Dehydrering

#552: Dehydrerte eplechips

20. september 2014

dehydrert eple

Sammen med fermentering så er vel dehydrering en av de sterkeste trendene i restaurantbransjen for tiden. Dehydrering vil si å trekke vannet ut av en råvare, som regel i en såkalt dehydrator som gir mulighet til  å å regulere tid og temperatur på en enkel og nøyaktig måte.

Tørking av mat er en av de eldste konseringsmetodene vi kjenner til, men det er helt klart en utfordring å få ut mest mulig fuktighet av råvaren slik at de ikke skal råtne under lagring. Nå under soppsesongen er det mange som tørker soppen sin både i ovnen og på baderomsgulvet, men hvis man ikke snur soppen ofte og legger til rette for god fordamping, så tar det ikke lang tid før man må kaste den igjen.

Hvorfor dehydrere?
I tilegg til å konservere en råvare, så finnes det mange andre fordeler ved å dehydrere. De fleste som har opplevd å spise dehydrert eller frysetørket mat har lagt merke til at det som regel smaker mer intenst. Dette er fordi aromastoffene som regel blir godt ivaretatt ved de lave tørketemperaturene, mens vannet forsvinner og man sitter igjen med en mer konsentrent og mindre «utvannet» smak.

Konsistens er også en viktig faktor når man dehydrerer mat. Det er ikke akkurat vanskelig å få barn til å spise eplet sitt når de får det i form av knasende sprø skiver som smaker mer og søtere enn vanlige chips, i tillegg til at de har konsistensen til sin langt mindre sunne tremening, den friterte potetchipsen.

Jeg skal skrive mer om dehydrering i løpet av høsten og vinteren, men i mellomtiden kan du lage noen kjempegode eplechips. Hvis du første har utstyret er det kjempeenkelt å lage. Du kan selvsagt kutte eplene med kniv, men jeg foretrekker å bruke mandolin innstilt på 2 mm for å få helt jevn tykkelse på eplechipsen. Du kan beregne å få ca. 25-30 skiver pr eple.

Slik gjør du:

  • Vask eplene, behold skallet på.
  • Ha saften av 1/2 sitron sammen med 2-3 liter med kaldt vann i en bolle.
  • Sett mandolinen oppå bollen med vann og kutt epleskivene rett ned i vannet. Dette, i kombinasjon med sitronen og det kalde vannet, vil hindre oksidasjon/bruning av eplene.
  • Ha i dehydratoren på 57 grader i 8-10 timer, til chipsen er knusktørr og sprø.
  • Pakkes i lufttette beholdene etter de er helt avkjølt.

Lykke til!

No Comments

Legg inn en kommentar