Snacks

#606: Glutenfrie nøttekjeks

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Jeg er utrolig glad i nøtter og prøver å bruke dem i matlagingen så ofet jeg kan. Som regel blir det som tilbehørtil noe annet, men denne gangen er det nøttene som spiller hovedrollen i form av nøttekjeks.

Disse nøttekjeksene er naturlig glutenfrie siden de i utgangspunktet bare inneholder nøtter, egg og salt. Hvis du ønsker en litt fastere konsistens kan du tilsette 40 g glutenfritt mel eller 3 g xanthan-gummi hvis du ønsker det.

Det er viktig å bruke usaltede nøtter i denne oppskriften, hvis ikke må du ihvertfall la være å tilsette ekstra salt. Det kan du bare smake deg frem til. Hvis du skal lage disse kjeksene til noen som har cøliaki eller på andre måter ikke tåler gluten er det viktig å huske å renhold og ryddighet er en viktig del av det å bake glutenfritt. Vask alt utstyret som skal brukes grundig, ha på rent kjøkkenforkle og jobb med en ren kjøkkenbenk.

Du står fritt til å variere hvilke nøtter du skal bruke til disse kjeksene, selv har jeg hatt stor suksess med å bruke like deler mandler, valnøtter og hasselnøtter, men der står du fritt.

Ingredienser:
300 g valgfrie nøtter, finmalt i kjøkkenmaskin eller blender
1 stk egg
1/2 ts salt
evt. 40 g glutenfritt mel eller 3 g xanthan-gummi hvis du ønsker en enda fastere konsistens

Fremgangsmåte:

  • Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin eller blender til de er finmalt og tilsett egget og salt. Kjør til du har en samlet masse, ca. 1 min. Hvis du ønsker en litt fastere konsistens på kjeksene dine kan du tilsette 40 g glutenfritt mel eller 3 g xanthan-gummi.
  • Stryk massen utover et bakepapir på et stekebrett til den er ca. 5 mm tykk.
  • Stek midt i ovnen på 200 grader uten varmluft i ca. 12-15 minutter, til blandingen spiller bakepapiret når du løfter den i hjørnet.
  • Avkjøles i romtemperatur på kjøkkenbenken i ca. 1 time.
  • Bryt av biter og server til suppe, oster eller bare som snacks.

Legg inn en kommentar