Ukategorisert

#573: Sjokoladetrøfler til jul

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Med bare tre ingredienser og litt fantasi er julegodteriet i boks for store og små..

Julen er høytid for så mangt, blant annet ser det ut til å være den tiden i året der vi prøver å lage mest mulig av maten vår selv. Frossenpizzaen blir byttet ut med juleribbe og posen med smågodt på lørdagskvelden blir byttet ut med hjemmelaget knekk eller marsipan. Med det i mente er tiden inne for å lage noen deilige sjokoladetrøfler i alle varianter..

Sjokoladetrøfler har fått navnet sitt på samme måte som soppvarianten har fått det, nemlig fra det latinske ordet tufer, som betyr klump. En sjokoladetrøffel består i utgangspunktet av bare tre ingredienser, nemlig sjokolade, kremfløte og litt smør. Sjokoladetrøffel er altså en variant av den klassiske franske sjokoladesausen ganache, men ved å endre litt på forholdet mellom sjokolade og fløte får vi denne deilige sjokoladekonfekten.

Det er mange grunner til å være glad i sjokoladetrøfler, hvor den første er at det smaker helt utrolig godt. Den andre grunnen er at de er mulig å variere i det uendelige, så her kan både store og små lage sine egne favoritter ved å variere litt på hva slags sjokolade man bruker, hva man blander i fyllet og ikke minst hva man ruller dem i.

Sjokoladetrøfler utmerker seg også med at de er bemerkelsesverdig lette å lage og gir det maksimal uttelling for minimal arbeidsinnsats. Trøflene på bildet er runde og er laget med et såkalt melonjern, men hvis det høres avskrekkende ut er det bare å ta frem en kjøkkenkniv og skjære massen i passende store biter og rulle dem det man ønsker.

Uendelig muligheter
Hva slags sjokolade vi velger er første steget på veien til godterihimmelen. Sjokolade og vin har sånn sett mye til felles, til å begynne med liker man de søte og lette variantene, også setter man pris på de mørkere og mer bitre variantene etterhvert. Det er hovedsakelig kakaomasseinnholdet som styrer hvor mørk en sjokolade er, og her er det ofte en forskjell på hva barn og voksne foretrekker. Jo mindre kakaomasseinnhold det er i en sjokolade, jo søtere er den og det er vel ikke vanskelig å gjette som hva oftest faller i smak hos arvingene.

De søteste melkesjokoladene og lyse sjokoladene inneholder fra ca. 30% kakao og oppover, men man kan fint gå opp til 50% uten å falle i unåde hos de små. Når man nærmer seg 70% og oppover begynner en del barn å falle av lasset, men det er på denne enden av mørkhetsskalaen vi som er ekstra glad i sjokolade trives aller best.

Infusjon
Når de gjelder smaksstilsettinger, så åpner det minst like mange muligheter for variasjon som med selve sjokoladen. Du kan f. eks. ha litt cognac, mynteekstrat eller whiskey rett oppi blandingen, men den virkelig moroa begynner først når vi begynner å leke oss med infusjoner. En infusjon er når vi lar f. eks. et krydder trekker i fløten før vi siler den fra og blander den med sjokoladen.

Vi kan bruke både kald og varm infusjon og tommelfingerregelen er så enkel som at fløte tar til seg smak fortere jo varmere den blir. Kok derfor opp melka sammen med fløten og la den trekke sammen med krydderet en halvtimes tid før du siler det fra og blander set sammen med sjokoladen.

Til slutt vil jeg slå og slag for hjemmelagde jule- og vertinnegaver og oppfordre til å kjøpe noen cellofanposer på en hobbybutikk, så har du den beste gaven man kan gi noen i dobbelt forstand.

Sjokoladetrøfler, grunnoppskrift til ca. 60 trøfler
400 g sjokolade, valgfri
2 dl kremfløte
40 g smør

Fremgangsmåte
Finhakk sjokoladen og ha den over i en bakebolle.
Kok opp kremfløten sammen med smøret på middels sterk varme og hell fløten over sjokoladen.

La blandingen stå i ca. 5 minutter og rør sammen ingrediensene til en jevn masse med en slikkepott. Til å begynne med kommer det til å se ut som om det har skilt seg, men etter et minutts tid har alt samlet seg til en jevn og glatt masse.

Hell over i en form som er kledt med bakepapir og la blandingen sette seg i kjøleskapet i ca. 2 timer.

For å forme trøflene kan du enten bruke et melonkulejern eller skjære dem i ruter med en kniv.

Tilsetting av flytende smakstilsettinger som f. eks. alkohol
Når du tilsetter f. eks. alkohol til trøflene er det viktig å ikke tilsette så mye av du forstyrrer balansen mellom sjokolade og væske altfor mye. Tilsett maks 10% alkohol i forhold til fløtemengden, så hvis du bruker 200 ml kremfløte skal du altså tilsette maks 20 ml (0,2 dl) alkohol. Ønsker du å tilsette mer enn dette må du reduserere mengden fløte tilsvarende.

Infusjon
Du kan enten tilsette ønsket krydder eller smakstilsetting i kald fløte og la det stå over natten i kjøleskap eller koke det opp sammen med fløten og la det stå å trekke i ca. 30 minutter. Ha du en veldig kraftig smakstilsetting må du kanskje redusere denne tiden noe. Sil vekk krydderet, varm opp igjen hvis det har blitt kaldt eller lunket og hell over sjokoladen.

Du kan rulle trøflene i det meste, men husk å kutt f. eks nøtter ned i små biter slik at det er behagelig å spise. Her har du noen forslag:

Mandler
Hasselnøtter
Pistasjnøtter
Melis
Kakao
Frysetørkede bær
Revet sjokolade
Strøssel

Flytende smakstilsettinger:
Armagnac
Cognac
Honning
Whiskey
Fruktpuré, som f. eks. bringebær, blåbær osv.
Sitronsaft
Appelsinjuice

Ingredienser til infusjon, brukt 1 ss og smak deg til
Basilikum
Kanel
Mynteblader
Appelsinskall
Sitronskall
Rosmarin
Myntebladet
Vanilje

 Denne artikkelen sto på trykk i lørdagsmagasinene til avisene Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende lørdag 20. desember 2014.

One Comment

Legg inn en kommentar