Bakst

#608: Fyrstekake

31. oktober 2015
Foto: Magnus Wintersborg

Foto: Magnus Wintersborg

Et av mine beste minner fra studietiden i Kristiansand på slutten av 90-tallet var en helt spesiell tradisjon jeg og min gode venn Stein-Erik hadde hver fredag. Stein-Erik jobbet som datavakt for Høgskolen hver fredag og av en eller annen grunn fikk vi det fort for oss at vi skulle spise fyrstekake til lunsj hver fredag.

På den tiden bakte jeg ikke fyrstekake selv, så det lokale bakeriet hadde en fyrstekake stående klar til meg hver fredag morgen. Siden den gang har bakeriet lagt ned, så jeg har ikke klart å sjarmere meg til oppskriften. Jeg husker godt at de hadde tatt de kontrovesielle valget å ha litt bringebærsyltetøy i bunnen av sin, det er noe jeg ikke har videreført, men serverer det gjerne på siden.

Jeg liker veldig godt å eksperimentere med kjente klassikere, men akkurat fyrstekake har jeg foreløpig latt være i fred. Jeg kan ikke love fredning til all fremtid, men samtidig er jeg er ivrig tilhenger av man ikke skal fikse noe som ikke er i stykker.

Fyrstekake er middels vanskelig å få til. Ufordringen ligger som regel i få få mørdeigen til å bli ordentlig, siden alle deiger med mye smør i er notorisk vanskelige å forholde seg til. Smør er fett og fett smelter som kjent fort og er grunnen til å mange gruer seg til å lage terter og paier. Som jeg har skrevet om tidligere er det viktigste du kan gjør for å unngå dette å kjøle deigen godt ned i kjøleskap i mange timer og å jobbe fort, lett og ledig.

Lykke til!

You Might Also Like

No Comments

Legg inn en kommentar