Pasta

#586: Pasta alfredo

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Det er ingen hemmelighet at jeg er glad i pasta og jeg er også veldig glad i å lage den selv. Vår datter har vært med å lage pasta siden hun var tre år gammel og nå, seks år etter, lager hun pasta som en proff. Pasta har derfor blitt en yndet familieaktivitet som har kommet til å handle like mye om mestring som en deilig middag.

Det finnes mange myter om pasta som blant annet dreier seg om koking, hvor vanskelig det er å lage sin egen og ikke minst hva som er best av fersk og tørket pasta. Harold McGee forklarer deg om koking av pasta i lenker over, mens jeg selv kan tar meg av å avkrefte at det er vanskelig å lage sin egen pasta. Med en kjøkkenmaskin og en kjøkkenvekt tar det godt under 5 minutter å lage sin egen pasta, så det finnes egentlig ingen unnskyldninger for å ikke prøve å lage det selv.

En god grunnoppskrift på pasta er følgene til 2 porsjoner:

200 g hvetemel
2 stk egg
2 g salt

Jeg legger også ved noen andre oppskrifter lenger ned i innlegget, men felles for de fleste av dem er at de stort sett følger de samme forholdstallene mellom væske og mel.

Det finnes mange gode oppskrifter på pasta og jeg har pløyd meg gjennom mange av dem tidligere. Våre venner i chefsteps.com har kommet med et veldig godt bidrag her som du kan se på videoen under.

Deres oppskrift er altså som følger:

325 g pastamel
15 g gluten (kjøpes enkelt på iHerb.com eller amazon.com)
200 g egg, pisket

For å holde oss til hvor enkelt det kan være å lage pastaretter kommer jeg her med en oppskrift på en av de beste og enkleste pastarettene som finner, nemlig pasta alfredo. Denne er stappfull av både fett og karbohydrater, så det er ikke noe lavkarbo-meningheten kommer til å slutte seg til. Oppskriften på lav-karbonara pleier derimot å slå an der i gården.

Pasta alfredo (4 personer)

400 g pasta kokt al dente 2-3 minutter)
50 g smør
1 dl fløte
75 g finrevet parmesanost
½ finrevet hvitløksfedd
evt. flatpersillle

Kok pasta til den er al dente – mør med tyggemotstand
Smelt smør i en liten gryte og kok opp fløte. Tilsett finrevet hvitløk og revet parmesan og bland godt sammen.

Tilsett i pasta, rør godt rundt og server.

Lykke til og god helg!

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

One Comment

  • Bjarne

    Jeg bruker melet «Semolato di grano duro» når jeg lager pasta. Det er laget av den innerste delen av kjernen i durumhveten, og er ekstra glutenrik. Til én kilo mel veier jeg opp 500 gram egg, og det gir helt perfekt pastadeig. Lett å jobbe med og klistrer ikke i det hele tatt.

Legg inn en kommentar