Ukategorisert

#612: Julegavetips til matglade, del 1

FB_IMG_1449333561994

Det har blitt en favorittøvelse blant mange matbloggere å komme med julegavetips for matinteresserte når det nærmer seg jul og siden mange har spurt om jeg kan komme med noen anbefalinger kaster jeg meg på bølgen i år. Jeg har jo tross alt skrevet en hel bok om kjøkkenutstyr, så jeg føler meg ikke direkte underkvalifisert.

Det som skiller mine anbefalinger fra de fleste andre sine er at jeg ikke kommer til å bruke konkrete anbefalinger på utstyr. Dette er delvis fordi at jeg ikke er sponset på noen måte, men også fordi jeg ikke skal hevde å ha så stålkontroll på alle produkter som finnes på markedet. Hvis noen har noen spørsmål om konkrete produkter skal jeg imidlertid svare etter beste evne i kommentarfeltet.
Jeg skal prøve å komme med gavetips om produkter som jeg setter stor pris på selv og skal representere begge ender av prisskalaen.

Rivjern
Rivjern finnes i alle prisklasser, men her er det virkelig verdt å legge inn et par ekstra hundrelapper for å få det beste. De dyreste og de billigste skiller seg ut ved at de billigste har rillene stanset ut av stålet og blir ganske så sløve, mens de dyreste har en syreetset egg på rillene som gjør dem mye skarpere enn de billige. Det er med rivjern som det er med kniver, de skarpeste er de tryggeste siden man bruker mye mindre kraft mår man bruker de skarpeste.
Prisklasse: 50-300 kr

Spuma-flaske
Spuma-flaske er kanskje ikke det nyttigste kjøkkenredskapet jeg har, men det er absolutt et av de gøyeste. I mange år ble det bare brukt på restauranter og kjipe kafeer til å lage krem til karamellpudding, men den modernistiske bevegelsen med Ferran Adria i spissen ga oss mange andre bruksområder. Si hei til sjokolademousse, knasende sprø tempura, hjemmelagd brus, frukt med kullsyre, luftig potetmos og verdens mest luftige hollandaise.
Prisklasse: 1000-1500 kr

Stavmikser
Jeg bruker stavmikser stort sett hver eneste dag, så hvis man ikke har en allrede så er det bare å få den inn på kjøkkenet så fort som mulig. Her er det ikke alltid en direkte sammenheng mellom pris og kvalitet, men se etter en kniv som sitter lavt nede mot underlaget, har godt effekt på motoren og som sitter godt i hånda.
Prisklasse: 500-2000 kroner

Kokebok
Det har blitt gitt ut mange forskjellige og gode kokebøker i år og det er lettere enn noensinne å få fullklaff hvis du kjøper en kokebok til en matinteressert venn eller slektning. Pass på at innholdet står i stil til interessen så burde det gå bra. I år kom det er helt spesiell kokebok på markedet og det er en kokebok som passer for absolutt alle. Boka ble nylig kåret til Årets beste kokebok 2015, den heter Kokkelære og er skrevet av Tom Victor Gausdal. Hvis du ikke får den til jul selv i år så er det bare å løpe ned til nærmeste bokhandel 3. juledag.
Pris: 599,- kroner

Kaffekvern
Muligheten til å kverne fersk kaffe vil åpne en helt ny verden for dem som ikke har prøvd det før. Kaffe smaker alle best når det er nykvernet og de flyktige aromastoffene i kaffe forsvinner så fort at det i praksis ikke er noe vits å få den kvernet i butikken med mindre du er innom din lokale kaffepusher hver eneste dag.
Prisklasse: 500,- kr og oppover

Det var det i denne omgang, jeg kommer straks tilbake med flere forslag. Still gjerne spørsmål i kommentarfeltet…

2 Comments

  • Kalle

    Anbefaler virkelig alle å bruke litt penger på en god stavmikser med gode tilbehør i form av ekstra blader og slik! Hadde en billig variant før men etter å ha byttet vil jeg aldri gå tilbake !

Legg inn en kommentar