Bakst,  Dessert

#584: Lag sukkerbrød med mikrobølgeovn

Hobbykokken_Skum_Mikrobølgeovn sukkerbrød_11
Foto: Magnus Wintersborg

 

Det har vært kjent i noen år allerede, og du kan blant annet lese om sukkerbrød i mikrobølgeovn i Modernist Cuisine at Home. Ved hjelp av mikrobølgeovn kan du lage ferdig sukkerbrød på godt under fem minutter fra du begynner til du har ferdig sukerbrød liggende på tallerkenen.

Teknikken tilskrives Ferran Adrias yngre bror, Albert, og ble brukt i et utall varianter på restauranten som i sin tid ble kåret til verdens beste 5 ganger – El Bulli. Det er for det meste en spuma-flaske som brukes for å lage disse artige kakene, men i anerkjennelse av at ikke alle har en spuma-flaske hjemme (enda), så har jeg selvsagt utviklet en oppskrift som virker uten spuma-flaske også. Jeg skal være kjapt ute å med å innrømme at det ikke blir fullt så luftig som med spuma-flaske, men den er allikvel fullt på høyde med et mer konvensjonelt sukkerbrød.

Teknikkene går ut på å lage en mest mulig luftig røre med å tilsette gass til deigen. Generelt 5-dobler man volumet på det man har i en spumaflaske, mens man ikke kan regne med mer en å doble og av og til tredoble volumet med mer tradisjonell metode stivpiske eggene til eggedosis. Grunnen til at det går så fort er kombinasjonen av høy varme i mikrobølgeovnen og små volumer i koppene.

Superluftig sukkerbrød med spumaflaske
Dette er en variant av oppskriften til våre venner hos Chefsteps.com. De har et eget kurs for spumaflaske hvor «solid foams» er et av temaene. Dette er en av oppskriftene:

190 g H-melk
190 g sukker
110 g vegetabilsk olje, valgfri
105 g hvetemel
105 g eggehvite
18 g eggeplomme
5 g salt
50 g kakaopulver

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen alle ingrediensene i en blender eller i et målebeger med en blender. Sett begeret oppå en digital vekt og nullstill vekten etterhvert som du har oppi ingrediensene.
  • Hell over blandingen på en 1 L spumaflaske og fyll på med to N2O gasspatroner. N2O gasspatroner selges i Norges frem dem som nærmest har monopol på markedet, iSi, under navnet «Cream».
  • Oppskriften er til 12 pappkopper à 45 g. Prikk hull på koppene i bunnen, sett dem på en digital vekt og nullstill mellom hver gang.
  • Stek i mikrobølgeovnen på full effekt i 1 minutt.
  • Hvelve ut av formen og over på en tallerken og server.

Vaniljesukkerbrød i mikrobølgeovn (2 porsjoner, uten spumaflaske)
50 g smeltet smør
50 g sukker
50 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 egg
2 ss (30 ml) melk
frøene av 1/2 vaniljestang

Fremgangsmåte

  • Ha alle ingrediensene i et målebeger og kjør den glatt med en stavmikser.
  • Stikk små hull i bunnen av en pappkopp med en spiss kniv og fordel blandingen på 2 kopper.
  • Ha i mikrobølgeovnen på full effekt i ca. 60 sekunder.
  • Hvelve ut kakene og la dem avkjøles på rist.

Du kan variere smaken med f. eks. sitronskall, kanel, pepper eller andre krydder du liker.

Lykke til og god helg, alle sammen!

3 Comments

Legg inn en kommentar