Ukategorisert

#611: Kokebokanmeldelser på Hobbykokken.no

2544 900px
Kokebøker står mitt hjerte veldig nær og det er på grunn av kokebøker jeg har lært det meste av det jeg kan om mat i dag. Både i Norge og internasjonalt befinner kokebøker seg i en brytningstid hvor de opplever sterk konkurranse fra matblogger, magasiner, aviser og drøssevis av reklamefinansierte nettsteder om mat.

Allikevel klarer kokebøkene å klore seg fast i folks bevissthet og det er noe i hvert fall jeg setter veldig stor pris på. Frem til nå er det nok Modernist Cuisine at Home i digital utgave som er den mest vellykkede digitale versjonen av en kokebok, men selv ikke den klarte å overbevise meg. Det avslører kanskje at jeg ikke er i tenårene lenger, men bok er fortsatt best. Enn så lenge.

Bokanmeldelser
En av de beste verktøyene for å få folk til å kjøper bøker er å lese anmeldelser av bøkene. Bokanmeldelser generelt og kanskje kokebokanmeldelser spesielt har blitt stadig nedprioritert i media de siste årene og det er noe bransjen burde prøve å ta tak i selv. Jeg har selv tatt flere initiativ overfor flere av de store forlagene med forslag om hvordan dette kan gjøres, men foreløpig har bransjen bevist at deres rykte for å være trege ikke er helt ufortjent. Det er på tide å ta saken i egne hender.

Jeg går snart inn i mitt tiende år som matblogger og etter hvert er det mange forlag som sender meg anmeldereksemplarer av nye kokebøker. Jeg har anmeldt flere av dem, men langt i fra alle og jeg har herved tenkt å øke frekvensen av kokebokanmeldelser betraktelig,

Hvorfor
Jeg gjør dette i et naivt og optimistisk forsøk på å hjelpe til med å styrke statusen til kokebøkene i en tid der nesten ingen skriver om dem lenger. Håpet er selvsagt å få flere til å gjøre det samme og hvis noen av mine matbloggkollegaer har lyst til å anmeldekokebøker her på denne bloggen så er de hjertelig velkommen til det også.

Det finnes mange fantastiske kokebøker som aldri får den oppmerksomheten de fortjener, men samtidig er det også fint å vite mest mulig om bøkene man er interessert i for å unngå bomkjøp. Når det gjelder f. eks. bøker på engelsk synes jeg personlig at det er en pest og en plage hvis oppskriftene ikke er oppgitt i metriske mål og slike ting er det veldig greit å vite på forhånd.

Kriterier
Det finnes veldig mange forskjellige tilnærmingsmåter når man skriver kokebøker og selv er jeg tilhenger at bøker som går rett på sak fremfor å lage eviglange reisebrev fra de eventuelle landene som forfatteren har besøkt som research til boka. Dette er selvsagt subjektivt, men for meg skal kokebøker først og fremst dreie seg om mat.

Mange av dem som skriver kokebøker er i utgangspunktet ikke noen som skriver så mye til vanlig, men det tilgir i hvert fall jeg glatt hvis formidlingsevnen er til stede og at man sitter igjen med kunnskap og ferdigheter man ikke hadde før man begynte å lese boka. I mitt nye virke som kokebokanmelder vil totalopplevelsen telle mest fremfor forseggjorte bilder og oppskrifter med høy vanskelighetsgrad og ingredienser som er nærmest umulig å få tak i.

Jeg kommer til å være ærlig, grundig og ikke minst rulle terningkast i fremtiden. Ikke alle kommer til å bli like fornøyd med anmeldelsene, men forhåpentligvis evner de som blir anmeldt å se at all oppmerksomhet er bedre enn ingen oppmerksomhet når alt kommer til alt…

4 Comments

Legg inn en kommentar