Godteri

#571: Fløtekarameller

flotekarameller

Mitt innlegg om fløtekarameller fra desember 2012 er det mest leste på bloggen min så langt, og det er faktisk også det nest mest leste på Lesernes VG noensinne, så det er jo veldig gøy.

Her er min oppskrift:

250 g kremfløte
250 g sukker
75 g smør
150 g glukose
Frøene fra en vaniljestang

Hvis du liker litt salte karameller kan du tilsette 2-3 g med salt også..

Tilsett alle ingrediensene i en stor gryte og kok opp blandingen på middels sterk varme. Ha digitalt termometer oppi gryta og kok opp på middels sterk varme. Det kommer til å putre i 15-20 minutter, så bruk anledningen til å vaske litt i det kjøkkenskuffen du alltid glemmer å rydde i.

Litt enkel matkjemi: Det er det at vannet fordamper som gjør at temperaturen begynner å stige. Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at dette tar altfor lang tid og at de ikke får blandingen opp i ønsket temperatur. Dette skyldes hovedsakelig at man bruker en altfor liten gryte. Hvis du bruker en stor gryte vil du få mye større overflate som igjen gjør at vannet fordamper fortere.

Du skal ende opp med en temperatur på mellom 118-124 grader. Det går veldig fort på slutten, så her må du følge med. For å slippe å stå over det som en hauk setter jeg alarm på det digitale steketermometeret til 110 slik at jeg kan gå litt rundt på kjøkkenet mens det koker opp. Nå alarmen pipir må du begynne å følge med, men da tar det ikke lang tid før de er klare.

Nå kommer det som kanskje er det aller vanskeligste: La karamellene stå i romtemperatur på kjøkkenbenken over natten. Jeg har enda ikke klart å få dette til uten å stikke en skje oppi for å smake på, men jeg vet vel innerst inne at jeg aldri har tenkt å begynne med det heller..

Det er viktig at karamellene får stå å herde slik at de ikke flyter helt ut når du skal kutte i dem. Jeg tror ikke det finnes et menneske på jord som ikke liker disse karamellene – lykke til!

 

7 Comments

 • Heidi

  Hei! Først og fremst, takk for verdens beste karamelloppskrift. Lagde de for et par dager siden, og nå er det et par veldig heldige sjeler der ute som får noen riktig gode julegaver :) Jeg hadde imidlertid et par «problemer» som jeg lurer på om du med litt mer kjemisk forståelse kan svare på….

  1. Jeg varmet opp til 122grader fordi jeg ikke turte mer, og det gikk greit – men de ble litt vel myke når jeg skulle pakke de inn et par dager senere (jeg liker at karamellene er litt hardere, ikke helt smørbukk men nesten). Burde jeg varmet det opp enda litt mer, eller har ikke det noe å si?

  2. Jeg opplevde at smøret «skilte seg» litt fra resten og la seg som et litt udelikat fettlag på toppen. Jeg har hørt at man ikke skal røre i karamellmassen, så jeg rørte ingenting fra det begynte å koke. Lurer på om det hadde hjulpet å røre mer i begynnelsen til alt sukkeret var oppløst og røren var glatt…?

  3. Jeg synes også at de har blitt litt «kornete» i konsistensen? Har jeg gjort noe annet feil?

  Antagelig bare pirkete ting, men jeg syns disse er så gode og vil gjerne få dem til perfekt! :)

  • Hobbykokken

   Hei!

   1. Ja, du må nok litt opp i temepratur. Bruk en stor kjele, så går det fortere. Stopp på 125 grader..
   2. Det er sukker man ikke skal røre i nå man karamelliserer det (kun sukkeret). Karamellmasse som dette kan du bare røre i så mye du vil ;-)
   3. Jeg har aldri opplevd at de blir kornete, så det føler jeg ikke kan gi et godt svar på.

 • Lisa

  Hei, lagde disse i dag og smaken ble helt fantastisk, brukte ca 5gram maldonsalt oppi i på slutten Tusen takk for denne fantastiske oppskriften, skal absolutt lage mer av denne!
  Har du forresten tips til krydder man kan ha oppi for å lage en annen smaksopplevelse ? Juleklem

Legg inn en kommentar