Ukategorisert

#604: Klaret epledrikk med kanel

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Høsten er for alvor over oss og norske epler har vi hatt i overflod av i butikkene i mange uker allerede. Jeg er veldig glad i epler generelt og jeg har blitt spesielt glad i den herlige syrligheten som finnes i de fleste norske epler.

Alle som har prøvd å juice f. eks. epler vet at det blir en ganske grumsete og uklar væske og at epler er veldig følsomme for oksidasjon og misfarging. Oksidasjon kan man bremse i veldig stor grad av å senke temperaturen på råvaren i tillegg til at man kan blant annet tilsette syre. Når det gjelder uklarheten skyldes det i store grad pektinet som finnse naturlig i eplet og dette kan man også enkelt gjøre noe med.

Pektinase er et enzym som bryter ned pektin i frukt og som gjør at væsken i stor grad skiller seg og legge igjen en mye klarere væske. Jo klarer væsken er i utgangspunktet jo klarere blir den jo med pektinase, så da må man eventuelt gjør det flere ganger hvis man vil ha det veldig klart. Epledrikken på bildet over er klaret én gang med pektinase.

Ingredienser:

– 1,5 kg valgfrie epler, avkjølt i kjøleskap over natten
1% Pectinex Ultra SP-1

Fremgangsmåte:

  • Kjør eplene i en juicer og mål opp én kilo eplejuice.
  • Vei opp 1% (10 g) med Pectinex og bland godt med eplejuicen. Sett i kjøleskap over natten.
  • Skum av eplejuicen og ha en gjennom et finmasket sil dekket med et rent kjøkkenhåndkle.
  • Bland med noen kanel stenger og la det trekke i kjøleskapet frem til bruk.
  • Bland med isbiter og servér.

Til slutt:

  • Ja, du kan gjøre dette uten pektinase.
  • Ja, du kan varme den opp.
  • Ja, du kan blande inn eplebrennevin (Calvados).

Skål!

2 Comments

Legg inn en kommentar