Kokebok

#562: Den velutstyrte mannen

dvm_forside_900px

Lørdag 25. oktober var det lansering av boka «Den velutstyrte mannen» i Mathallen i Oslo.  Boken gis ut på Schibsted forlag og det har vært veldig spennende å lage den. Siden mine lesere åpenbart ikke er redd for å lese litt, så vil jeg her beskrive prosessen med boken helt fra idéstadiet og frem til boken nå er ferdig og sendt til trykk.

Unnfangelsen
I begynnelsen av 2012 ble jeg kontaktet av et stort norsk forlag som lurte på om jeg var interesserte i å gi ut bok. Jeg ble bedt om å komme med tre forskjellige konsepter til et bokprosjekt og da var det bare å sette seg i tenkeboksen for å prøve å komme med noe vettugt. Det gikk imidlertid ganske fort å komme på noen gode konsepter, og forlaget fattet spesiell interesse for et forslag jeg hadde lagd om å skrive en kokebok med utgangspunkt i kjøkkenutstyr, en bok min kjære kone fort døpte til «Den velutstyrte mannen». Om tittelen er ironisk ment eller ei, får bli mellom meg og kona.

Nå ville dessverre ikke skjebnen ha det slik at denne boken skulle bli noe av i 2012, faktaavdelingen i forlaget ble lagt ned før vi fikk kommet så langt at vi fikk skrevet kontrakt. Jeg var selvsagt skuffet, mistet litt av motivasjon og bestemte meg for å bare la tanken om å gi ut bok ligge til jeg ble motivert for det igjen. Jeg hadde ærlig talt aldri tenkt tanken på å gi ut bok før forlaget tok kontakt, men nå var uansett gnisten tent. At det skulle bli en bok i fremtiden var jeg helt sikker på, når den skulle komme og ikke minst hvem som skulle utgi den var imidlertid helt i det blå.

Navnet er Grann, Jørgen O Grann
Jeg har mye kontakt med leserne mine via sosiale medier, og i fjor var jeg i kontakt med en mann som hadde noen spørsmål ang. valg av grill. Det skulle vise seg å være broren til en av mine favorittforfattere av kokebøker, Jørgen O Grann. Jørgen er mannen bak den kuleste kokeboken jeg har i bokhylla: Digg – Feit i en fei. Jeg og Jørgen kom fort i kontakt og skjønte umiddelbart at her var det mulighet for samarbeid. Jeg foreslo å blåse liv i min gamle idé om Den velutstyrte mannen og kort tid etter tok vi kontakt med Schibsted Forlag, som hadde gitt ut alle Jørgens tidligere bøker. I ærlighetens navn trengte de nok litt modning før de ble vant med tanken på å skrive en bok med utgangspunkt i kjøkkenutstyr, men de tok ikke så veldig lang tid før de var med på opplegget.

Tidlig i prosessen ble det klart at boken måtte deles i tre deler: Grunnutstyr, gourmetutstyr og et kapittel med arbeidstittelen «Helt ko-ko», navnet ble sittende fast og det er også det som til slutt ble navnet.

A-laget
Jeg var veldig oppmerksom fra starten at å skrive om kjøkkenutstyr i utgangspunktet hadde potensiale til å bli tidenes gjesp, så derfor var det helt fantastisk å få Jørgen med på laget. Jørgen har en lett og morsom penn og har vært viktig for å gjøre dette til en underholdende og engasjerende bok med mange gode og gjennomprøvde oppskrifter.

En av fjorårets beste kokebøker var for meg «Pappamat» av Per Asbjørn Risnes. I tilegg til å være meget velskrevet med mange gode oppskrifer, så har de som har designet boken også gjort en fantastisk bra jobb. Gutta heter Kåre Martens og Eivind Stoud Platou og sammen utgjør de firmaet Handverk. De passer navnet sitt godt, for dette er veldig proffe folk som kan sitt håndverk til fingerspissene og som er veldig opptatt av helheten. Vi spurte dem om de ville være med på å lage boka, fikk heldigvis ja, og med kyndig hånd har de gjort vår visjon til sin egen og har produsert en veldig gjennomført bok.

En god kokebok må også ha gode bilder og her falt valget fort på min faste fotograf Magnus Wintersborg. Magnus tar bildene til mine faste avisspalte hver lørdag i avisene Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende og har gjort en veldig god jobb med bildene til denne boka også. Vi fant fort ut av hva slags stil vi skulle legge oss på og den har Magnus vært 100% lojal mot tvers gjennom hele boka.

Til slutt er den personen som oftest blir glemt og som ikke en gang pleier å få navnet sitt i bøker, nemlig den meget viktige redaktøren. En redaktør er på mange måter direktør for en liten bedrift mens man holder på med et bokprosjekt, hvor man ikke bare har ansvaret for det som skrives, men også skal holde styr på kontrakter og avtaler, budsjett, produksjon, distribusjon og markedsføring. For våre del var denne personen Ane Fagerheim, et riktig funn av en redaktør som i tillegg til faglig dyktighet behersker den perfekte balansen mellom å være cheerleader og sørge for at alt blir gjort ordentlig og blir levert til riktig tid.

Hva slags bok er dette egentlig?
Den velutstyrte mannen er først og fremst en kokebok med mange gode oppskrifter og gode forklaringer. Vi har bare snudd opp ned på utgangspunktet for en kokebok og tatt for oss hva du kan lage med alt det forskjellige utstyret du har hjemme, eller eventuelt utstyret du har tenkt å kjøpe. Det er grundige forklaringer om hvordan de ulike typene utstyr virker og noen eksempler på hva du kan lage med det. Det er sånn sett en veldig allsidig kokebok som dekker alt fra middag, snacks og dessert og mat fra stort sett hele verden.

Boka er skrevet etter prinsippet at kunnskap er makt og at du gjennom ny og økt kunnskap om verktøyet du bruker skal blir klar over hvilke muligheter du har og bli motivert til å lage mer mat selv. Både jeg og Jørgen er overbevist om at matglede, kunnskap og ferdigheter er den beste måten å bekjempe dagens tendens til fremmedgjøring av kjøkkenet og mer bruk av harlvfabrikata og ferdigmat blant folk flest.

Er den bare for menn?
Nei, det er den absolutt ikke. Den er først og fremst for mennesker som allerede er eller har lyst til å bli interessert i mat og matlaging, men siden både jeg og Jørgen unektelig er menn, så var det naturlig at boken ble hetende det den ble. Utseende på boka er heller ikke spesielt stereotypt maskulint, selv om det er lite rosafarger å spore og jeg kan personlig garantere at det ikke har vært en eneste stylist involvert, hverkan av typen styler mat og kanskje spesielt ikke den typen som styler hårsveiser.

Utforming av boka
Jeg er veldig fornøyd med boka, men når man har vært med å skrive den selv føles det klamt å skryte av sin egen fortreffelighet. Det er derimot mye lettere å skryte av hvor flinke andre er, så da må jeg skrive litt om selve utformingen av boka. Det er altså de tidligere nevnte Handverk-gutta som står for utformingen av boka og makan til grundig håndverk skal man lete lenge etter.

Kort tid etter at fikk idéen til boka forsto jeg at dette konseptet kunne føre til det komplette kaos for leseren i forhold til indekseringen av boka. En god innholdsfortegnelse er ofte achilles-hælen for mange ellers gode kokebøker, så her ble mange hoder lagt i bløt for å løse det på en god måte. Resultatet ble hele tre indeks, slik at leseren ikke på noe tidspunktet skulle synes det er vanskelig å finne frem i boka. Det første indekset er gjort etter hvilket utstyr som er brukt, og her er det brukt egne håndlagde illustrasjoner for å at du raskt skal finne frem til utstyret du vil lese mer om. Det er andre indekset er gjort etter om detter er forretter, desserter osv., mens det siste indeks er delt inn etter kjøtt, fisk og liknende.

På bildet under kan dere se eksempler for måten boka er lagt opp:

dvm_designelementer
1. Håndtegnede illustrasjoner av hvilket kjøkkenutstyr som er beskrevet. 2. Eksempel på et av de tre artige kaptittelskillene i boka. 3. Slik ser de fleste oppskriftene ut. Du har selv muligheter til å notere i boka og vurdere hvor vanskelig retten var å lage og gi den terningkast for å kunne komme tilbake til favorittene dine. 4. En av boka mange illustrasjoner, denne gangen om hvordan man skjerper kniver.

En annen ting som vi har fått mye oppmerksomhet for, er utformingen av omslaget og da spesielt ryggen på boka eller mange derav. Som du kan se av bildet under, hvor jeg har sammenliket en helt vanlig bok med vår, så har vi ikke en tradisjonell bokrygg. Dette gjør det mye lettere å slå opp i boka og den blir følgelig mer brukervennlig når man står å lager mat med den.

dvn_oppslag_åpenrygg
Øverst: En helt tradisjonelt innbundet kokebok for å illustrere et vanlig problem med kokebøker. Under: Den velutstyrte mannen slår du opp lett hvor som helst..

I tillegg til at det er veldig funksjonelt, så er det også stilig å se på og den skiller seg utvilsom ut i bokhylla.

dvm_rygg
Den gjelder å holde tunga i riktig munn når man lager denne ryggen..

Boka har begynt å selge bra allerede, så tusen takk til alle som har kjøpt den allerede. Hvis du har fikk lyst til å få makimalt ut av vaffeljernet ditt eller finne ut hvilket kjøkkenutstyr du ikke burde kjøpe, så kan du klikke inn på noen av disse nettbokhandlene eller gå å kjøpe den i din nærmeste bokhandel.

Den velutstyrte mannen hos sousvidenorge.no
Den velutstyrte mannen hos tanum.no

Den velutstyrte mannen hos ark.no
Den velutstyrte mannen hos norli.no
Den velutstyrte mannen hos HaugenBok.no

5 Comments

 • Jonas Eie

  Artig lesning, men savner de to oppskriftene på pasta med sjømat oppgitt i innholdsfortegnelsen. Vil de bli å finne på bloggen?

 • Frode Slettum

  Hei! Håpet å finne oppskrift på bearnaise ved bruk av vannbad og spuma, men så ikke noe gitt. Fulgte oppskriften på «juksebearnaise», som for så vidt er slik jeg pleier å lage den. Tenkte å fluffe den opp litt med nyinnkjøpt spuma 1/2. Fylte på med tykk fin saus og en patron, og ut kom i ujevne rykk en ødelagt tynn saus som så ut til å ha skilt seg. Vet du hva som kan ha gått galt?

 • Frode Slettum

  Her var det dårlig med svar, så jeg får svare meg selv … :)

  Jeg hadde ristet flasken for dårlig etter at jeg hadde i patronen. Etter det ble den jevnere og var mye enklere å få ut.

 • Tarjei T. Jensen

  Etter å ha lest boka sitter jeg igjen med et spørsmål. Hva er den store forskjellen mellom en Kenwood Cooking chef og en Thermomix? Bortsett fra at Thermomixen er mye dyrere.

Legg inn en kommentar