Bakst

#594: Kransekake

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Om ganske nøyaktig én uke til kommer du til å stå svettende over kjøkkenbordet for å lage årets kranskake til 17. mai. I min familie har nettopp det vært tradisjon i nesten 40 år og i min kjære fars fravær er det nå jeg som fører tradisjonen videre.

Min far var matematiker og benyttet enhver anledning til å lure inn litt tall i oppveksten min og kranskekakebaking var intet unntak. Alle som har lagd kransekake vet at det kan være vanskelig å beregne lengden på kransekakemassen når man ruller den ut. Som regel ruller man bare ut altfor lange pølser med kransekakedeig og kutter den til mens man legger den oppi formen.

Min fars veldig praktiske tilnærming til dette var å bruke en linjal til å måle diamateren på sirkelen/formen, gange det med tre og så legge til «pluss litt til», som altså var for å kompensere for de første to desimalene i pi. Det er en veldig enkel løsning som gjør det mindre og ikke minst raskere å lage kransekaken.

Den perfekte kransekaken
Alltid når jeg prøver å lage noe på best mulig vis, begynner jeg alltid med å definere for meg selv hva som er kriteriene for at det jeg skal til å lage blir best mulig. Dette gjør jeg uansett om det er kransekake, fiskepinner eller sabeltanntiger som skal tilberedes. For kransekaken sin del synes jeg at den skal være myk inni, men hard nok utenpå til å tåle vekten av et helt kransekaketårn. Selve ringene skal også være jevne hele veien rundt, noe som ikke alltid er like enkelt når man ruller dem for hånd.

For å lage kransekake med fantastisk konsistens bruker jeg et gammelt konditortriks, nemlig å ha flytende glukose i deigen. Flytende glukose er lagd av stivelse og har såkalte hygroskopiske egenskaper, altså at den hjelper til med å holde på fuktigheten der man bruker den. Det å kunne ha mest mulig fuktighet i deigen er det som gjør at kransekaken holder seg myk.

Når vi snakker om konsistens kan det jo også nevnes at et mandelkvern er en god investering. Du kommer et godt stykke med en blender eller food prosessor, men kransekakehimmelen kommer du kun til ved hjelp av en mandelkvern.

Kransekake
16-18 ringer

1 kg mandler, finmalt
8 stk eggehviter
925 g melis
75 g glukose

Bruk egne former til kransekake.

  • Mal mandler, skill eggene og mål opp melis. Bruk gjerne eggeplommene til å lage vaniljekrem til Kvæfjordkake med. Sikt inn melis i mandlene og kna inn eggehvitene. Det lønner seg å holde tilbake noe av eggehvitene og tilsett litt og litt til deigen blir passe fast.
  • Sett deigen kjølig, gjerne over natten, men minst to timer.
  • Rull så deigen ut til fingertykke pølser og bruk linjal formelen for å finne omkrets (diameter mulitplisert med 3,14) og legg disse i formene. Mitt beste tips for å rulle ut jevne pølser med deig, som ikke har form etter fingene dine, er å avslutte rullingen med å rulle over med en skjærefjøl noen ganger. Da blir pølsene helt runde og ser ikke ut som de har blitt rørt av menneskehender. Noen vil si at man mister litt av sjarmen med å være så detaljfokusert, men perfeksjonisten i meg frydet seg over denne oppdagelsen.
  • Smør formene med smør og dryss semulegryn.

Formene stekes i ovnen i 9-12 minutter (175 grader). Etter endt steketid tar du ringene ut av formene og over på rist. La de avkjøles i romtemperatur før du monterer dem i tårn.

Montering

Lag glasur av eggehvite, melis og sitronsaft og sett ringene sammen med dette. Begynn fra bunnen og jobb deg oppover.

500 g melis
1-2 eggehviter
1-2 ts sitronsaft

Ha melis i en bolle og ha oppi eggehvitene og sitronsaften. Visp sammen du til har en glatt, men ikke altfor tyntflytende konsistens. Ha over i sprøytepose og dekorer som på bildet.

Lykke til og har en riktig god 17. mai!

8 Comments

Legg inn en kommentar