt at væsken kan bli sugd inn i maskinen, og det er jo absolutt noe man vil unngå. Den beste løsningen, når det ikke er noe alternativ å fryse væsken først, er å la posen henge ned langs bordkanten mens du suger ut luften for å så stoppe maskinen manuelt når du ser at væsken til slutt begynner å bli sugd inn.

Her er det du trenger for å lage eggerøre sous vide, du kan gjerne gjøre det klart dagen før og så ha det i vannbad dagen etter.

6 egg
0,5 dl H-melk
0,5 dl kremfløte (36% fett)
30 g usaltet smør, smeltet og romtemperert
3 g salt

Fremgangsmåte:

 • Bland ingrediensene i en bolle eller et målebeger med en stavmikser.
 • Hell blandingen over i en vakuum-pose og vakumer blandinger.
 • Ha posen med eggeblandingen i et temperaturkontrollert vannbad på 75 grader i 15 minutter. Ta posen opp av vannbadet og masser posen slik at du får en jevn blanding. Gjenta dette to ganger med 5 minutters mellomrom til du kjenner at eggerøren har satt seg.
 • Klipp hull i posen og hell eggerøren over i en skål.

Eller kan jo frokost inneholde akkurat det du vil. Mitt beste tips for å steke bacon er å gjøre det i stekeovn fremfor å gjøre det i stekepanne. På denne måte får man mye bedre kontroll, det er lettere og kanskje aller viktigst: man kan gjøre det uten at hele kjøkkenet lukter bacon lenge etterpå. Legg det baconet du har lyst på i striper ved siden av hverandre og stek på varmluft på 180 grader i 12-15 minutter til du ser at det blir stekt og sprøtt.
God helg!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Kristian Ebbesen Fjelde
  26. september 2014 at 22:17

  Hei Olav,

  Først og fremst tusen takk for en fantastisk inspirerende blogg. Dine gode råd og oppskrifter har vært i sentrum for mange gode opplevelser her i heimen:-)

  Etter innkjøp av og utstrakt bruk av Modernist Cuisine at Home har jeg med hell brukt zip lock poser når jeg jobber med væsker og sous vide. Dette er du sikkert ekspert på, men ville bare nevne for andre at et godt alternativ for å unngå søl i vakum maskineriet er å bruke zip lock poser og et stort kar med vann. Senk posen sent ned vannet til det presset plasten godt inntil ingrediensene. Forsegl når vannivået er et par mm under zip lock låsen.

  Mvh
  Kristian

 • Reply
  Thomas Weberg Tangen
  6. november 2016 at 07:25

  Hei, hvorfor bruke usaltet smør? Lurer forsåvidt generelt på dette..

  • Reply
   Hobbykokken
   6. november 2016 at 09:52

   Hei!

   Det er bare av den enkle grunn at det er lettere å ha kontroll på slatmengeden i det du lager. Det er ikke så vanlig å bruke usaltet smør i salte retter riktignok, men i desserter som f. eks. sjokolademousse kan det være helt avgjørende for resultatet at man bruker usaltet smør..

  Legg inn en kommentar