Bakst

#608: Fyrstekake

Foto: Magnus Wintersborg
Foto: Magnus Wintersborg

Et av mine beste minner fra studietiden i Kristiansand på slutten av 90-tallet var en helt spesiell tradisjon jeg og min gode venn Stein-Erik hadde hver fredag. Stein-Erik jobbet som datavakt for Høgskolen hver fredag og av en eller annen grunn fikk vi det fort for oss at vi skulle spise fyrstekake til lunsj hver fredag.

På den tiden bakte jeg ikke fyrstekake selv, så det lokale bakeriet hadde en fyrstekake stående klar til meg hver fredag morgen. Siden den gang har bakeriet lagt ned, så jeg har ikke klart å sjarmere meg til oppskriften. Jeg husker godt at de hadde tatt de kontrovesielle valget å ha litt bringebærsyltetøy i bunnen av sin, det er noe jeg ikke har videreført, men serverer det gjerne på siden.

Jeg liker veldig godt å eksperimentere med kjente klassikere, men akkurat fyrstekake har jeg foreløpig latt være i fred. Jeg kan ikke love fredning til all fremtid, men samtidig er jeg er ivrig tilhenger av man ikke skal fikse noe som ikke er i stykker.

Fyrstekake er middels vanskelig å få til. Ufordringen ligger som regel i få få mørdeigen til å bli ordentlig, siden alle deiger med mye smør i er notorisk vanskelige å forholde seg til. Smør er fett og fett smelter som kjent fort og er grunnen til å mange gruer seg til å lage terter og paier. Som jeg har skrevet om tidligere er det viktigste du kan gjør for å unngå dette å kjøle deigen godt ned i kjøleskap i mange timer og å jobbe fort, lett og ledig.

Fyrstekake 

Mørdeig 
325 g hvetemel 
150 g usaltet smør 
150 g sukker 
2 ts bakepulver 
4 eggeplommer 

Mandelmasse
225 g hele mandler 
225 g melis 
½ ts kanel 
1 mellomstor kokt potet, uten skall 

Fremgangsmåte 

Smuldre smør og mel sammen. Pisk sammen eggeplommer og sukker til sukkeret er oppløst og tilsett smør/mel-blandingen. Tilsett bekapulveret til slutt og elt sammen til en jevn masse. 

Pakk inn deigen i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst en time, gjerne over natten. Del deigen i to og klem den utover en smurt form, oppskriften er til en form på 22 cm i diameter. Den andre halvdelen skal du etter hvert kjevle ut og kutte i strimler til lokket. 

Lag mandelmasse ved å kjøle mandlene i en blender eller kjøkkenmaskin sammen med poteten. Rør inn melis og kanel. Spe evt på en en spiseskje eller to med kaldt vann for å få en jevn masse. 

Ha mandelmassen oppi terteformen (som du allerede ha kledt med mørdeig). Kjevle den andre halvparten av deigen ut til 3-4 mm tykkelse og stikk ut en runding som tilsvarer formen i diameter. Skjær den opp i 1 cm tykke strimler (bruk gjerne en pizzakutter elleren lang kniv) og legg dem i kryss over mandelmassen. Klem endene ned langs kanten og skjær evt. Til litt på kanten. 

Pensle kaken med egg og stek den midt i ovnen uten varmluft på 175 grader i 25-30 minutter, til den er fast og gyldenbrun. Servers gjerne lunken med litt vaniljeis. 

Legg inn en kommentar