Bakst

#581: Sjokoladebrød

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Jeg kom over sjokoladebrød i en bakebok for første gang i 1999 og har prøvd utallige varianter siden. Jeg liker både sjokolade og brød, så å kombinere de to er jo en meget god idé. Mange barn som har smakt dette brødet i årenes løp har kalt brødet for «brød med innebygget nugatti» og det er jo på mange måter sånn det oppleves. Du kan selv variere så mye du vil med sjokolade, nøtter, rosiner og andre godsaker du vanligvis har i boller og annen søtbakst.

Selv drikker jeg ikke alkohol, men jeg bruker det likevel i mat med jevne mellomrom. En god voksen-variant av både sjokoladebrød og f. eks. boller, er å legge rosinene i cognac kvelden før du skal bake. Hvis du har en vakuum-maskin du du også vakumere dem for at det skal gå fortere.

500 g + 50 g hvetemel
3 dl H-melk, kjøleskapskald
20 g fersk gjær
15 g sukker
5 g (1 ts salt) salt
1 egg
40 g smør, smeltet og romtemperert

300 g grovhakket sjokolade, valgfri
evt. 100 g valnøtter
evt. 100 g rosiner

Fremgangsmåte:

  • Elte sammen 500 g hvetemel, 3 dl H-melk, gjær, sukker og salt i en kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10 minutter. Elte til du har en blank og elastisk deig.
  • La heve til dobbelt størrelse, ca. 2 timer.  Vil du at det skal gå fortere kan du øke gjærmengden og varme opp melken til 30 grader.
  • Tilsett egg, smør og sjokolade og elt (for hånd) til du har en jevn blanding. Bruk eventuelt litt mer mel hvis deigen blir for løs og fuktig.
  • Ha sjokoladebrødet i en smurt brødform og la heve til dobbel størrelse igjen. ca. 1-1,5 timer.
  • Forvarm ovnen til 240 grader og sett brødet inn midt i ovnen.
  • Skru ned varmen til 190 grader og stek til brødet er gjennomstekt, ca. 35-40 minutter.
  • Brødet er ferdig når du har en hul lyd når du banker på undersiden av det.

 

Legg inn en kommentar