Bakst

#585: Glutenfrie vafler

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

I dag er det den store vaffeldagen og jeg benytter anledning til å slå et slag for noen fantastiske glutenfrie vafler. De siste to årene har husstandens yngste medlem måtte holde seg unna gluten, så det har gått mye tid og krefter med på å lage oppskrifter som er like bra, og innimellom bedre, enn oppskrifter hvor man tradisjonelt sett bruker f. eks. hvetemel.

Glutenbindinger dannes av de to proteinene glutenin og gliadin og det er det som gir bl .a. hvetemel sine fantastiske bakeegenskaper. Men de som ikke tåler gluten, enten i form av en intoleranse eller cøliaki, er overhodet ikke dømt til en tilværelse med flat og  kjedelig mat. Det er riktignok noen typer bakst som er vanskelige å få til enn andre, men i hverdagen ift. til for eksempel middagsmat, byr det på få problemer å lage mat uten gluten.

Gluten sin hovedfunksjon i bakst er å virke som et nett eller garn som fanger gassen (co2) som utvikles av gjæren mens den vokser under heving og steking. I korte trekk er det gluten som er ansvarlig for luftig bakst og det er derfor det er tradisjonell brødbakst som byr på størst utfordringer når man baker glutenfritt. Når det gjelder andre typer bakst, som f. eks. tertebunner, småkaker, mandelbunner, sjokoladekaker, sukkerbrød og vafler så byr det ikke på problemer å bake glutenfritt i det hele tatt.

Vis hensyn
For oss som ikke har problemer med å spise glutenholdig mat, kan det ofte være vanskelig å forstå hva det vil si i praksis at man ikke tåler gluten. Tåler man bare litt? Trenger jeg å vaske ned hele kjøkkenet for å lage glutenfri mat og hva er det egentlig som kan gå galt for dem som ikke tåler gluten?

Selv om smerter og symptomer varierer fra person til person så skal man alltid ta utgangspunkt i at vedkommende som ikke tåler gluten ikke tåler noe gluten i det hele tatt. Vask hendene godt før du går i gang med glutenfri matlaging og sørg for at alt utstyr og overflater er vasket godt før du begynner. Her hjemme blander vi glutenfri og vanlig matlaging om hverandre i hverdagen, så vi er derfor nøye med rengjøring. Det meste av kjøkkenutstyret holder det bare å vaske over, men vi har eget vaffeljern og egen brødrister til glutenfritt.

Still spørsmål
Alle som har cøliaki eller intoleranse for gluten synes det er helt topp at du spør om ting du er usikker på hvis du skal ha dem på besøk. Ingen spørsmål er for dumme og det er mye bedre å spør mye enn for lite. Det er ingen som forventer at du kan alt om glutenfri matlagning hvis du ikke driver med det selv til vanlig – alle vil bare sette pris på at du er interessert.

Jeg har selv sett hvilke voldsomme smerter det kan gi når man har fått i seg noe man ikke skulle, så alle setter stor pris på at du gjør en innsats. Å lage glutenfri mat er veldig enkelt så lenge du fokuserer på godt renhold og glutenfrie ingredienser. Internett er fullt av deilige glutenfrie oppskrifter, men hvis du noen gang skulle ha noe spørsmål om å lage glutenfri mat, så er det bare å spørre i kommentarfeltet så skal jeg svare etter beste evne.

Vafler
I forbindelse med at det er den store vaffeldagen i dag så har jeg tatt min alle beste vaffeloppskrift og gjort den om til en glutenfri oppskrift. Jeg pleier ikke å bruke spesifikke navn på merkevarer, men akkurat i dette tilfellet gjør jeg et unntak slik at jeg kan formidle nøyaktig hvordan disse vaflene lages. Du kan gjerne bruke noe annet glutenfritt mel hvis du ønsker det.

2 stk eggehviter
2 stk eggeplommer
80 g sukker
150 ml Tjukkmjølk
200 ml H-melk
1 dl Farris (eller tilsvarende vann med kullsyre)
300 g Toro glutenfri lys melblanding
5 g (1 ts) bakepulver
frøene av én vaniljestang
3 g (1/2 ts) natron
3 g (1/2 ts) kardemomme
125 g smeltet smør

Framgangsmåte:

 • Pisk sammen eggeplommene og sukkeret til eggedosis og tilsett alle ingrediensene bortsett fra eggehvitene.
 • Stivpisk eggehvitene og vend dem inn i resten av vaffelrøra.
 • La røra svelle i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
 • Stek vaflene i vaffeljernet til de en gyldenbrune og sprø.

2 Comments

 • Karl Petter Hove

  Hei Olav
  Liker det du driver med. Har fulgt med siden jeg selv startet med SousVide… men for to og et halvt år siden hendte det noe med min yngste (12) som har gitt oss store utfordringer . En betennelse i tynntarmen sørget for Fruktosemalabsorbsjon (havner i felleskategorien IBS) Tåler m.a.o. lite av det som vi finner i dagligvarene og det meste må lages fra grunnen av. Mange matvarer må, og har blitt testet om han tåler det. Det er ikke enkelt ettersom han har hatt store smerter hver gang vi har «mismatchet»

  Tenkte bare å si at Vafler spiser han daglig, også på lørdag….
  De lager vi enkelt av:
  ca 5dl alpro Rismelk orginal uten tilsatt sukker
  omtrent 250gr Toro lys melblanding
  og 1 toppa ts bakepulver
  ikke noe mer…..

  Dette spiser han med soya og melkefritt smør, og på noen hjerter er der små biter av gulost….

  Så enkelt kan det gjøres ;-)

Legg inn en kommentar