Ukategorisert

#574: Sen frokost

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Romjula handler om å ha god tid og å kose seg med familie og venner

Som barn gledet jeg med alltid veldig mye til juleaften, men som voksen må jeg vel innrømme at jeg gleder meg minst like mye til romjula. Spesielt i år, med så mange fridager inne i hverandre, så er det et deilig avbrekk hvor man kan sove litt lenger på morgenen.

Men det er ikke bare en trang til å tilbringe noen ekstra timer under dyna som gjør at jeg er som glad i romjula. Det er også en tid hvor man kan være litt ekstra sammen med familie og venner og tradisjonen tro pleier dagene mellom jul og nyttår å fylle seg opp ganske raskt når det nærmer seg.

En tradisjon hjemme i vår familie har alltid vært lange frokoster, for jeg kaller det lang frokost helt til noen finner et ord som dekker frokost/brunsj/lunsj i ett. For meg må en god julefrokost inneholde noe mer en den dagligdagse grovbrødskiva med brunost, det må være noe varmt og hvis det ikke står noe egg på bordet i en eller annen form så blir det opprør med juletreet som vitne.

Bagels
Nybakt brød er jo nærmest det forgjettede land når det gjelder en god julefrokost, men det kreves en spesiell type A-menneske for å stå opp 3-4 timer før alle andre første juledag for å bake. Bruk derfor 5 minutter dagen før til å sette en deig som skal kaldheve i kjøleskapet, så får du gleden av nybakt om morgenen uten stress. Bagels er en favoritt som skiller seg ute fra mengden, både i form, konsistens og tilberedningsmåte.

Bagels lages på mange måter som vanlig rundstykker, men man former deigen til smultringform før man setter den til etterheving. Dette gjøres forøvrig ved å forme deigen som rundtstykker, presse tomlene ned på midten av bollen og lage et hull. Deretter snurrer du den litt rundt mellom fingrene til du har en jevnt og rundt hull, gjør dette forsiktig slik at den ikke ryker.

Bagels skiller seg også ut ved at deigen kokes rett før steking. Ja, du leste riktig. I praksis er alt du trenger å gjør å lage deigen kvelden før med kaldeingredienser, forme deigemnene til bagels, dekke til med plastikk og la det stå å heve i kjøleskapet over natten. Når du står opp tar du ut stekebrettet fra kjøleskapet og lar det stå å temperere seg litt på kjøkkenbenken. Kok opp vann i en stor gryte og kok dem i 30 sekunder på hver side. Ha på stekebrett, pensle med egg og stek i ovnen.

Terte uten tertedeig

En av mine favorittretter med egg er den kjente klassikeren quiche lorraine, som er en terte med løk og bacon. De færreste har vel lyst til å gi seg i kast med en tertedeig på morgenen, men fyllet smaker like godt for det. Jeg lager derfor fyllet som vanlig, men heller det i muffinsformer istedenfor  å bake terte først. Resultatet bir en slags mini-omelett som du kan variere i nærnest det uendelige. Det kan gjerne lages dagen før og kan spises både kald og varm.

Luftige pannekaker

En god frokost bør inneholde pannekaker, ihvertfall hvis du har barn i hus. Dette er en variant med bakepulver, som gjør dem luftige og lette. De ser ut sin de berømte russiske bliniene, men smaker som deiligere pannekaker.

Kos deg i romjulen – før du vet ordet av det er det sitter du i bilkø på vei til barnehagen om morgen med en brunostskive i hånda…

____

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Bagels
15 g fersk gjær
1 1/2 ss sukker
3 dl vann, romtemperert (kaldt hvis du skal kaldheve i kjøleskapet over natten)
500 g hvetemel + ekstra mel når du knar
1 1/2 ts salt

 • Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elte på medium hastighet i ca. 10 minutter.
 • Deigen er ferdig eltet når den slipper bollen og er glatt og elastisk.
 • Forvarm ovnen til 220 grader.
 • Ha deigen i en bakebolle dekket med plast og la heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Slå deigen sammen, og la den deretter hvile i 10 minutter.
 • Del deigen i 8 like store emner. Lag en bolle av hvert emne. Lag hver bolle til en ring ved å stikke en finger med mel på gjennom midten av bollen.
 • Beveg fingeren rundt i en sirkel, slik at hullet blir større. Sett ringen inn på pekefingeren, hold tommelen på den andre hånden inntil denne, og la deigen snurre rundt til hullet utgjør 1/3 av brødets diameter.
 • Sett brødene på en stekeplate på bakepapir, dekk dem med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 10 minutter.
 • Kok opp vann i en gryte eller sauté-panne. La vannet trekke mens du forsiktig legger nedi 2-3 bagel av gangen med en hullsleiv  og la dem trekke til de flyter opp, ca. 1 minutt. Snu dem en gang i løpet av koketiden. Ta bagelene opp av kjelen med hullsleiven, og sett dem til avrenning.
 • Legg brødene på en et bakebrett når de har rent av seg. Pensle dem med egg og stek dem i en forvarmet ovn (220 grader) til de er gyldne, ca. 20  minutter. Sett dem til avkjøling på bakeristen. Kan gjerne pyntes med valmuefrø eller sesamfrø.
Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Luftige pannekaker
4 egg
50 g smeltet smør
50 g sukker
130 g hvetemel
2 dl melk
0,5 ts kardemomm
1 ts bakepulver

 • Bland alle ingrediensene sammen, gjerne med en stavmikser hvis du vil at det skal gå ekstra fort. Stekes på middels sterk varme i ca. 4 minutter på hver side.

___

 

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Terte uten tertedeig
3 egg
3 dl melk
100 g revet ost (sveitser eller jarlsberg)
75 g bacon
pepper
salt
muskatnøtt

 • Forvarm ovnen til 200 grader uten varmluft. Bland sammen alle ingrediensene  og fordel jevn i ca. 10-12 muffinsformer.
 • Stek de de er gjennnomvarme og blandingen har satt seg, ca. 10 minutter.


____


Denne artikkelen sto på trykk i lørdagsmagasinene til avisene Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende lørdag 27. desember 2014.

One Comment

Legg inn en kommentar