Bakst

#560: Sticky buns

24. oktober 2014
Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Bakverket «Sticky buns» har fått sitt navn etter det gamle keltiske uttrykket for hjerteinfarkt. Det finnes overhodet ingen formildende omstendigheter for dette deilige bakverket. Det er stappfullt av av tomme karbohydrater, fett og alt annet som kardiologen kommer til å liste opp når dere prøver å finne ut av hva alle helseproblemene dine kommer av.

Innemellom er det i midlertid lov å skeie ut litt og da er sticky buns minst like dumt og minst like godt som mye annet man kan gjøre for å vise fingeren til Grete Roedes ja- og neimat, om ikke annet så for en stakkars lørdags ettermiddag.

Sticky buns er i praksis kanelsnurrer bakt i en form med deilig karamell i bunnen. På samme måte som en oppned-kake, så blir bunnen til toppen siden den skal snus etter å blitt kjølt ned til romtemperatur.

Oppskrift til form på 20 X 30 cm
Deig:
800 g hvetemel
120 g sukker
80 g smør, romtemperert i biter
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 egg
4,5 dl melk, lunken
20 g gjær

Bland sammen alle ingrediensene, bortsett fra smøret, i en kjøkkenmaskin og elt til deigen er jevn og smidig, ca. 5 minutter. Deretter tilsetter du smøret mens du fortsetter å elte til alt smøret er løst opp i deigen, det tar ytterligere 5 minutter.

La deigen heve under plast til den har dobbel størrelse, ca. 1,5 time. Når tiden kommer for å steke den i ovnen skal den stekes i forvarmet ovn på 180 grader i ca. 35-40 minutter, litt avhengig av ovnen din.

I mellomtiden kan du lage fyll og karamell til å ha i bunnen av formen.

Fyll
250 g smør, romtemperert
250 g sukker
2 ts kanel
100 g valnøtter, grovhakket

Kjør i kjøkkenmaskin til alt er godt blandet sammen.

Karamell
200 g brunt sukker
1 dl lys sirup
3 dl kremfløte
frøene av 1 vaniljestang
100 g valnøtter, grovhakket

Kok opp alle ingrediensene på middels sterk varme i en gryte og la det småkoke til du har en tyktflytende karamell, ca 5-10 minutter. Rør jevnlig med en slikkepott. Hell halvparten av karamellen i bunnen av pannen sammen med valnøttene, som du skal steke kanelsnurrene i, resten skal du helle over etter steking.
Kjevle ut deigen til en stor firkant og smør på fyllet. Rull den sammen og kutt i 1,5 cm tykker skiver. Legg skivene i formen oppå karamellen og la den heve under plastfilm i 30-45 minutter. Varm ovnen til 180 grader uten varmluft.

Pensle med egg og stek til de er gyldenbrune og gjennomstekt, ca. 35-40 minutter. 

Avkjøl i form på kjøkkenbenken, hel over resterende karamell og valnøtter og snu den rundt.

Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Kent R. Eikebø
  15. november 2014 at 22:33

  Da er denne oppskriften testet.
  Utrolig digg. Noe av den beste gjærbaksten noensinne :-)

  Takker så meget for den!

  • Reply
   Hobbykokken
   16. november 2014 at 21:45

   Så bra! Det var godt å høre ;-)

 • Reply
  Kine
  19. november 2014 at 21:33

  Sinnsykt digg. Takk for at du postet oppskriften.hadde litt maple sirup og sitronskall i karamellen ettersom det snart er jul og allting. Godt!

 • Legg inn en kommentar